Ministru kabinets apstiprināja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādātos noteikumus, kas paredz finansiālu atbalstu vietējām kopienām vēja parku tuvumā. Vēja enerģijas industrija atzinīgi vērtē šo lēmumu, uzsverot, ka tas sniegs papildu ekonomisku stimulu reģioniem. 

Valdības pieņemtais, jaunais atbalsta mehānisms paredz finansiālu labumu pašvaldībām un iedzīvotājiem (2500 EUR/MW gadā), kuri dzīvo vēja parku tuvumā. Tas tiks sadalīts divās vienādās daļās – 50% iedzīvotājiem (esošajiem ēku īpašniekiem) un 50% pašvaldībai. Iedzīvotāji varēs saņemt minimālo finansiālo labumu viena mēnešalgas apmērā gadā, savukārt maksimālais labums sasniegs trīs mēnešalgas.

Vēja enerģijas asociācijas vadītājs Toms Nāburgs uzsver: ”Industrija ir gandarīta par šo lēmumu. Vēja projektu attīstītāji ir gatavi nodrošināt finansējumu vietējām kopienām, lai tās varētu izmantot šos līdzekļus infrastruktūras uzlabošanai savās teritorijās, veiktu ceļu un ielu remontdarbus, kā arī atbalstītu dažādas vietējās iniciatīvas. Turklāt šāda maksājuma ieviešana nav vienīgais labums, ko vietējās kopienas iegūs no vēja parku tuvuma. Vēja parku būvniecības laikā radīsies jaunas darba iespējas un pieaugs pieprasījums pēc vietējiem produktiem un pakalpojumiem veikalos, viesu namos un kafejnīcās, kas sniegs papildu ekonomisko stimulu reģioniem. Ekspluatācijas posmā tiks radītas ilgtermiņa darba vietas ekspluatācijas un apkopes darbiniekiem. Turklāt lētāka enerģija palielinās uzņēmēju konkurētspēju, piesaistot investīcijas jaunām ražotnēm un veicinot nodarbinātības pieaugumu reģionos.”

Atbalsts vietējām kopienām attieksies gan uz sauszemes vēja parkiem, gan jūrā izvietotām vēja turbīnām, kuru jauda ir vismaz 1 MW. Šis atbalsts būs piemērojams, ja sauszemes vēja turbīnas atradīsies 2 km attālumā no dzīvojamās ēkas, un jūrā izvietotie vēja parki – līdz 25 km attālumā no krasta (mērot no vēja parka robežas taisnā leņķī pret krastu, un maksājumu piemērojot dzīvojamajām mājām 2 km rādiusā no krasta punkta). Tāpat projekta attīstītājiem būs jānodrošina ieguldījums vietējai kopienai gadījumos, kad tiks palielināta jau esošās vēja elektrostacijas jauda vai palielināts turbīnu skaits esošajā vēja parkā. Pašlaik trīs vēja parki Ventspils reģionā jau ir pieslēgti pārvades sistēmai.

Finansiālā labuma apmēru paredzēts pārskatīt ne retāk kā reizi piecos gados. Ja valstī būtiski mainās ekonomiskā situācija, piemēram, straujš inflācijas pieaugums, ieguldījums vietējai kopienai var tikt pārskatīts arī agrāk.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: