Jūlija beigās Reņķa dārzā tika uzsākta aktīvās atpūtas vietas – veloparka – būvniecība. Veloparka izbūve notiek vienā no Reņķa dārza zaļajiem nostūriem, nemainot dārza kopējo ainavu un veselumu un netraucējot dažādu kultūras un sporta pasākumu norisei.

«Veloparks aizņems tikai sešus procentus no Reņķa dārza teritorijas. Koncerta, kas Pilsētas svētkos notika Reņķa dārzā, skatītāji pat nepamanīja uzsākto būvniecību,» saka Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks.

Veloparka izbūvi veic ceļu būves uzņēmums SIA VIA. Saskaņā ar līgumu ar būvniekiem veloparks ekspluatācijā jānodod pusgadu pēc būvniecības uzsākšanas, tostarp būvdarbi jāpabeidz pēc četriem mēnešiem, tātad vēl šogad, bet atlikušajos divos mēnešos objekts jāsagatavo nodošanai ekspluatācijā, līguma nosacījumus komentē pasūtītāja pārstāvis un projekta vadītājs Raido Blumbergs. Būvniecības termiņi ir diezgan saspringti, taču būvuzņēmējs cenšas organizēt darbu tā, lai izpildītu līgumsaistības, apliecināja projekta vadītājs no darbuzņēmēja SIA VIA puses Aivis Korņivskis.

Veloparks ir saturiski jauns objekts ne tikai ventspilniekiem, bet arī būvniekiem. «Šādu objektu mums nav daudz, agrāk tos būvēt nav nācies, tāpēc Ventspils veloparks ir kļuvis par jaunu izaicinājumu arī būvniekiem,» atzīst Korņivskis. Veloparkā būs divas dažāda garuma trases ar asfalta segumu, velopiedzīvojumu trase ar grants segumu un elementiem, kas imitē šķēršļus pilsētvidē – pakāpienus, bedres, šauras ietvju apmales. Šeit iesācēji velobraucēji gūs pieredzi drošā braukšanā pilsētas ielās. Unikāls veloparka objekts būs trase ar integrētu tuneli.

Veloparks iecerēts kā aktīvās atpūtas, tostarp ģimenei, vieta dažāda vecuma iedzīvotājiem un dažādu pārvietošanās līdzekļu cienītājiem – ar velosipēdiem, skrejriteņiem, skrituļslidām, skrituļdēļiem u. c. Veloparka trase sastāvēs no dažādas grūtības pakāpes elementiem. Trases ziemeļu daļa paredzēta iesācējiem un bērniem, bet dienvidu daļa ar kalniņiem, lēkšanas un triku vietām – visiem riteņu frīstaila cienītājiem. Trases plānojums ir projektēts tā, lai tā būtu labi pārskatāma no jebkuras vietas un lai novērstu sadursmju risku. Veloparka teritorija tiks papildināta ar apstādījumiem, kas līdztekus dekoratīvajai funkcijai ierobežos piekļuvi velotrasei tajās vietās, kur tā nav paredzēta.

Kamēr notiek būvniecība, ir slēgta satiksme Kuldīgas ielas posmā no Inženieru ielas līdz Sarkanajam tiltiņam pār Vidumupīti. Šajā posmā ceļu būves uzņēmums CTB labiekārto topošajam veloparkam piegulošo teritoriju. Šeit tiek pārbūvēta lietus kanalizācijas sistēma, nomainīts asfalta segums, pārbūvēta viena brauktuve, lai būtu vieta autostāvvietām. Raido Blumbergs skaidro, ka darbus Kuldīgas ielā plānots pabeigt trīs mēnešu laikā un vēl divi mēneši tiek atvēlēti, lai sagatavotos objekta nodošanai ekspluatācijā.

Visa projekta kopējās izmaksas plānotas 786,51 tūkstoša eiro apmērā. 668,53 tūkstošus eiro jeb 85% no visiem izdevumiem sedz ES no Eiropas Reģionālās attīstības fonda. Pilsētas pašvaldība finansē 15% no projekta izmaksām jeb aptuveni 118 tūkstošus eiro. Būvprojekta autors – Rīgas SIA We Build Parks.

Pagājušā gada sākumā, kad parādījās pirmā informācija par veloparka būvniecības projektu Reņķa dārzā, ideja izraisīja vētrainu diskusiju ventspilnieku vidū. Galvenie kritikas objekti bija izvēlētā vieta veloparkam un tas, ka ideja netika izskatīta sabiedriskajā apspriešanā. Iepriekš pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas vadītājs Māris Bože, komentējot ieceri par papildu aktīvās atpūtas vietas izveidi Ventspilī, atzīmēja veloparku īpašo popularitāti Eiropā. Tikai Baltijas valstīs vien šādu parku ir jau četri desmiti, arī Latvijā to ir jau ap pusotru desmitu.

Lasi vēl

Komentāri (50)

  • -6
    ventspilnieks 36,7 15.08.2024, 10:25:15

    Mēs jau rokam un tagad varam arī nedaudz padiskutēt ar tautu. Kādā no nākamajām sērjām varbūt uzzināsim kāpēc Andris ar Māri tik spītīgi ignorēja ventspilnieku kategorisko "nē" Reņķa dārzam kā veloparka atrašanās vietai.

  • -9
    Vaņa 15.08.2024, 11:46:03

    Un kam to murgu vajadzēja!

  • -9
    Heinrich 15.08.2024, 12:31:17

    Vajadzētu gan nodalīt ar krietni augstu sienu no pārējās Reņķa
    dārza teritorijas.Tad būtu nedaudz mierīgāk,ja tie braukalētgribātāji netrauksies cauri visam dārzam.
    Savādāk būs jāpakaisa tupeļnagliņas.

  • -8
    Omīte 15.08.2024, 14:48:17

    Nodalīt ar skaņu absorbējošu, jā. Ir labi,ka ir vieta,kur putnu dziesmas paklausīties.

  • -9
    Janis Zvejnieks 15.08.2024, 19:50:11

    Nu ko,Milie Ventini :)))Jums neliekas,ka iesplava jums seja?Mums jusu domas neinterese un mes darisim,ka mes gribesim.Nu ja atmina mani nevil,tad viens no kriterijiem kapec to vietu izvelejas(komunalniki un dome atrakstijas neapmierinatajiem komentetajiem VB),ka esot autostavieta tuvuma.A te hops,raksta skaidri un gaisi pasaka, ......tiek parbuveta brauktuve,lai butu vieta autostavvietam :))))))Atmin jums klibo,biezpiens jaed :))))

  • -9
    edmundos 15.08.2024, 19:52:36

    Jā Jāni! Tas ir tiešs spļāviens uz pilsētnieku viedokli.

  • -3
    Zirgam jāsmejas 16.08.2024, 12:58:38

    Ir bik starpība vai buvēt autoplaci, vai ielas malās kabatiņas dažiem braucamajiem, jo netālu ir vieta daudziem citiem? fantastisko argumentu čupas vienkārši te atrodamas.

  • -8
    edmundos 17.08.2024, 09:38:47

    Nu riktīgs trollis. Ka tik pastrīdētos, pofig par ko. Riktīgs āpsis- payols.
    Protams ka nekāda dižciltība- tev yolo ,lai īpaši tu saprastu.
    Bet mājiens uz to, ka iebraucējiem- ventspilniekiem, kurus te viens vadonis ap sevi ir savācis ir nedaudz citādāks skats uz lietām, kuras vēlas vietējie.

  • -9
    edmundos 15.08.2024, 19:50:52

    Tomēr interesē, vai pelēkā masa nav samierinājusies ar vadošo ākstu izdarībām. Tā teikt pārbaudām pacietību.
    Vajadzētu lietas saukt savos vārdos. Jeļena Narusēviča- DUR...
    Vēl piemin pēdējā rindkopā "ventspilnieku vētraino pretestību" Aizbildinoties Ja Bože teica tad ok. Vēl te pin iekšā cik to ir Baltijā un Latvijā. Ta mums pofig kaut 100000 Brazīlijā. Tā ir mūsu Reņķene! Tādi Bože te nāk un iet, bet ventspilnieki paliek.
    Interesanti kādi ir tie demokrātijas līdzekļi, kurus iedzīvotāji var izmantot, lai šie apšaubāmie projekti netiktu īstenoti, tur, kur iedzīvotāji to nevēlas.

  • -6
    yolo 16.08.2024, 09:42:34

    Kam iespļāva sejā? Astoņiem anonīmiem foruma dalībniekiem, kas bez lamu vārdiem nevar pamatot savu viedokli. Kur ir tas vairākums? Cik cilvēkiem jautāja?

  • -6
    edmundos 16.08.2024, 11:08:46

    Tad pamato, kur ir tas vairākums kurš grib to veloparku reņķenē? Lamu vārdi ir pēdējais, kad nekas nelīdz. Tik bazūnē cik viss būs forši.

  • -7
    edmundos 16.08.2024, 11:16:39

    Tev yolo gribās tikai pakasīties. Spriedelēt bez argumentiem. Vai tiešām pašam neinteresē, kurā pusē ir vairākums. Taisam aptauju. Ja zaudēju tiešām apsolu aizvērties. Ja vairākums ir pret aizvereis Tu. Domāju tas ir godīgi.

  • -4
    ventspilnieks 36,7 16.08.2024, 13:24:17

    https://www.ventasbalss.lv/zinas/vide/47743-renka-darza-plano-veloparka-buvniecibu
    https://www.ventasbalss.lv/zinas/vide/49481-renka-darza-buves-veloparku
    https://www.ventasbalss.lv/aptaujas/1225

    Par REŅĶA DĀRZU KĀ VIETU ir daži domes troļļi. PAR veloparku, TIKAI CITUR noteikti 99,8% :D

  • -5
    Zirgam jāsmejas 16.08.2024, 14:04:03

    edziņ viss normāl. raksta un komentē tie, kam kaut kas nepatīk. pie tam pirmajā rakstā klaigā kad vēl nebjia skaidrs, kur būvēs. aizej uz reņķeni un pasaki, vai baigi jūt to būvēšanu no parka pretējās puses un padomā vai jutīs arī, kad būs tur viss gatavs . nesen gāju cauri un pēdējā mirklī tikai ieraudzīju, ka rušinās tur kaut ko. tā kā tas vienīgais arguments, ka jātais citur, jo sačakarās parku, laupīs mieru un ko tur vēl - nekam neder! Ja citu nav, tad jābeidz te spirināties. vēl ir viena daļa protestantu, kam vispār nekas nav labi lai ko arī darītu.

  • -8
    edmundos 16.08.2024, 20:35:20

    Nevajag te vispārināt. Vienmēr esmu un būšu pret izmaiņām Reņķenē. Esmu dzimis ventspilnieks.
    Vai es te domes deklarācijā rakstīju vairāk iesaistīt iedzīvotājus pilsētas attīstībā? Divkoši vis īstākie.
    Aiz ausīm te cenšas aiz pilsētas autoritātes, kuras it kā atbalsta šo projektu, mēģinot taisnoties. Ik pa laikam iemetot rakstu par veloparku, mēģinot pārbaudīt kāda ir temperatūra sabiedrībā, Smieklīgi. Kāds vēl te "muļķis" uzskata vēl pa lamu vārdu.
    Ceru drīzāk tas jēkabpilietis izlaidīs garu, lai te apkārtējiem nav jāiztop.

  • -4
    yolo 17.08.2024, 09:27:49

    Piedzimt Ventspilī ir kaut kāda dižciltība vai sasniegums dēļ kā uzreiz kaut kas pienākas?

  • -7
    edmundos 17.08.2024, 09:41:05

    Sorry par dubulto postu. Vēlējos vienam īpaši atbildēt
    Nu riktīgs trollis. Ka tik pastrīdētos, pofig par ko. Riktīgs āpsis- payols.
    Protams ka nekāda dižciltība- tev yolo ,lai īpaši tu saprastu.
    Bet mājiens uz to, ka iebraucējiem- ventspilniekiem, kurus te viens vadonis ap sevi ir savācis ir nedaudz citādāks skats uz lietām, kuras vēlas vietējie.

  • -9
    redhaired 16.08.2024, 09:53:16

    ... kārtējā pilsētas kases naudas atmazgāšana ar kaitējumu pilsētas dabiskajai struktūrai

  • -7
    Zirgam jāsmejas 16.08.2024, 12:43:21

    Toč man jāsmejas, kā 4,8 cilvēki uzskata, ka ir vairākums pilsētā. var kautkur redzēt visu protestētaju sarakstu, lai var būt drošs ka tiešām vairākuma viedoklis iemest musarā?
    dabiskā struktūra - parks! hahahahahah, gar zemi! PARKS, Karl.
    Un tad edmundos, kurš saka, ka citi tikai kasās bet pats nekādus argumentus PAR nedzir, hahahahahaa

  • -8
    edmundos 16.08.2024, 20:45:29

    Padomā loģiski, kāpēc iedzīvotājiem jādzird Tavi par argumenti? Katram ir savi, pieļausim pret. Tu vari sasolīt zelta kalnus, bet saimnieki saka nē un ko? Kad tas reiz pieleks? Tiešām ar tik cietu pauri ir jāsēž aizgaldā!

  • -9
    Alberts koks 16.08.2024, 13:40:09

    Ja šajā lapelē rakstītais ir viedoklis, tad droši var teikt, ka vairākums bija pret šīs konkrētās riteņu trases būvniecību Reņķenē. Protams, ja menidžments un projekta virzītāji ir tas vairākums, kuru balss svars ir 1/1000 tad viss ir bumbās. Pilsētā nav citu problēmu. Mums akūti pietrūka šī trase.

  • -7
    Dzimusi Ventspilī 16.08.2024, 15:38:37

    Tas Zirgs, kam jāsmejas, varētu gānīties citās ganībās. Ne jau tik tie daži, kuru komentāri Zirgu kaitina, ir neapmierināti. Vienkārši pilsētā kautko jaunu izbūvējot, pilsētnieku domas netiek ņemtas vērā. Arī biju starp tiem, kas balsoja par to, ka šādu veloparku vajag citur. Šis balsojums, acīmredzot, bija tikai lai it kā parādītu, ka "mēs taču aptaujājām", bet aptaujas rezultāti īstenībā nevienu neinteresē.

  • -4
    Zirgam jāsmejas 16.08.2024, 15:46:42

    Bija tāda pilsētas aptauja? Es i neko nezināj... Un rezultāti kur? Ja šitā vb.lv aptauja, tad dzirdēts ka tajā visādi roboti mēdz balsot, kad vajag negatīvi sabalsot.

  • -3
    Kriska 16.08.2024, 17:47:35

    Ventspilniece, kādi bija aptaujas rezultāti - cik bija "par" un cik "pret"?
    Īr dīvaini cilvēki - zinu vienu kundzi (dzīvo parka tuvumā) ,kura neļāva pat apsēsties uz soliņa viņai blakus - "Tas īr mans soliņš!"

  • -8
    Börk Peter 17.08.2024, 15:34:37

    to Dzimusi Ventspilī "pilsētnieku domas netiek ņemtas vērā":
    tas kārtējo reizi pierāda, ka lielākā daļa iedzīvotāju, kas atbalsta aivaru, ir – viņa kucēni.
    p.s. _ir vērts pievērst uzmanību tam, cik (desmitgades!) gadus viņš ir dzēris veiksmīgas pilsētas asinis

  • -7
    Doktors 17.08.2024, 16:15:28

    Stulbie pensionāri, aizverat savas klaviatūras. Normāls mūsdienīgs projekts, kas veicinās latviešu vēlmi vairoties :)

  • -5
    Egils Liepins 18.08.2024, 01:33:09

    Tas nekas, ka 300m tālāk jau atrodas viens skeitparks? Un vēl veidos stāvvietas, kaut gan blakus ir stāvvieta kādām pārsmit mašīnām, kas pārsvarā stāv tukša? Paši atdzīst, ka ceļ nevienam nevajadzīgu lietu, bet ceļ tā vai tā, jo tā vajag.

  • -4
    Zirgam jāsmejas 19.08.2024, 09:52:31

    1) Ja par katru pilsētas jaunu objektu, būvi jau jebko ņemtu vērā iedzīvotāju viedokli nekā jauna mums nebūtu, vai tas taptu ļooooooti lēni. Pie mums , es domāju valstī, ka tik paprotestēt, laikam ir vēlme sajustie svarīgiem.

    2) Es tā padomāju un saprotu, ka visvairāk jau kaitina nevis tas, ka pretējs viedoklis bet , ka tie, kas ir pret to pasniedz kā nez kādu cīņu pret sistēmu vai vēl nezinko.

    3) pabeigs to objektu nu tad jau redzēsi, kā tas sabojā, vai nebojā Reņķeni un pilsēta. un nav tas vēl viens skeitparks!

  • 0
    edmundos 19.08.2024, 13:22:35

    Ir Tev zināma taisnība! Pret sistēmu, jā. Vai tad pats neredzi, kā iztrallina naudas Rial baltica, Air Baltica utt. Projektu īstenotāji ir atrauti no sabiedrības. Tas pats arī te.
    Jā būtu lēnāk, bet katru dienu nepārbūvē reņķeni. Un domes deklarācijā ir rakstīts sabiedrības iesaistīšanu attīstībā. Kā tas ir domāts? Tikai sabiedrībai atnākt uz atklāšanu un apskatīt, kur viens krimināls pensionārs pārgriež lentīti? Visur taču saka sākt ar sevi, savā pilsētā. Kas Tev liekas neloģiski?

  • -4
    Viktors Torpēda 19.08.2024, 12:12:29

    Nevajag būt tik pārliecinātam par balsojumu "pret" !!
    Ja uztaisītu profesionālu aptauju, visticamāk rezultāts būtu "Par", jo te savas nerealizētās ambīcijas kompensē tie, kam tam ir laiks!
    Tiem, kam aug bērni, nav laiks rakstīt 4 komentārus pie katra materiāla, bet viņi noteikti būtu par to, lai bērnam ir droša vieta, kur iemācīties braukt ar riteni, jo tas jau nebūs skeitparks!
    Bet bez veselīgiem bērniem šodien - nebūs kas visiem (arī ar indi apveltītajiem ego) pensijas maksās rīt.
    Kaut gan - pilnmēness periodos agresivitāte vienmēr pavada nelīdzsvarotos ... tāpēc labāk to "čupiņu" norakstīt uz esošā pilnmēness ietekmi, nekā domāt kā par "kaimiņiem", starp kuriem ikdienā jādzīvo.

  • 0
    edmundos 19.08.2024, 12:54:13

    Kurš te ir pārliecināts Torpēdas kungs? Publicējos visus šos rakstus ir jūtams ''Par'' pārākums, kaut tagad noņemtā aptauja liecināja pretēji.
    Pilnīgi piekrītu, ka vajadzēja rīkot aptauju! Kur problēma?
    Arī esmu par drošu vidi bērniem un mazbērniem, tāpat par Reņķenes apmeklētājiem. Mēs visi vēlamies mūsu pilsētu pataisīt labāku ar indi vai bez. Tikai gribētu redzēt cik liela ir tā čupiņa, kas vēlas veloparku reņķenē, kur ir tās Kristiānas banda?
    "Par" komentētājiem. Kāpēc Jūs nostādāt jautājumu, vai nu reņķenē vai vispār nebūs veloparks?
    Domāju nebūs grūti no pārventniekiem savākt parakstus, lai veloparks būtu pārventā.
    Nav tik vienkārši ar eiropas naudām, ka nesanāk no sava budžeta būvēt. Tādēļ te cenšas apstrādāt (ar indi apveltītos :)

  • -3
    Viktors Torpēda 19.08.2024, 13:46:56

    Es nenostādu jautājumu - vai nu te, vei nekur!!
    Vietas izvēlei var būt ne tikai ģeogrāfiski, bet varbūt arī ģeoloģiski un jurudiski plusi un mīnusi...
    Nesaku nevienam personīgi , bet lasot komentārus - par idejām labāk cīnīties ar vārdiem, kuros saglabā pašcieņu, jo indīgi teksti degradē jautājuma nopietnību un svarīgumu.

  • 0
    edmundos 19.08.2024, 14:06:37

    Torpēdas Kungs! Diskusiju līdz absurdam noved tādi, kā zirgs , yolo un vēl daži. Vislielākā kļūda ir pieļauta no domes, kur neveica iedzīvotāju aptauju. Un tagad nezin, kā gūt atbalstu. Mēģinot iesaistīt dažādas autoritātes, publicējot rakstus.
    Aktualizējot stulbus jautājums, "kāpēc ne"
    Un nespējot paši atbildēt uz jautājumu "kāpēc Jā". Un viss. Tālāk viss pa ķēdīti līdz personīgiem apvainojumiem. Viss loģiski. Protams, ka objekts būs smuks un ērts. Tik pat ērts tas būtu arī Lielajā laukumā vai aiz bijušās Spodrības. Es minu, kā piemēru.

  • -2
    Zirgam jāsmejas 19.08.2024, 14:55:02

    es visu konkrēti pasaku, kāpēc jā!
    Tas stūris ir mazapdzīvots, bet tam var ērti, droši piekļūt ar velosipēdu, skritulenām, jebko. Pavisam netālu ir liela stāvvieta, vēl ielas malās dažas uztaisīs. Parkā ir apgaismojums, tātad arī ar tā ierīkošanu velotrasē nebūs papildus problēmu. Ņemot vērā ka tur koncerti notiek regulāru, gan jau pieslēguma jauda ir atbilstoša.
    Tiek piesaukta pļava pie viadas, bet tur nekā no manis nosauktā nav , ja nu vienīgi veloceliņš iet garām pa vienu pusi. Kurš arī zina, kam tā pļava vispār pieder? Gan jau reņķene ir ērtākais un lētākais variants.

  • -3
    Zirgam jāsmejas 19.08.2024, 14:20:58

    Es saprotu ka nav pilnībā pret ideja, bet ļoti iestājas pret vietu, nu tad es nevaru saprast - un kas šai vietai slikts? Kāpēc tik ļoti jāuztraucas, ka tieši Reņķenē kaut ko iekārto, tā pat īsti nav klasiska būvniecība, Tad varbūt vispār nevajadzēja labiekārtot, tikai soliņus šur tur samest bet netaisīt celiņus un tādā garā? Pilsēta ir pilsēta un parks ir parks. Kā reiz kļūs dzīvāks

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: