Mazturīgajiem un citiem sociāli neaizsargātajiem ventspilniekiem ir iespēja saņemt no pašvaldības dzīvojamo platību. Nesen dzīvokļa atslēgas saņēma Māris, kurš divus gadus naktis pavadīja patversmē, bet dienas – ārā.

Māris piezvanīja uz redakciju, lai izstāstītu savu stāstu. Pēdējos trīs gadus viņš dzīvojis Ventspilī, bet agrāk strādājis gan Rīgā, gan Anglijā, gan Tukuma novadā. Bija precējies, bet pirms četriem gadiem izšķīrās, sieva palika Anglijā. Rīgā Māris strādājis galvenokārt celtniecībā. Veselības problēmu dēļ vairs nespēj strādāt fiziski – viņš šad un tad piedzīvo epilepsijas lēkmes, kā arī vairākās vietās ir lauzta roka un daļēji paralizēta kāja. 47 gadus vecais Māris ir 3. grupas invalīds. Veselības problēmu, bet daļēji, iespējams, arī citu iemeslu dēļ Māris pēdējos divos gados bijis bezpajumtnieks. Nakšņojis patversmē, bet dienas pavadījis ārā. Noformējot trūcīgā statusu, viņš stājās rindā pilsētas domes Dzīvokļu nodaļā un aptuveni piecus mēnešus vēlāk no pašvaldības saņēma dzīvokli. Tomēr ievākties dzīvoklī viņš nevarēja un nolēma vērsties pēc palīdzības redakcijā.

«15. martā man piešķīra dzīvokli 9-stāvu mājā Inženieru ielā, bet es tajā nevaru dzīvot. Dzīvoklis ir pēc ugunsgrēka, tajā jāmaina durvis, es pat nevaru ieiet iekšā,» stāsta Māris. Līdz jūnija sākumam viņš varēja nakšņot patversmē, bet tagad patversme uz vasaru ir slēgta, un vīrietim, pēc viņa teiktā, nācies nakšņot krūmos. Ventspils nekustamo īpašumu (VNĪ) ekspluatācijas daļas vadītājs Valērijs Pļiskovs redakcijai skaidroja, ka Mārim atvēlētais dzīvoklis bijis apdrošināts un remontu pēc ugunsgrēka uzņēmusies apdrošināšanas kompānija. Tomēr par iespējamiem remonta termiņiem VNĪ informācijas nav. «Mēs viņam piedāvājām pagaidu dzīvokli, bet viņš atteicās,» turpināja skaidrot Pļiskovs. Māris atteikumu skaidroja ar bažām, ka tādā gadījumā viņam būtu jāmaksā komunālie maksājumi par diviem dzīvokļiem. Pēc telefona zvana uz pilsētas domes Dzīvokļu nodaļu redakcija ieteica Mārim vērsties tur.

Burtiski nākamajā dienā Māris atkal piezvanīja uz redakciju un pavēstīja priecīgu ziņu: dome viņam piešķīrusi citu dzīvokli ar visām ērtībām vienā no piecstāvu mājām Pārventā. Aptuveni pirms nedēļas Māris saņēma atslēgas un, cerams, tagad jau dzīvo savā dzīvoklī. Tajā gan trūkst mēbeļu, taču Māris priecājas, ka tagad viņam ir jumts virs galvas. Varbūt paveiksies un kāds viņam atdos vecas, bet lietošanai derīgas mēbeles.

Ventspils pilsētas domes Dzīvokļu nodaļas vadītāja Baiba Līdaka pastāstīja, ka pašlaik rinda uz mājokli dažām sociāli neaizsargāto iedzīvotāju kategorijām – mazturīgajiem, invalīdiem, bērniem bāreņiem, cilvēkiem, kuri atbrīvojušies no ieslodzījuma vietām u. c. – nav liela, patlaban tajā reģistrēti 24 cilvēki. «Pēc reģistrācijas dzīvokļa rindā saņemt to no pašvaldības var diezgan ātri,» skaidroja Līdaka. Viņa atgādināja, ka iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem var arī pretendēt uz mājokļa pabalstu no pilsētas Sociālā dienesta.

Informācija pilsētas Sociālā dienesta mājaslapā internetā liecina, ka mājokļa pabalstu var pieprasīt cilvēks, kurš dzīvo pats savā vai īrētā mājoklī, ir deklarēts Ventspils administratīvajā teritorijā un pēc visu mājokļa maksājumu nomaksas viņam paliek mazāk par 327 eiro, bet katram nākamajam šīs pašas mājsaimniecības iemītniekam – 228 eiro. Mājokļa pabalstu pārskaita namu pārvaldei vai komunālo pakalpojumu sniedzējiem, kā arī pabalsta saņēmēja norādītajai kredītiestādei. Lai saņemtu mājokļa pabalstu, nepieciešams rakstīt iesniegumu Sociālajā dienestā un iesniegt noteiktus dokumentus, tai skaitā komunālo pakalpojumu izdevumus apliecinošus. «Ja visi nosacījumi ir izpildīti, statuss ir savlaicīgi noformēts vai pagarināts un visi dokumenti ir iesniegti, tad pašam mazturīgajam par dzīvokli ir jāmaksā ļoti neliela summa,» norāda Līdaka.

Diemžēl tas ir klupšanas akmens daļai trūcīgo, kuriem pašvaldība izīrē mājokli. Viena no galvenajām šo cilvēku problēmām ir atkarība no alkohola un citām apreibinošām vielām. Kā apstiprināja naktspatversmes Ventspilī vadītājs Andis Sukurs, daudzi naktspatversmes klienti diezgan ātri no pašvaldības saņem mājokli, taču tikai daži no viņiem savlaicīgi maksā par dzīvokli un kārto savu sadzīvi. «Diezgan bieži gadās, ka cilvēks nemaksā par mājokli, to pazaudē un drīz vien atkal atgriežas patversmē,» stāsta Sukurs.

Un tomēr cerība ir katram. Andis Sukurs pastāstīja par kādu laulāto pāri, kurš nonācis dziļā krīzē un parādījies naktspatversmes klientu vidū. Noformējot trūcīgo statusu un savācot visus dokumentus, pāris no pašvaldības saņēmis dzīvokli un tajā dzīvo jau vairākus gadus. «Vēl viens mūsu bijušais klients jau veselu gadu dzīvo pašvaldības dzīvoklī un pat ir spējis nopirkt sev lietotu automašīnu,» vēl vienu piemēru min Sukurs. Atliek cerēt, ka arī Māris vairs neatgriezīsies patversmē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: