Sociālajā platformā TikTok apmēram nedēļu bija apskatāms video, kurā redzamas šā gada 9. klases matemātikas eksāmena lapas ar uzdevumu risinājumiem. Lapas tikušas apzīmogotas ar Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas zīmogu. Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja Jana Bakanauska skaidro, ka eksāmena procedūrā pārkāpumi nav novēroti.

5. jūnijā, dienu pēc matemātikas eksāmena 9. klasēm norises, sociālajā tīklā TikTok autors xarbe publicējis video, kurā detalizēti iespējams aplūkot desmit šī valsts pārbaudes uzdevumu lapas ar eksāmena uzdevumiem un to risinājumiem. Uz divām lapām redzams Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas zīmogs, uzraksts Anulēts un paraksts bez atšifrējuma. Video dots nosaukums Visas pareizās atbildes, ko pavada raudoša emocijzīme un divas sakļautas plaukstas, kas nozīmē lūdzu vai paldies. Video pavada mirkļbirkas: matematika, fyp, foryou, eksamens, 2024, foryoupage, viral, un pavadījumā skan ukraiņu indie rock grupas Vivienne Mort dziesma Час (Stunda). Raksta tapšanas brīdī video vienubrīd sasniedz 65,7 tūkstošus skatījumu, bet vēlāk no sociālās vietnes TikTok tiek izdzēsts.

Ekrānšāviņš no video

Līdz redakcijai nonāk satrauktu lasītāju jautājumi, vai tiešām video apskatāma īstā eksāmena versija vai tas ir kāds viltojums. Lasītājus (arī kādu 9. klases audzēkņa mammu) māc bažas, vai eksāmena uzdevumi sociālajos tīklos nonākuši valsts pārbaudes darba laikā? Ventas Balss lūdz Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāju Janu Bakanausku skaidrot situāciju.

«Nav runa par noplūdi,» Izglītības pārvaldes vadītāja uzreiz ievieš korekcijas terminoloģijas jautājumā, «eksāmenā noplūde nav bijusi. Ir noteikta procedūra, kas skolām valsts pārbaudes darbos ir jāievēro, un tā skolā (Ventspils Valsts 1. ģimnāzijā – red. piez.) ir ievērota.» Kā skaidro pārvaldes vadītāja, nav konstatēts, ka eksāmenu uzdevumi tikuši fotografēti valsts pārbaudījuma laikā. Eksāmenā piedalās novērotājs, un skolēniem nav atļauts eksāmena laikā izmantot mobilos telefonus. Šogad novērotājs valsts pārbaudes darba norises laikā pārkāpumus nav fiksējis. Pēc eksāmena visi izpildītie eksemplāri tiek ievietoti aploksnēs, aploksnes aizzīmogotas un nosūtītas Izglītības un zinātnes ministrijai. Šos darbus, kad eksāmens noslēdzies, var analizēt un pārrunāt ar skolēniem.

Nedēļu pēc video publicēšanas, proti, 12. jūnijā, valsts pārbaudes darbu matemātikā kārtoja tie izglītojamie, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ nav varējuši to darīt noteiktajā laikā. Sabiedrībā bažas raisīja tas, vai šie skolēni būs video redzējuši un mēģinās atkārtot tajā redzamos uzdevumu risinājumus eksāmenā. Ventspilī papildtermiņā valsts pārbaudes darbu matemātikā nekārtoja neviens skolēns. Turklāt Valsts izglītības satura centrs tiem skolēniem, kuri eksāmenu kārto vēlāk, vienmēr sagatavo citu eksāmena variantu, tādēļ bažas nav pamatotas.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    Kriska Pirms 2 nedēļām, 1 dienas

    Vai šie uzdevumi var būt 9.klasei? Teiksim Nr.8- mana laikā tas bija kaut kur 5.-6. klases līmenis. Ja apliecības saņemšanai vajag iegūt 10% , tad izpildot Nr,8 - skolnieks jau "malacis" - var saņemt dokumentu

  • -1
    Latvija pāri visām! Pirms 2 nedēļām, 1 dienas

    Cilvēks nolēma izlabot valsts līmeņa idiotismu. Kā var likt eksāmenu, piedalīties izlaidumā un nezināt, vai esi nolicis? Tā vismaz kkāds miers .

  • 0
    tery Pirms 1 nedēļas, 5 dienām

    Jā, bet kāpēc tad citiem nav pieejami eksāmenu uzdevumi analīzei ? VISC mājas lapā (vismaz pagaidām) nav matemātikas eksāmena uzdevumu ne 9.klasei, ne 12.klasei.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: