Ventspils pašvaldībai ierobežota finansējuma apstākļos neviennozīmīgi vērtējamā Jāņa Fabriciusa pieminekļa demontāžai vai pārvietošanai līdzekļi pagaidām nebūtu jātērē, šādu viedokli pauda Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš.

Ventspils domes administrācija ir saņēmusi 14. Saeimas deputāta Artūra Butāna (NA) un biedrības "Publiskās atmiņas centrs" vēstules ar aicinājumu šo pieminekli demontēt. Tikmēr neviena ventspilnieka iesnieguma, kas paustu vēlmi nojaukt šo pieminekli, pašvaldības rīcībā neesot. Vītoliņš sacīja, ka dome iepazīsies ar vēstulēm pievienotajiem materiāliem, izvērtēs šo jautājumu un izlems, kā rīkoties turpmāk.

Pēc Ventspils mēra vārdiem, piemineklis līdz šim nav nojaukts, jo to neprasot pirms pāris gadiem pieņemtais likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" un no tā izrietošie Ministru kabineta noteikumi ar demontējamo objektu sarakstu. Minētajā sarakstā nav uzskaitīts neviens Ventspilī esošs piemineklis, piebilda Vītoliņš.

Ventspils pašvaldības rīcībā gan esot Ventspils muzeja sniegtais Fabriciusa darbības novērtējums, kas nav viennozīmīgs.

Piemineklis Fabriciusam tika atklāts 1954.gada, tā autors ir tēlnieks Jānis Zariņš. "Fabriciusa politiski ideoloģiskie uzskati un darbība ir pretrunīgi vērtēta, vienlaikus viņš ir spilgts un raksturīgs piemērs sava laika personībām, kurai sociālā izcelsme radikālu pārmaiņu laikos lika meklēt savu, kreisi orientētu dzīves ceļu. Viņa militārā darbība pret Latviju vērtējama kā pastarpināta - 1918.gada novembrī-decembrī Fabriciuss bija Padomju Krievijas 7.armijas kreisā kaujas iecirkņa komisārs. Fabriciusa uzdevums bija nevis vadīt kaujas vai tajās piedalīties, bet politiskā ziņā "pieskatīt" šī iecirkņa un vienlaikus 2.Novgorodas strēlnieku divīzijas komandieri agrāko cara ģenerāli Mihailu Vasiļjevu. 2.Novgorodas strēlnieku divīzija 1918.gada decembrī piedalījās Latvijas ziemeļaustrumu daļas ieņemšanā, šeit Fabriciusam bija zināma loma kā attiecīgās divīzijas komisāram, bet nekādas kaujas šajās teritorijās nenotika. Fakts par Fabriciusa tiešu dalību Inčukalna kaujā pret Latvijas zemessargiem vēsturnieku pētījumos nav apstiprinājies un ir vēlāk Fabriciusam piedēvēts "varoņdarbs". 1919.gada pavasarī Fabriciuss no Baltijas tika atsaukts un turpināja savas gaitas citās Krievijas pilsoņu kara frontēs," esot teikts muzeja atzinumā.

Vītoliņš atzina, ka attieksme pret Fabriciusa pieminekli nekad nav bijusi viennozīmīga - diskusija par to, ka šo pieminekli vajag demontēt, pirmoreiz vietējā presē bijusi 1991.gada nogalē, pēc tam, kad bija nojaukts piemineklis Ļeņinam pilsētas centrā. Vairākums pilsētnieku esot uzskatījuši, ka tas saglabājams, uzsverot faktu, ka Fabriciuss ir novadnieks, "kas spējis izveidot apbrīnas vērtu militāru karjeru", klāsta pašvaldība. "Padomju okupācijas gados piemineklis Jāņu naktī nereti bija izrotāts ar ozollapu vainagu. Līdz ar to bija vērojama savdabīgi jaukta attieksme pret novadnieku - latvieti un cīnītāju par komunisma ideāliem, kurā oficiāli pozitīvais vērtējums savienojās ar nacionālām, pretpadomju izpausmēm," komentēja Vītoliņš.

Mēra skatījumā, tādējādi piemineklis Fabriciusam ir ne tikai piemiņa konkrētam cilvēkam, "tā ir liecība ilgajam padomju okupācijas laikam, kas liek atcerēties un pārdomāt, cik dažādi komunistiskā ideoloģija ir ietekmējusi cilvēku likteņus. Vienlaikus tam ir noteikta vēsturiska un arī mākslinieciska vērtība, un tas uzlūkojams par noteikta laikmeta kultūrvēsturisku objektu". Pēc Vītoliņa vārdiem, "Latvijā tieši totalitāriem režīmiem (īpaši - padomju) raksturīga nekritiska un agresīva pagātnes liecību, tajā skaitā pieminekļu, iznīcināšana".

Mēra ieskatā, piemineklis ir nevis padomju okupācijas laika slavinājums, bet "konkrēts, uzskatāms atgādinājums par Latvijas sarežģīto vēsturi, par neatkarīgas Latvijas vēstures tumšajiem posmiem", bet, "iznīcinot nepatriotiskas, neatkarīgas Latvijas idejiskām nostādnēm svešas, bet vienlaikus reālo vēsturi atspoguļojošas un atgādinošas liecības, pastāv risks sabiedrībā aizmirst patieso vēsturi".

Ventspils pašvaldība esot gatava organizēt iedzīvotāju aptauju, ja konkrētā jautājuma aktualitāte to prasīs, lai nodrošinātu iedzīvotāju viedokļu un interešu pilnvērtīgu pārstāvību turpmākajos lēmumos.

Mērs uzsver, ka pašlaik Ventspils pašvaldībai ir pietiekami daudz izaicinājumu, lai rastu finansējumu nākamā gada budžeta vajadzībām, tai skaitā, lai rūpētos par iedzīvotāju drošību apdraudējuma gadījumā, finansējumu pedagogiem, atbalstu senioriem un citām vajadzībām, tādēļ pašvaldībā neuzskata, ka pagaidām būtu jātērē līdzekļi neviennozīmīgi vērtētas vēsturiskas personas pieminekļa nojaukšanai vai pārvietošanai.

Lasi vēl

Komentāri (62)

  • -11
    Valerijs Bruševics Pirms 2 dienām, 18 stundām

    Novācams bez ierunām!

  • -1
    ne Pirms 21 stundas, 6 minūtēm

    Kādu vēl aptauju, jāatver Manabalss parakstu vākšana

  • -9
    Pornieks Pirms 2 dienām, 18 stundām

    https://www.youtube.com/watch?v=zCCJf2iQZn4

  • -11
    Pornieks Pirms 2 dienām, 17 stundām

    Ļaujiet man pasacīt vēl mazliet, atvainojiet, es te VB esmu daudz par to komentāru rakstījis. Ne par komunistisko karakungu bet par pieminekļa autoru. Padomju laika Ventspilī Zāles māceklis Zariņš uzcēla vismaz četrus darbus no kuriem atlikuši ir divi, otrs tad arī pietiekami sarkans, Raiņa ielās vidū. Kādu nu toreiz varēja celt. Vēl devumā atradīsies Salaspils meoriāls, ja jaunu koncentrācijas nometņu laikmetā kādam tāds vēl interesē. Diplomdarbā bijis Lāčplēša tēls, 1942 gadā, tas bija nacistu laiks, vai itnemaz nedomājat ka nebija jāuzņemas savu risku?
    Patiešām jārīkojas sliktāk par komunistu varu kas vāca nost sev neērtos monumentus un tāmdēļ vien ka musdienās pieejama jaudīga celtniecības tehnika jāatstāj brīvvalsts laikā studējušā un tikvien 2000. gadā mirušā akmeņkaļa smago darbu pilnīgi bez aizstāvēšanas nedz goda??
    http://www.ruvenietis.lv/newspaper/jaunumi/366/telniekam-janim-zarinam-100

  • -12
    Andis Bāliņš Pirms 2 dienām, 17 stundām

    Interesanti, ka tagad tas ir naudas jautājums, pirms tam bija citi iemesli.
    Un piemineklis nav jāiznīcina, bet gan jāpārceļ uz tam piemērotu vietu. Neuzskatu, ka pilsētas centrā būtu šai ''Vēstures liecībai'' jāatrodas. Tur varētu rast vietu piemineklim, kur 11. novembrī varētu iet svecītes nolikt. Jo tāda patstāvīga un piemērota vieta šim pasākumam nav.

  • -10
    Zirgam jāsmejas Pirms 2 dienām, 15 stundām

    tā lūk valdība saimnieko, ka naudas jau ir tik maz cik maz nekad nav bijis. tāpec nav ko brīnīties ka par naudu vispirms runā.
    un jā tādu patriotisku pieminekli varētu likt , bet vai to nevar izdarīt šito nenogāžot?

  • -5
    Pornieks Pirms 2 dienām, 15 stundām

    Kur ir garantijas tev ka patlabanējais vēstures traktejums ir patiesākais?
    Varbūt kāds kļūdas dēļ uzskrēpēja uz tās pamatnes Fabriciusa uzvārdu, īstenībā domāts bija bibliotēkas dibinātājs Jānis Sviestiņš?
    Noliksiet "pareizajā vietā", uzgrūžot viņu Zleku pagastam vabūt. Tad kas Ventspilij paliks, Ventmalā dīks un sīks Valdemārs, tā paša Zariņa taisītais 1905. gada revolūcijas tēls ko arī droši vien vajadzēs aizvākt un tad šis tas ko par pilnvērtīgu tēlniecību vairs gandrīz nesauc, troses un caurules laukumā pie koncertzāles. Atraduši Florenci, jāsāk demolēt!

  • -6
    Pornieks Pirms 2 dienām, 15 stundām

    Te jau krieviem nav jāiebrūk, paši latvieši gatavi nolīdzināt savas mājas ar zemi lai viss beidzot izskatītos politiski korekti.

  • -11
    Elviss22 Pirms 2 dienām, 16 stundām

    Lai stāv piemineklis, viņš nevienam virsū neskrien un nevajag tik daudz ticēt šai sagrozītajai vēsturei.

  • -7
    Heinrich Pirms 2 dienām, 15 stundām

    Laikam jau vaina ir nevis līdzekļu trūkumā,bet ideoloģijā.Kāds mazs vīrelis-kompartijas funkcionārs kategoriski ir pret.Un tādēļ arī šim monstram būs jāpaliek.Kādu laiku vismaz,kamēr neatstieps kājas viņa kvēlākais aizstāvis.
    Bet kā būtu,jaizsludinātu līdzekļu vākšanu šī elka pārcelšanai uz Zlēku pagastu?Vai ventspilnieki nesaziedotu pietiekoši daudz naudiņas?

  • -5
    Pornieks Pirms 2 dienām, 15 stundām

    Vai nav slikti ja Zlēkās būtu kaut kas atgādināt par herr Himmler?

  • -1
    Brīvā Latvija Pirms 2 dienām, 15 stundām

    Venstspils Kristofers Kolumbs. Ejam pa ASV pilsētas Kolumbusas pēdām, kur (aizliegts kādas rases nosaukums) novāca pieminekli pilsētas domes priekšā.

  • -2
    Kurzemnieks - Pirms 2 dienām, 11 stundām

    Imant,kopš kura laika nēģerus aizliegts saukt par nēģeriem,čigānus par čigāniem,žīdus par žīdiem?

  • -4
    Skeptiķis no malas Pirms 2 dienām, 15 stundām

    Ventspils domes argumentācija stipri līdzīga Daugavpilij , kad tur bija jānovāc padomju okupekļi.

  • -4
    Pornieks Pirms 2 dienām, 14 stundām

    Varbūt par godu Līvu kultūras dienām var sadomāt uzcelt pieminekli Līvu līderim un Dzimtās Valodas autoram Ainaram Virgam? Viņa muža gājums tāpat reiz bija saistīts ar šo vēju appūsto pilsētu. Tikai es ar viņu dzīvam esot vēl sarunāšu privāti lai būvē to nevis Jāņa vietā bet pie bijušā pionieru nama kur pašu arī pirmoreiz sastapu!

  • -5
    EsparTevi Pirms 2 dienām, 13 stundām

    Nost šo kauna traipu. Ventspils pašvaldība vēl un joprojām toč ir nedaudz prokremliska? KAUNS

  • -2
    EsparTevi Pirms 2 dienām, 13 stundām

    Latvijas brīvības cīņu sākumā vadījis Sarkanās armijas vienības pret Latvijas Pagaidu valdības spēkiem. 1918. gada decembra beigās Fabriciuss kā 2. Novgorodas strēlnieku divīzijas komisārs piedalījās Inčukalna kaujā pret Latvijas zemessardzi. No 1919. gada februāra kā 10. strēlnieku divīzijas komisārs piedalījās kaujās ar Igaunijas armiju.

  • -2
    Viktors Torpēda Pirms 1 dienas, 19 stundām

    LV vēsture vēl aizvien tiek interprertēta pēc K.Ulmaņa noteiktajām vadlīnijām, lai gan viņa paša loma tajā ir neviennozīmīga..
    Ir arī tādas faktoloģijas, kur J.Zemitāns pēc K.Ulmaņa ieteikuma izdeva pavēli Latvijas armijai pamest Rīgu, t.i. atdot bermontiešiem [A.Plesners], neinformējot par to armijas virspavēlnieku. Un par to, ka virspavēlnieks D.Sīmansons atcēla šo pavēli, pārkārtoja karaspēku un izglāba Rīgu, Ulmanis Sīmansonu atcēla no amata. Publiski gan tika paziņots kā parasti gadās - aizgāja veselības stāvokļa dēļ. [A.Plesners]
    Lai gan Ulmanis pēc tam paklausīgi atdeva Latviju citiem okupantiem, viņu par pretvalstisku nedēvējam...
    Varam secināt - katra vara interpretē notikumus tā, kā tai izdevīgi.

  • -1
    Pornieks Pirms 1 dienas, 17 stundām

    Nu ja, Ulmanis Latvijā vienvaldnieks bija, ta ka Putins apmeram. Savus politiskos oponentus lika cietumā, tostarp lībieti Uldriķi Kāpbergu. Un vēl atdeva Latviju Staļinam bez neviena šāviena. Ja nesalīdzinami kaujnieciskakais Fabriciuss būtu brīnumainā kārtā iekārtojies dienēt pie Ulmaņa, viņu pilnīgi droši ka elementāri represētu no jauna. Bet pamēģiniet ķerties Rīgā klāt Kārļa Ulmaņa statujai, tad nu gan būs!!

  • -1
    Spīdola Pirms 2 dienām, 13 stundām

    Tas ir pareizi, ka plāno veikt aptauju. Tikai tā var uzzināt ventspilnieku viedokli. Un tas, ka ir krīze un nauda tiek piešķirta pēc prioritātēm, ir fakts, ko mums atgādina visi mediji katru dienu. Tā tas ir valstī, tā arī Ventspilī.

  • -3
    Pornieks Pirms 2 dienām, 13 stundām

    Par Inčukalnu neesot pierādījies, turpretī tas ka Fabriciuss būtu vainīgs pie krīzes nu gan nav nekāds fakts. Liek mierā : tas ir tikai piemineklis, uzceliet labāku!

  • -4
    mernigors Pirms 2 dienām, 12 stundām

    "Es par Tevi"uzmanīgi jāizlasa Wikipedia info par landesvēru un to, kas pret ko cīnījās. Es redzu, ka reāli tiek izmantotas puspatiesības, lai imitētu noteiktas darbības.

  • -5
    Pornieks Pirms 2 dienām, 11 stundām

    Man arī partizānu Imantu Sudmali dotajā kontekstā paliek žēl. Jo 4. vidusskolai bija vismas kaut kāds savs tēls, sava bronzā lieta biste uz plača arī. Turpretī šīs te turbolatviskošanas kampaņas, kas tik vien spēj kā sunīt valodu nezinošos krievus vai uzvilkt garumzīmes kur vajag jums un kur nevajag, arī parāda ka neesat sev pelnījuši skaistu pilsētu, tikai infantili raibi apkrāsotas stiklašķiedras govis uz ielu stūriem un Ventmalā.

  • -5
    Pornieks Pirms 2 dienām, 11 stundām

    Ja nekļūdos minot materiālu, droši vien būs kļuvis par juku laikos populāro krāsainā metāla taras punktu upuri.
    Ļeņinekli bija visur, tos pieprasīja kompartija un tie allaž apliecināja Kremļa varas klātbūtni. Nav svarīgi taisni Ventspilij, ja Rīgu tāda nenoliedzami vesturiska figūra vēl apmeklējusi. Lai gan par Ļeņinu arī labais tonis prasīja runāt ar cieņu un parasti tā arī notika, pelnīti vai nē; tad par Fabriciusu varēja ieminēties ja kāds domāja par latviešiem un kādu nomaļu ostu kaut kur milzīgās padomju zemes rietumu malā.

  • 0
    Kurzemnieks - Pirms 2 dienām, 10 stundām

    I.Sudmalis pēc būtības bija terorists.Sprādzienā,kura organizēšanā viņš piedalījās,1943.gada 13.novembrī, nogalināja arhitektu Artūru Ramani, strādnieku Jāni Pogankinu un nāvējoši ievainoja desmitgadīgo skolnieku Jāni Stīgu.Vai vēl kādā valstī,izņemot Psrs,teroristiem cēla pieminekļus un viņu vārdā nosauca skvērus?Ja kāds atceras,Pārventas pusē pie viadukta lejā bija skvēriņš ar Sudmaļa bisti.Kad tur sākās rekonstrukcija,bisti pārvietoja pie 4.vidusskolas.

  • -3
    Pornieks Pirms 1 dienas, 20 stundām

    Saproties, nu ar biszālēm labāk nespēlēties lai tu nekļūtu par terotistu. Ukrainai vispār uzbruka Putins jo viņi 8 gadus bombīja dambasu.
    Bet ja tādi Sudmaļi nav frici situši - tātad pret nacistiem karoja smirdīgie un utainie suselnieki - un arī vienigi pateicoties visatļautībai un savai neglābjamai degradācijai uzvārēja karu. Tā jūs te gribat spriest, neskaitot klaji hitleriskas pozīcijas ko nevar ņemt nopietni.
    https://lv.wikipedia.org/wiki/Imants_Sudmalis

  • -3
    Pornieks Pirms 2 dienām, 8 stundām

    Nudien nezinu, droši vien gluži tā arī bijis, svecīti nevienam neturēju. Taču es saku to ka visu jau vajag piecūkot un pateikt ka draņķigs. Tadēļ arī terorisms var sākties. Palūkojies vien kā tas notiek Tuvajos Austrumos.

  • -2
    Pornieks Pirms 2 dienām, 8 stundām

    No otras puses ANO Gutjerres var iebilst kā nu grib pret Izraēlas uzbrukumu Lībānai. Bet ja tie ir musulmaņi (varbūt lasi : mūsu Ulmaņi) - tātad spridzināmi. Rietumu sabiedrībā valda savi stereotipi lai gan Mozus dotais bauslis stāv visiem.

  • -5
    edmundos Pirms 2 dienām, 7 stundām

    Ko Tu tur ņemies gar to fabrīciusu. Tavs opaps? Stāv kāds bijušais laimes nesējs, kaut Rembrants būtu viņu taisījis. Pilnīgi lieks. Ne Pornieku redzam ziedus noliekam ne citus aktīvistus.
    Brīnums, ka šajā problēmā dome uzticēs izlemt pilsētniekiem!
    Finanses domāju galīgi nav problēma, saziedosim krānam.

  • -2
    Pornieks Pirms 1 dienas, 21 stundas

    Paldies par jautājumu. Man gluži vienkarši netīk destruktivi piegājieni mākslas objektiem. Lieku reizi tāda atbilde derēs?

  • -5
    edmundos Pirms 1 dienas, 18 stundām

    Tavi uzskati par konstruktīvu vai destruktīvu ir pilnīgi neobjektīvi. Pietiek filozofēt. Nav runa par mākslas objektu, bet par komunstu laika atraugu, ko par nelaimi taisījis zināms mākslinieks.
    Nesaprotu, kur biji, ka augstāko padomju savienībā ļeņinekli novāca. Papēti varbūt arī tur bija kāds zināms mākslinieks.
    Mans uzskats protams subjektīvs, mākslas objektam jābūt neitrālam. Tad to var dēvēt par mākslas objektu.
    Ja reiz neliek mieru šo slavinātāju mākslinieciskā vērtība veido parku- piemēram Pornieks un viņa brandža tur varēs i to fabriciusu, i to ļeņinekli, kō vēl velns viņu zin kam saglabā, visi iet un apskatīt.

  • -1
    Pornieks Pirms 13 stundām

    Es zinu gan kur es biju kad to cēla lejā. Un man par to reizi ir zināma mākslinieka piemiņas priekšā tagad neērti. Ne tamdēļ ka izskatītos pēc komunista vai būtu paticis ka paliek.
    Bet tu padzīvojies gadiņus četrus cara tētiņa sarūpētā dienvidjūras kūrortā un sauc tad te kādu par atraugu.
    Par daudz tu runā visādas nejaucibas te, drauziņ.
    Savukārt par māksliniecisko vērtību mierīgi ļaušu katram izlemt savās binārās "patīk-nepatīk" kategorijās. Ieskaitot tik nepielūdzamā žūrijā kompartijas funkcionārus gudrām sejām augstos krēslos.

  • -5
    Alexkli Pirms 2 dienām, 6 stundām

    Atstāt, bez ierunām.
    Personīgi man šis piemineklis netraucē!
    Agrāk 1.ģimnāzija bija Ventspils J.Fabriciusa 1.vidusskola, kuru absolvēju 80to gadu beigās.
    Tā ir mūsu vēsture, mūsu cilvēki, tautas ciešanas, traģēdijas.
    Vai nojauksim? Pārrakstīsim vēsturi?!
    Dzīvosim gudri, nemelosim sev un citiem.

  • -1
    Viktors Torpēda Pirms 1 dienas, 17 stundām

    Un kas tas tagad kūdītāju "EsparTevi" - kā Staļina formulējus
    "Lielais brālis" - NEVAJAG censties sameklēt vardus pseidonīmam, kas it kā rada "pozitīvas asociācijas"!!!
    Tāpat skaidrs, ka kaut ko raksti lai tikai būtu kašķis!

  • -1
    Jānis Pelecis Pirms 1 dienas, 16 stundām

    Vajag vienkarsi nozaget galvu piemineklim, un piskruvet pec vajadzibas citu galvas var izveidit no mala jeb gipsa un mainit kaut 2 reiz diena uzrakstu nomainit uz slava varunim viss parejais piemineklis tak labs

  • -3
    Viktors + Pirms 1 dienas, 15 stundām

    Lemberga galvu varētu likt kaut vai rītdien,pulka viņa līdzskrējēji priecātos.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: