Nesen apritēja gads, kopš ventspilnieki spēlē intelektuālo spēli Quiz. Neparasti tajā visā ir tas, ka to spēlē gan latviešu, gan krievu komandas. Izskatās, ka Quiz platforma var kļūt par vienojošu faktoru, kā mums šobrīd dzīvē tik ļoti pietrūkst! Ventas Balss tikās ar Ventspils Quiz spēļu vadītāju Andreju Rudenko tieši pirms viņa 35. dzimšanas dienas.

Sveicam jubilejā! Kad un no kurienes jūs pēkšņi parādījāties Ventspilī?

– Paldies! Pats esmu no Ventspils, mācījos par inženieri hidrotehniķi, spēlēju futbolu, tāpēc man šeit ir daudz paziņu un draugu. Futbolu spēlēju FK Tranzīts un FK Vindava, kā arī jauniešu komandā, paspēlēju pat Virslīgā, tiesa, bez īpašiem sasniegumiem. Pēc augstskolas beigšanas nesāku strādāt iegūtajā specialitātē, bet pievērsos privātajam biznesam, dažādu ventilācijas un kondicionēšanas iekārtu komercpārdošanai. Vairākus gadus dzīvoju ārzemēs, bet apstākļi lika atgriezties Ventspilī, par ko esmu priecīgs. Latvijā man ir reģistrēts individuālais uzņēmums.

Kā radās ideja spēlēt Quiz?

– Pats esmu šīs spēles cienītājs un agrāk bieži esmu braucis spēlēt uz Rīgu, kur Quiz ir ļoti populārs jau daudzus gadus un to katru nedēļu rīko vairākas organizācijas vairākās vietās. Proti, tur vienmēr var atrast, kur paspēlēt. Turklāt Rīgā Quiz parasti spēlē biroju darbinieki, kuri pēc darbadienas vēlas atpūsties un tikties ar draugiem. Ikreiz, kad kopā ar draugiem braucu uz spēli Rīgā, noteikti satiku tur ventspilniekus, kuri arī pastāvīgi un neslikti spēlē. Un kādu dienu nolēmu tādu pašu spēli organizēt Ventspilī. Lai gan mani mēģināja atrunāt: ka nekas nesanāks, Ventspilī to nevienam nevajag, viss tiek slēgts, cilvēki nekur neiet. Bet es uz šo situāciju paskatījos citādi, proti, no tā viedokļa, ka daudziem, tieši otrādi, trūkst izklaides, lai gan mūsu pilsētā notiek ļoti daudz pasākumu. Tātad nolēmām pamēģināt Ventspilī, iesākumam – draugu kompānijas līmenī. Viss izdevās, visiem patika, īpaši tiem, kas skatās TV viktorīnas un kam patīk erudīcijas spēles. Par mums uzzināja citi, spēlētgribētāju loks sāka augt. 3. maijā jau nosvinējām gadu, kopš Ventspilī spēlē Quiz. Spēles notiek divas trīs reizes nedēļā – klasiskās un tematiskās, ik pa laikam rīkojam labdarības spēles. Katru nedēļu Ventspilī Quiz spēlē 150–200 cilvēku! Mūsu pilsētai tas ir ļoti daudz! Nezinu citus pasākumus pilsētā, kas katru nedēļu pulcē tik daudz cilvēku! Šobrīd mēs esam ļoti populāri.

Kā veidojas komandas? Ne visi tomēr ir vienlīdz erudīti un asprātīgi.

– Sākumā bija speciāli jāaicina cilvēki, jāraksta sociālajos tīklos. Daudzi joprojām nesaprot, kas tas ir, un domā, ka dalībai spēlē nepieciešama īpaša sagatavotība. Patiesībā nekāda speciāla sagatavošanās nav nepieciešama, spēlētāji izmanto uzkrāto dzīves pieredzi, zināšanas, erudīciju. Pats muļķīgākais šajā situācijā ir baidīties izskatīties muļķīgi. Jūs taču ierodaties uz spēli nevis tāpēc, lai kādam kaut ko pierādītu, bet lai labi pavadītu laiku draugu kompānijā. Gadās, ka cilvēki ar labu universitātes izglītību un pat ar sarkanajiem diplomiem nezina atbildes uz mūsu jautājumiem! Mēs veidojam jautājumus tā, lai visiem būtu interesanti. Bet piekritīšu, ka spēlē ir vajadzīga prasme domāt loģiski, erudīcija un, protams, veiksme, bez kuras nekādi. Parasti uzvar komandas, kurās pārstāvēti dažāda vecuma un ar dažādām interesēm apveltīti spēlētāji.

Cik sen Latvijā spēlē Quiz? Vai tas nesākās ar televīzijas viktorīnām, kas daudziem pazīstamas jau kopš padomju laikiem, – Kas? Kur? Kad?, Vājais posms u. tml.?

– Vispār Quiz parādījās Lielbritānijā 1976. gadā, bāros, krogos, kuros cilvēki nāca parunāties, iedzert alu un minēt mīklas. Pakāpeniski viktorīna kļuva populāra arī citās Eiropas valstīs, nonākot arī līdz postpadomju telpai. Mūsu gadījumā Quiz ir visu slaveno televīzijas viktorīnu sajaukums. Man šķiet, ka pie mums šo spēli īpaši mīl vecāka gadagājuma cilvēki, kuri atceras visas tās viktorīnas.

Kurš izdomā jautājumus spēlei?

– Daļu jautājumu atsūta ventspilnieks Dmitrijs, kurš šobrīd dzīvo Holandē. Viņš man ļoti palīdz. Viņu var saukt par cilvēku enciklopēdiju. Viņš paņem kādu interesantu faktu un pārtaisa to par jautājumu tā, lai uz to varētu rast atbildi. Muzikālos un jautājumus par kino izdomājam paši. Jautājumus par Ventspili un Latviju palīdz veidot pedagogs vēsturnieks Oļegs Mihailovs, par ko arī viņam milzīgs paldies. No viņa jautājumiem es pats uzzinu daudz interesanta par mūsu pilsētu. Starp citu, mēs cenšamies veidot jautājumus tā, lai cilvēki aizietu no spēles ar jaunām zināšanām par savu pilsētu, valsti, pasauli, vēsturi, ģeogrāfiju. Daļu jautājumu sagatavoju es pats, rakņājos sociālajos tīklos un citos avotos.

Dalība spēlē ir par maksu. Vai tie ir jūsu ienākumi?

– Jā, tie ir mana individuālā uzņēmuma ienākumi. Dalības maksa spēlē ir 6 eiro, taču šī nauda tiek tērēta arī spēles sagatavošanai un organizēšanai, balvu iegādei, jautājumu sagatavošanai, to montāžai ekrānā, vadītāju apmaksai. Spēli gatavo un aizvada vesela komanda. Spēles sāku vadīt es viens, bet pavisam drīz sapratu, ka sagatavot spēli un jautājumus ir liels darbs. Katrai spēlei ir jāsagatavo četrdesmit jautājumi, jāsamontē un jānoformē tie uz ekrāna, tad viss jāpārbauda, jālabo kļūdas. Tikai jautājumu sagatavošana katrai spēlei prasa divas dienas! Krievu valodā spēli vadu es pats, latviešu valodā viktorīnu vada Jānis Mihailovs un Anna Zagraja. Esam pateicīgi arī mūsu atbalstītājiem, kuri sniedz dāvanas un balvas dalībniekiem. Tā ir valodu skola Meridiāns, interjera veikals BuvMark, kafejnīca Dārzā, vasaras inventāra noma Easy rent, tūrisma kompānija Arian Travel, radošā darbnīca Rade. Sākotnēji spēles notika Echo bārā, tagad – Ole bārā, kas mums laipni ierādīja plašākas spēles telpas. Spēlētāju un komandu skaits pieaug, tāpēc mums bija nepieciešamas plašākas telpas. Sadarbojamies ar Ole bāru uz abpusēji izdevīgiem nosacījumiem. Starp citu, mums ir lētākā spēle Baltijas valstīs. Citur par dalību jāmaksā pa 10 eiro un pat vairāk.

Jūs pieminējāt labdarības spēles. Kam par labu rīkojat šādas spēles?

– Gada laikā aizvadītas trīs labdarības spēles, viena – dzīvnieku aizsardzības biedrībai un divas – dienas centram Cimdiņš. Man zināms, ka par spēles laikā savākto naudu Cimdiņš iegādājies trenažieri bērnam ar īpašām vajadzībām. Par katru labdarības spēli Cimdiņam ziedojam pa 750 eiro. Tā nav milzu nauda, bet mēs esam devuši savu artavu. Gribu teikt, ka labdarības spēļu iniciatīva nāk no pašiem spēlētājiem, par ko esmu viņiem ļoti pateicīgs. Tas ir vēlreiz par to, ka Ventspilī it kā cilvēki ir kaut kādi ne tādi. Viss ar mūsu cilvēkiem ir kārtībā – atsaucīgi, labi, zinātkāri, gudri, ar bagātu redzesloku. Lai cik sajūsmināti tas neizklausītos, bet Ventspilī dzīvo cilvēki ar lielu un labu sirdi! Labdarības spēles notiks arī turpmāk, cenšamies tās rīkot reizi trijos mēnešos, krievu un latviešu valodā. Zinu, ka ar labdarību mūsu pilsētā nodarbojas arī citi, bet zinu arī to, ka daudzi gribētu ar to nodarboties, bet nezina, kā. Quiz viņiem deva šādu iespēju. Priecājos, ka mūsu vienkāršā izklaides spēle ir pāraugusi par kaut ko vairāk.

Vai spēle spēj mūs vienot?

– Esmu par to pārliecināts. Man nereti jautā – vai var spēlēt un izklaidēties šajā laikā, kādā dzīvojam. Atbildu: tieši šajā laikā arī jāspēlē, arī – lai nesajuktu prātā. Vienkārši mēs izvairāmies no jautājumiem, kas skar karu vai karojošās valstis. Šobrīd pie mums spēlē 22 krievvalodīgās komandas; lai visus izsēdinātu zālē, mēs katru nedēļu aizvadām divas spēles krievu valodā. Spēles latviešu valodā notiek retāk, apmēram reizi divās nedēļās. Latviešu valodā nospēlējušas jau 15 komandas. Daudzi dalībnieki spēlē abās valodās. Neslēpšu, jautājumu sagatavošana latviešu valodā prasa vairāk pūļu un laika. Ar tulkojumu mums palīdz Ventspils Augstskolas studenti. Bet es redzu, ka pūles ir tā vērtas, jo spēle gūst popularitāti arī latviešu auditorijā. Teikšu vēl vairāk: mēs mēģinām ieņemt citas pilsētas un valstis! Šobrīd mūsu Quiz notiek jau arī Anglijā. To vada ventspilnieks Vjačeslavs Morars. Mēs gatavojam un sūtām viņiem jautājumus, viktorīnu tur spēlē pārsvarā cilvēki, kas aizbraukuši no Latvijas. Interesants fakts: mūsu spēlē Ang­lijā izveidojās pirmais pāris, cilvēki iepazinās viktorīnā un viņiem izveidojās attiecības. Mēģināts aizvadīt spēli Oslo, taču tur pagaidām nav sanācis. Toties sarīkojām Ventspils Quiz Indijā, Goa štatā, kur atpūšas daudz krievvalodīgo tūristu. Goa Quiz notiek regulāri, bet, kad biju tur, aizvadījām Ventspils Quiz. Gatavojamies organizēt savu Quiz Liepājā, Kuldīgā un citās pilsētās. Gribētos kādreiz rīkot Vislatvijas Quiz čempionātu.

Ventspils Quiz ar kaut ko atšķiras no citiem?

– Jā, ar jautājumiem par Ventspili un Latviju. Mums ir arī sava specifika: mēs aicinām slavenus cilvēkus – aktierus, mūziķus, blogerus, viņi ieraksta videojautājumus un nodod sveicienus Ventspilij, bet pie reizes reklamē savus koncertus, soctīklus un tā tālāk. Viņu vidū ir arī ventspilnieki, piemēram, Rīgas Čehova teātra aktieris Rodions Kuzmins, radio SWH+ vadītājs Ņikita Matvejevs, deju skolas vadītāja Ksenija Patokina un citi. Un tas arī ir stāsts par cilvēku apvienošanos.

Kas šobrīd jūs saista ar Ventspili bez spēles?

– Ļoti daudz kas! Šī ir mana dzimtā pilsēta, es pabeidzu 6. vidusskolu. Te piedzima mani vecāki un arī es pats. Tā nu es esmu ventspilnieks otrajā paaudzē, lai gan pēc sajūtām – desmitajā. Nesen nomira tētis, tāpēc tagad man jāpalīdz un jāatbalsta mamma. Es esmu Ventspils fans, man patīk, kā pilsēta pārvēršas un kļūst arvien krāšņāka. Redzu, ka daudzi iepriekš no Ventspils aizbraukušie tagad atgriežas un vēlas pilsētai sniegt kaut ko savu. Es arī gribu kaut ko dot. Pagaidām tā ir spēle Quiz, mēģinu organizēt arī tikšanās ar interesantiem cilvēkiem, lekcijas, meistarklases, uzstāšanās stāvkomēdiju žanrā. Diemžēl pagaidām visam nepietiek laika. Ļoti daudz laika un pūļu prasa katras Quiz spēles sagatavošana, aizņemtas ar to ir piecas dienas nedēļā. Gribu pateikties visiem ventspilniekiem, kas spēlē Quiz, un visiem, kas mums palīdz. Lai labāk cilvēki sacenšas un risina strīdīgus jautājumus spēlē nekā citur.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: