Sestdien, 28. septembrī plkst. 16.00 teātra namā “Jūras vārti”, notiks “Kurzemes fotodienu 2024” noslēguma ceremonija un izstādes atklāšana, bet jau no 12. līdz 26. septembrim izstāžu zālēs būs apskatāmas iepriekšējā Ventspilī notikušā “Kurzemes fotodienu 2019” plenēra darbu sērijas.

Kurzemes fotodienas ir Latvijā lielākais profesionālais reģionālais foto pasākums, kura organizēšanu katru gadu uzņemas kāds no piecu Kurzemes pilsētu foto klubiem. Šajā gadā organizētāja lomu uzņēmās Ventspils fotoklubs KAKTUSS.

25. maijā Ventspilī notikušais vērienīgais foto pasākums “Kurzemes fotodienas 2024” pulcēja vairāk nekā 100 fotogrāfus. Tajā piedalījās vairāki Kurzemes reģiona fotoklubi – Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas fotostudija “FOTAST”, fotogrāfu apvienība “Liepājas pozitīvs”, biedrība “Moto foto”, Kuldīgas fotoklubs “Divas upes”, Saldus fotoklubs “Es daru”, Talsu fotoklubs, Ventspils novada fotoapvienība “Kursa” un Ventspils fotoklubs “Moments”. Dalībnieku vidū bija arī pieaicināti fotoklubi no citiem Latvijas reģioniem – Bauskas fotostudija “Perspektīva” un Rīgas fotoklubs “Āgenskalns”.

Foto dienu virstēma “Ūdensceļš” bija vērsta uz kultūrvēsturiski nozīmīga procesa – ūdens ceļa kā vēsturiskas nozīmes subjekta attīstības dokumentēšanu cauri laikiem, uzsverot tā nozīmīgumu gan Ventspils pilsētas, gan visa Kurzemes reģiona attīstībā. Visas pasākuma aktivitātes un konkursi tika atvasināti, iedvesmojoties no virstēmas.

Pasākuma ietvaros norisinājās vairāki konkursi, tostarp galvenais konkurss, kurā tika noskaidrots “Kurzemes foto dienu 2024 labākais fotoklubs”, izvērtējot katra foto kluba plenērā radītās darbu sērijas. Dalībnieki sacentās arī individuālos konkursos un tika vērtēts atsevišķs starptautiskais konkurss ar virstēmu “Ūdensceļš”. Tāpat kā 2019. gadā, Ventspils rīkoja arī jauniešu konkursu, kurā varēja piedalīties jebkurš Latvijas jaunietis.

Lai nodrošinātu objektīvu un profesionālu vērtējumu, žūrijā darbojās fotogrāfs un pedagogs Mārtiņš Vanags, māksliniece Jana Gruntmane un Lietuvas fotogrāfs, Vitauta Lielā Kauņas universitātes profesors Romualds Požerskis.

28. septembrī teātra namā “Jūras vārti” “Kurzemes fotodienu 2024” noslēguma ceremonijā notiks konkursa uzvarētāju paziņošana un apbalvošana. Konkursu uzvarētāji saņems unikālas Ventspils mākslinieka Ulda Hermansona darinātās balvas, kuras simbolizē Ventspili, ūdeni un tā kustību – neatkārtojamu un oriģinālu mākslas darbu iedvesmas avotu.

Kurzemes fotodienas pirmo reizi notika 2019. gadā, lai nodrošinātu Kurzemes reģiona fotogrāfiem iespēju satikties, dalīties pieredzē, piedalīties foto plenērā un radīt jaunus darbus, kā arī sacensties dažādos foto konkursos. Pasākuma mērķis ir popularizēt fotogrāfiju kā mākslas žanru, veicināt foto klubu darbību un radošo attīstību, kā arī nodrošināt iespēju fotogrāfiem saņemt ekspertu vērtējumus un balvas. Uzsākot jauno piecgades ciklu, dalībnieku skaits tiek palielināts, ikgadēji uzaicinot vēl kādu Latvijas reģiona klubu, tādējādi radot papildus interesi un kļūstot par Latvijas centrālo foto pasākumu.

“Kurzemes fotodienas 2024” finansiāli līdzatbalsta Ventspils valstspilsētas pašvaldība, Ventspils brīvostas pārvalde un vairāki uzņēmēji.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: