Vasara Olimpiskajā centrā Ventspils ir aktīvs nometņu laiks. No jūnija līdz augustam Ventspils sporta bāzēs tiks aizvadītas aptuveni divdesmit treniņnometnes hokejistiem, basketbolistiem, bobslejistiem u. c. sporta veidu pārstāvjiem, bet pagājušonēdēļ pirmo reizi Ventspilī aizvadīta nometne skolēniem Personības akadēmija.

Nometne pulcēja 50 aktīvus jauniešus

Nometne Personības akadēmija, ko organizē Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) projektā Sporto visa klase, notika trešo gadu – pirmās divas reizes tā aizvadīta Valmierā, bet šogad no 9. līdz 16. jūnijam pirmo reizi nometnes dalībniekus uzņēma Olimpiskais centrs Ventspils. Nometne pulcēja 50 aktīvus un motivētus skolēnus vecumā no 11 līdz 13 gadiem no 19 dažādām Latvijas skolām. Personības akadēmija ir daļa no LOK un VAS Latvijas Loto 2021. gadā kopīgi uzsāktās iniciatīvas Kustība, kas vieno, kurā valsts ar nacionālās loterijas atbalstu novirza līdzekļus sporta un aktīva dzīvesveida veicināšanai Latvijas iedzīvotāju, īpaši jauniešu, vidū, līdz ar to nometne tās dalībniekiem ir bez maksas, skaidro LOK pārstāve, projekta Sporto visa klase un Personības akadēmijas vadītāja Lilita Mitrofanova. Ir divi veidi, kā bērni varēja iegūt iespēju piedalīties Personības akadēmijā. «Tās klases, kuras ir iekļuvušas Sporto visa klase finālsacensībās, iegūst divas vietas nometnē, un viņi pēc saviem iekšējiem kritērijiem nosaka, kuri bērni – viens zēns un viena meitene – dodas uz nometni. Tā kā vēl palika 20 brīvas vietas, projekta Sporto visa klase dalībnieki varēja rakstīt savus individuālos pieteikumus, un mēs devām iespēju vēl 20 bērniem pievienoties nometnei,» stāsta Mitrofanova. Šogad nometnē piedalījās skolēni no Rīgas, Alūksnes, Gulbenes, Mazsalacas, Salacgrīvas, Jēkabpils, Bauskas, Kandavas Aizputes un Nīcas.

Nometne tika veidota kā iedvesmojošs piedzīvojums. Astoņas dienas, ko nometnes dalībnieki pavadīja Ventspilī, bija piepildītas ar sportiskiem, radošiem, izaicinošiem piedzīvojumiem, kurus vadīja pieredzējuši nometnes vadītāji, pasniedzēji. Jaunieši devās laivu braucienā, gāja pārgājienā apkārt Būšnieku ezeram, apmeklēja aktīvās atpūtas izklaides vietas Ventspilī. Ar jauniešiem tikās vairāk nekā 20 uzaicinātie viesi – dažādu nozaru profesionāļi, kuri dalījās ar savām zināšanām, prasmēm un pieredzes stāstiem, lai iedrošinātu jauniešus ticēt saviem sapņiem un realizēt tos. Viesu vidū bija leģendārais hokejists Sandis Ozoliņš, paraolimpisko spēļu medaļniece Diāna Krūmiņa, olimpiskās bronzas medaļas ieguvējs svarcēlājs Artūrs Plēsnieks, televīzijas šova Balss maskā 4. sezonas uzvarētāja Nansija Garkalne un daudzi citi savas jomas profesionāļi. Viens no nometnes īpašajiem viesiem, pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs, uzrunājot jauniešus, atzina, ka jau no agras bērnības ir zinājis, par ko vēlas kļūt un kāds būs viņa dzīves mērķis: «Katrs no jums ir čempions. Jums vienkārši ir jāatrod tā sfēra, kurā jūs būsiet čempions. Daudzi no jums varbūt būs profesionāli sportisti, slaveni mūziķi, mākslinieki, izgudrotāji, politiķi,» sacīja Samoilovs un piebilda – lai kļūtu veiksmīgi un kaut ko dzīvē sasniegtu, kaut kas ir arī jāupurē. «Mūsdienās lielākā lieta, kas jums jāupurē, ir laiks, ko veltāt sevis attīstībai. Jūs esat šeit, Personības akadēmijā, un tas ir liels bonuss jums, jo jūs esat soli priekšā tiem, kuru šodien šeit nav. Un jūs esat daudz bagātāki par mani un visiem pieaugušajiem, jo jums ir daudz vairāk enerģijas, tāpēc ir svarīgi to ieguldīt pareizi. Aicinu ne tikai domāt un sapņot, bet arī darīt visu, lai īstenotu savu sapni.»

Kā katru gadu, nometnes Personības akadēmija laikā tika organizēta kāda īpaša tikšanās ar viesi, kuru varēja apmeklēt ne tikai nometnes dalībnieki. Šoreiz šis īpašais viesis bija mūziķis Dons, kuru satikt klātienē bija iespēja arī Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņiem. Latvijas pārstāvis šī gada Eirovīzijā pastāstīja par savu radošo ceļu mūzikā, dažādām izvēlēm dzīvē, grūtību pārvarēšanu un motivāciju. Vaicāts, vai Eirovīzijas konkurss mūziķiem ir tas pats, kas sportistiem olimpiskās spēles, Dons atzina: «Kā uz to skatās. Savā ziņā es redzu Eirovīziju kā tādas mūziķu olimpiskās spēles vai, teiksim, Eiropas čempionātu. Tas sacensību gars tur ieslēdzas, bet vienlaikus tas tomēr arī nav kā sportā. Sportā ir ļoti viegli izmērīt rezultātus – ir sekundes, metri, punkti. Mūziku jau tomēr nevar tā izmērīt. Vienu dienu, kad esi bēdīgs, tu gribi klausīties kaut ko skumju, un citu dienu gribi klausīties kaut ko priecīgāku. Mūzikā, es domāju, tā sacensība ir mazliet savādāka un nevar tā viennozīmīgi pateikt, kura dziesma ir labākā.»

Trenējas peldētāji un citi sportisti

Šovasar, kā ik gadu, Olimpiskajā centrā Ventspils tiek aizvadītas arī treniņnometnes dažādos sporta veidos. Pagājušajā nedēļā, no 10. līdz 14. jūnijam, Ventspilī trenējās Dobeles sporta skolas peldētāju grupa – 20 zēni un meitenes vecumā no 10 līdz 13 gadiem. Trīs no viņiem gatavojas Latvijas čempionāta finālam, kas notiks 20. jūnijā. «Katrā novadā bija atlases, un astoņi labākie četrās vecuma grupās dodas uz Latvijas čempionāta finālu. Trīs no mūsu mazajiem sportistiem ir tikuši finālā un šobrīd tam gatavojas. Pārējiem dalība šajā nometnē ir kā treniņi un tāds punkts uz i mācību gada noslēgumā,» stāsta Dobeles sporta skolas peldēšanas treneris Kārlis Kalniņš. «Katru dienu audzēkņiem ir nodarbības peldbaseinā un ārējie treniņi. Es pieaicinu arī citus trenerus. Izmantojām Ventspils tenisa kortus, kur tenisa treneris mums novadīja nodarbību tenisā. Bija arī basketbola treniņš. Mēs mēģinām dažādot treniņus, lai nebūtu tikai baseins, stadions, skriešana un sausie treniņi, paskatāmies arī komandu sporta veidus, individuālos sporta veidus – varbūt kādam bērnam kaut kas no tā iepatīkas. Cepuri nost – Ventspilī piedāvājums ir ļoti plašs,» atzina treneris.

Šovasar Ventspilī notiks arī divas Starptautiskās fotbola vārtsargu akadēmijas nometnes, divas Latvijas bobsleja izlases treniņnometnes, Māra Mieža Liepājas hokeja nometne, Oskara Bārtuļa hokeja nometne un Eduarda Andruškeviča svarcēlāju nometne. Ventspilī trenēsies arī vingrotāji no Lietuvas un basketbola komanda no ASV.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: