Sabiedrības līdzdalības platformā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Sarkanās armijas komisāra Jāņa Fabriciusa pieminekļa demontāžu.

Iniciatīvas autors ir vēsturnieks Andrejs Gusačenko, kurš norāda, ka, neraugoties uz Fabriciusa dalību cīņā pret Latvijas neatkarību un nozīmi boļševiku režīma stiprināšanā un komunistiskās propagandas izplatīšanā kā viņa dzīves laikā, tā arī padomju okupācijas periodā, piemineklis atjaunotā Latvijā turpina atrasties sākotnējā vietā un 2019.gadā pat ir atjaunots.

"Ņemot vērā mūsdienu Krievijas pēctecību no PSRS un īstenoto militāro agresiju pret Ukrainu un pret Latviju vērsto hibrīdkaru, šāda pieminekļa esamība Latvijā ir absolūti nepieņemama," uzskata iniciatīvas autors, uzsverot, ka padomju okupācijas laikā piemineklis neapšaubāmi kalpoja par objektu okupācijas varas propagandas ietvaros.

Gusačenko atsaucas uz 2022.gadā Saeimas pieņemto likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas uzliek par pienākumu demontēt pieminekļus, kuri slavina totalitāru režīmu, okupācijas režīmu, militāru agresiju un vardarbību, kara ideoloģiju un ietver padomju varas simbolus. Taču Ventspils pašvaldība nav rīkojusies, aizbildinoties ar to, ka konkrētais piemineklis nav iekļauts 69 demontējamo objektu sarakstā, iniciatīvā pauž vēsturnieks.

"Piemineklim turpinot atrasties pilsētas centrā, tas ne tikai šķeļ Latvijas sabiedrību un slavina mūsu valstij naidīgu režīmu, bet arī var potenciāli tikt izmantots kā Krievijas ierocis informatīvajā karā pret Latviju," uzskata iniciatīvas autors, aicinot demontēt un pārvietot pieminekli no Ventspils centra, "skaidri demonstrējot Latvijas vērtības".

Gusačenko uzskata, ka, demontējot Fabriciusa pieminekli Ventspilī, sabiedrība iegūs objektīvas vēsturiskās kopainas atjaunošanu un padomju okupācijas seku likvidāciju. Tiks pārtraukta Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšana, domā iniciatīvas autors.

"Valsts joprojām turpina attīrīties no padomju propagandas, kas nav iespējams, kamēr spilgti tās ieroči šķeļ sabiedrību un tiek eksponēts padomju okupācijas gadu sentiments. Tiks pārtraukta Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšana," iniciatīvu pamato Gusačeko.

Jau ziņots, ka Nacionālās apvienības deputāts Artūrs Butāns, kā arī biedrība "Publiskās atmiņas centrs" ir vērsušies Ventspils pašvaldībā ar aicinājumu pieminekli demontēt.

Tikmēr Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš paudis uzskatu, ka Ventspils pašvaldībai ierobežota finansējuma apstākļos "neviennozīmīgi vērtējamā" Fabriciusa pieminekļa demontāžai vai pārvietošanai līdzekļi pagaidām nebūtu jātērē. Tāpat Vītoliņš norādījis, ka nav saņemts neviens ventspilnieka iesniegums, kas paustu vēlmi nojaukt šo pieminekli.

Lasi vēl

Komentāri (53)

  • -2
    Jānis Pelecis Pirms 2 dienām, 16 stundām

    atkal gribat papist naudu nozagejiet galvu Janim un skruvejiet pec vajadzibas kadu vajag metelis vinam labs, un tai vieta lai papistu naudu veel vaar nopenit ja gribi savu galvu uz pieminekla maksa 5 jebfo diena par galvas izveidi vel 5 jeblo

  • 0
    Pilsēta Pirms 2 dienām, 16 stundām

    Ko ta tik švaki tikai paraksti?
    Vajag referendumu. Piesaistīsim Boiču ar basketbolistiem un pārējos aktīvistus. Lai tā kārtīgi un masīvi kā Ventspilī pieņemts.

  • -2
    Jānis Pelecis Pirms 2 dienām, 16 stundām

    piedavaju par nieka 10 miljoniem izveidot grupu kas petis visus apstaklus

  • -10
    Pornieks Pirms 2 dienām, 15 stundām

    Vietā uzcels kaut ko Andrejam Gusačenko, viss štokos!

  • -10
    Pornieks Pirms 2 dienām, 15 stundām

    Gribu redzēt kā tanī dienā krievi izies no Ukrainas.

  • -4
    edmundos Pirms 2 dienām, 14 stundām

    Lūdzu paskaidro, kāpēc kaut kas ir jāuzceļ vietā? Un kāpēc krieviem jāiziet uzreiz no ukrainas. Iestādīs puķes un viss būs labi. Ko vari ņemties par to vecā režīma atlieku? Laikam aizmirsts ir , kā bija jāstāv rindā visai ģimenei pēc gaļu. Mercedesu vai audi tikai bildēs redzēji vai izbraukt kaut uz somiju nebija iespējams viss tas murgs ir aizmirsts? man tiešām nav vēlmes to atcerēties un ceru ka mūsu mazbērni nekad nezinās kas tas par fabriciusu ir bijis un par ko cīnījies.

  • -7
    Pornieks Pirms 2 dienām, 14 stundām

    Es tev paskaidro : Zariņš bija Zāles skolnieks, tātad arī ne ar pirktu taisīts. Aizej uz kebabiem un nomierinies, nopērc sev jaunu Marcedes-Benz un brauc kur tu gribi bet man bija jāstāv ar pioniera kaklautu goda sardzē tur un es ir adbildīks.

  • -6
    Pornieks Pirms 2 dienām, 13 stundām

    Dziesmu!
    https://www.youtube.com/watch?v=iibQypWgFLA

  • -2
    edmundos Pirms 2 dienām, 11 stundām

    Ko ta tagad ar kaklautu nestāvi sardzē? Bail?

  • 0
    Ostgals Pirms 2 dienām, 14 stundām

    Neko nejauciet. Uzlieciet maināmu galvu, un tad pēc politiskās situācijas valstī tikai nomainiet, te Jānim, te Aivaram.... vai govs galvu (plastmasas) kā Ventspilī pieņemts...

  • -3
    Skeptiķis no malas Pirms 2 dienām, 14 stundām

    NOBALSOJU.

  • -7
    Pornieks Pirms 2 dienām, 12 stundām

    Yep, Skeptiķis no malas nobalsojis.

  • -3
    Heinrich Pirms 2 dienām, 14 stundām

    Interesanti būtu uzzināt,vai un par ko balsos "Puzes punduris" ar saviem līdzskrējējiem...

  • -4
    Bardo Pirms 2 dienām, 10 stundām

    šī demontāža noteikti nav prioritāte nodokļu maksātāju naudas tērēšanai. Ieteikums tiem, kas parakstās par demontāžu, ziedojiet līdzekļus šim nolūkam.

  • -2
    Skeptiķis no malas Pirms 1 dienas, 20 stundām

    Būs tikai godīgi , ja šo pieminekli demontēs par tiem līdzekļiem , ko konfiscēs no valsts apzadzējiem.

  • -2
    redhaired Pirms 2 dienām, 9 stundām

    ... labi atceros, cik svinīgi tika uzstādīts šis "budenovkas sarkanās zvaigžņu kupols ar zobenu sānos"...
    (starp citu, to uzstādīja tas pats ļaunais gars, kas desmit gadus vēlāk tumsas aizsegā nozāģēja krustus no pareizticīgo katedrāles Rīgas centrā).
    _sen jau vajadzēja “šo objektu” pārcelt uz to fermu kur dzimis šis ... «nepārspējamais latviešu-padomju varonis»

  • -5
    Pornieks Pirms 2 dienām, 9 stundām

    Ko jūs ķeraties klāt latviešu strēlnieku piemiņai, vispār 54. gadā uzcelt kaut ko latvietim, tas bija tikko beidzies Staļina laiks, braukuši te ar ceļamkrānu rādīt savus bleķa muskuļus, bez revolūcijas Krievijā arī tās brīvās Latvijas vispār nebijis. Paši čekisti!

  • -1
    kaktuss Pirms 1 dienas, 17 stundām

    Beidz lietot grādīgos, jampampiņ.

  • -5
    Pornieks Pirms 2 dienām, 9 stundām

    Visādi daiļd*'$ēji ar Gusačenko kungu priekšgalā salems te kurš pilsoņu karā bijis varonis un kurš nē? Tas ir piemineklis veciem latviešu strēlniekiem. Un ja noņems tad jums paliks tikai daži balti krusti kapsētā.

  • -2
    redhaired Pirms 2 dienām, 8 stundām

    ... pavisam drīz "ventas balls" būs iespējams pārdēvēt par – "PORNIEKA balss"
    :D

  • -3
    edmundos Pirms 2 dienām, 8 stundām

    Ļoti gribētos redzēt pornieku, kā pārdzīvos, jā to piemiņas zīmi novāks, vai aizklās vai kā citādi. Ka neķer sirdstrieku.

  • -6
    Pornieks Pirms 2 dienām, 8 stundām

    Aizmirsuši esat ka pret vāciešiem gāja un krita visādi, balti un sarkani, parasti zemnieku un kalpu puikas. Paņirgt jūs varat par mani bet pret tiem lupatas esat.

  • -3
    redhaired Pirms 2 dienām, 3 stundām

    Porniekam: nē, neaizmirsām, bet šodien mēs vēlreiz pārliecinājāmies, ka jūsu galvā joprojām ir daudz padomju tarakānu

  • -3
    Pornieks Pirms 1 dienas, 20 stundām

    Paldis, jā, padomju tarakānu galvā nav droši vien tiem visiem buržujiem pret ko strēlnieki kāvās. Un vēl varbūt kvīru korim. Nevarēs te padrīt Čaku par dzejas lupatlasi un Raini par sociālistu plānprātiņu.

  • -1
    Kriska Pirms 1 dienas, 20 stundām

    "Par" parakstījušies 300 parakstu- vakar TV ziņās

  • 0
    Valerijs Bruševics Pirms 1 dienas, 20 stundām

    Gundars Kalve 2021. gadā ar lieltehniku norāva okupantu “pieminekli” Jēkabpilī – zaļo lielgabalu, kas atradās uz pilsētas centrālās ielas. Viņš to izdarīja viens pats, nepieprasot finansējumu. Lielgabalu vairs neatradīs neviens un nekad. Savukārt Ventspils dome nespēj nojaukt savu “lielgabalu” – boļševika Fabriciusa pieminekli, tur vajagot 50 000 eiro. “Gribu ticēt, ka latviešiem vēl ir tādi čaļi, kuri aktīvi rīkojas, nevis dižojas pie dzīru galdiem – kad ir pusotra promilīte iekšā, tad ir viegli sist pie krūts un klaigāt, ka es, raugi, izdarīšu to un to! Bet tad pienāk paģiru rīts, un visi saprot, ka tā bija tikai dzēruma bravūra,” toreiz teica Kalve. Varbūt iedot jums Kalves telefona numuru, Ventspils dome, ko? Viņš palīdzēs!
    - Elita Veidemane

  • -1
    Valerijs Bruševics Pirms 1 dienas, 20 stundām

    VB KUR MANI KOMENTĀRI PALIEK,PUZES PUNDURS LIEK IZŅEMT???

  • -3
    Pornieks Pirms 1 dienas, 20 stundām

    Tikai neaizmirsti ka boļševiki to arī darīja, gāza nost sev neērtos pieminekļus. Es gribu redzēt kā Gundars Kalve un viņam līdzīgie kaut ko pilnvērtīgu spēj arī uzcelt.

  • -2
    Pornieks Pirms 1 dienas, 19 stundām

    Saplēst tad vegli ir ja Gundaram traktors. Bet paņem laukakmeni un iekal tur kaut vai trīs burtus uz kuriem krievu kara kuģi pasūtīt, ķieģeļus tīrīt mūžā nav gadījies? Es esot boļševiks te, bijis nebijis man, kur tad būs tā brīvā Ukraina ko jūs, Latviju postīdami izkarojāt?

  • -2
    kaktuss Pirms 1 dienas, 17 stundām

    Noderīgie idioti un bezmugurkaulnieki.

  • -2
    kaktuss Pirms 1 dienas, 18 stundām

    Nu traki, ka jāvāc paraksti par tik pašsaprotamu lietu. Ventspilī pie ruļļiem ir komunisti vai, kas par problēmu?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: