Ventspilnieces Daces Bušas mīluļi – veimāriešu šķirnes suņi Bettija un Nikko – kļuvuši par aktieriem, nofilmējoties Igaunijas miniseriālā Detektīvs fon Foks (Detektiiv von Fock), kas top sadarbībā ar Latvijas kinoindustrijas profesionāļiem. Uz ekrāna Bettija un Nikko iejūtas 18. gadsimta sākuma pils medību suņu lomā.

Veimāriešu saimniece Dace Buša, kura Ventspilī izveidojusi apmācību grupu cilvēku meklēšanai ar suņiem organizācijas Helper Latvia paspārnē, stāsta, ka kino pasaulē Bettija un Nikko iekļuvuši nejauši. Latvijā darbojas kastinga aģentūra dzīvniekiem Kino Fauna. Daces suņu portfolio kastinga aģentūrai nebija iesūtīts, bet viņas mīluļus aģentūrai ieteicis cits veimārieša saimnieks. «Seriālam vajadzēja divus suņus, senu medību šķirni, un lai suņi būtu apmācīti,» teic Dace. Bettija un Nikko izrādījušies piemēroti šai lomai. Nikko gan šī nav debija aktiera ampluā – viņš iepriekš filmējies kāda Kuldīgas uzņēmuma reklāmā.

Uz filmēšanas laukumiem Dace ar suņiem brauca divas reizes – maijā un jūnijā. Pirmā filmēšanas diena bijusi Dikļu purvā. Otrs filmēšanas posms notika Cesvaines pilī, ārskatos, kad filmēšana norisinājās divas dienas, tostarp naktī.

Lai gan abi suņi ir apmācīti, filmēšanas vajadzībām bija jāapgūst arī dažas papildu paklausības komandas. «Izaicinājums bija tēlot aizmigušus. Nikko raksturā ir nopietnāks, ar viņu tādā ziņā ir vieglāk strādāt. Ja jāguļ, tad viņš guļ. Bettija savukārt ir tāda riktīga meitene! Viņai jātēlo, ka guļ, bet viņai tas tik ļoti patīk, ka viņa sevi nodod un kustina asti. Un tad viņu tur grozīja, lai nevar redzēt to asti,» stāsta saimniece.

Tā kā abi Daces suņi ir apmācīti cilvēku meklēšanā, šis uzdevums filmēšanas laukumā atbilstoši seriāla scenārijam nav bijis sarežģīts, taču sagādājis pa kādam kuriozam brīdim. «Vienīgais izaicinājums Nikko tas bija tajā ziņā – nu, cik tad reizes var meklēt vienu un to pašu! Filmēšana vispirms notiek no lielāka attāluma, tad ir arvien tuvāki tuvplāni, un tā iešana ir vairākas reizes. Kad viņam jau kādu trešo reizi liek atrast to pašu cilvēku, viņš uz mani smieklīgi paskatās – viņš taču te visu laiku guļ!» Izaicinājums bijis arī suņiem likt izrādīt nepatiku pret kādiem cilvēkiem, kā to prasa scenārijs, jo tā viņi netiek mācīti. «Tad mēs visādi spēlējām, lai viņi it kā ārdās. Lai gan viņi neārdās – viņi raujas,» par filmēšanas procesā pielietotajiem knifiem stāsta suņu saimniece.

Seriālā vienu no galvenajām lomām atveido itāļu aktrise Aurora Ruffino, citās lomās iejutušies igauņu aktieri, otrā plāna lomās un masu skatos filmējušies arī latvieši. Ciešākā sadarbība Nikko un Bettijai bijusi ar burvju mākslinieku Danti Pecolli, kurš atveido zirgu un suņu puisi. «Pecolli bija tas, kurš ar viņiem visvairāk sadraudzējās un radīja suņos uzticību,» atminas Dace. Viņa ir gandarīta par šo iespēju un gūto suņu filmēšanās pieredzi, bet arī atzīst: «Teikšu godīgi, ka visi bijām noguruši, jo viena filmēšanas maiņa ir 10 stundas. Pēdējā filmēšana sākās astoņos vakarā un beidzās sešos no rīta. Un, kamēr sižetus filmē, tu nevari iet projām, jo nezini, kurā brīdī pēc laikapstākļiem un gaismas tiksi pieaicināts filmēšanai, lai izdotos tas, ko režisors grib redzēt savā filmā.»

Plānots, ka miniseriāls pie skatītājiem nonāks nākamā gada sākumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: