Biodegvielas ražotājs SIA "Bio-Venta", lai palielinātu ražošanas jaudu, otrās rapšu eļļas spiešanas līnijas izveidei jau esošajā eļļas ceha ēkā investēs 7,2 miljonus eiro, informē uzņēmuma māteskompānijas SIA "VK tranzīts" pārstāvji.

Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka jaunās iekārtas būs analoģiskas jau esošajām, ļaujot tās viegli integrēt esošajās ražošanas un vadības sistēmās. Projektā rapšu sēklu pārstrādes jaudu paredzēts palielināt no 100 000 tonnām gadā līdz 200 000 tonnām gadā, bet rapšu raušu ražošana pieaugs no 56 500 tonnām gadā līdz 113 000 tonnām.

"VK tranzīts" pārstāvji atzīmē, ka projekts būs nozīmīgs ne tikai "Bio-Venta" izaugsmei, bet arī Latvijas tautsaimniecībai - līdz ar projekta īstenošanu būtiski pieaugs Latvijā iepērkamo rapšu sēklu daudzums no vietējiem audzētājiem. Tāpat projekts palielinās ražošanas kapacitāti, kā arī sniegs iespēju pārstrādāt lielāku daudzumu Latvijā izaudzēto rapšu sēklu, radot pievienoto vērtību vietējai ekonomikai, lai rapšu sēklas kā izejvielu nebūtu tikai jāeksportē.

Projektu "Rapšu sēklu pārstrāde ražošanas ciklā ar augstu pievienoto vērtību" uzņēmums īstenos ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansējumu Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam pasākumā "Investīcijas materiālajos aktīvos". "Bio-Venta" projektam saņēmusi Lauku atbalsta dienesta (LAD) atbalstu.

No projekta kopējajām izmaksām publiskais finansējums veido 672 789 eiro. Projektu plānots nodot ekspluatācijā 2025.gada novembrī.

2023.gadā "Bio-Venta" strādāja ar 181,271 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 30,1% mazāk nekā gadu iepriekš, bet uzņēmuma peļņa palielinājās vairākkārtīgi - līdz 7,268 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Bio-Venta" reģistrēta 2004.gadā, un tās pamatkapitāls ir 51,734 miljoni eiro.

"Bio-Venta" pieder "VK tranzīts", kuras kapitālā 45,1% pieder AS "Antares Venture Capital", kura savukārt pieder Jānim Austriņam (83,64%) un Gatim Gulbim piederošajai SIA "C.T.S." (16,36%), kamēr 41,3% pieder SIA "Coer Investīcijas", kuras īpašnieki vienādās daļās ir Jūlija Butrika, Svetlana Bespalova un Vladimirs Bespalovs, 11,1% pieder SIA "Sava", kuras īpašnieki vienādās daļās ir Sanda Dabare un Egita Skuja, un 2,5% pieder AS "Neris", kuras vienīgais īpašnieks ir Jons Višņausks.

Papildus biodīzeļdegvielai uzņēmums ražo ar proteīniem bagātu lopbarību - rapšu raušus, kā arī farmaceitiskas kvalitātes glicerīnu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: