Ventspils pilsētas dome pieņēmusi lēmumu piedalīties pašvaldību transporta infrastruktūras atbalsta un kvalitātes uzlabošanas valsts finansēšanas programmas apakšprogrammas Valsts pamatbudžeta valsts autoceļu fonda. Atbalsta gadījumā no valsts budžeta pašvaldība cer izremontēt un atjaunot segumu trīs pilsētas ielās.

Ventspils pašvaldība cer piesaistīt valsts līdzfinansējumu no valsts pamatbudžeta autoceļu fonda trim projektiem – asfalta seguma pārbūvei Dzintaru ielas posmā no Uzvaras ielas līdz tiltam pār Ventu; tādam pašam remontam Lielā prospekta posmā no Lāčplēša ielas līdz Ventas tiltam un Rūpniecības ielai, kā arī seguma un deformācijas šuvju pārbūvei viaduktā pār Kurzemes ielu.

Dalība valsts finansētajos projektos paredz pašvaldību transporta infrastruktūras uzlabošanu un pilnveidošanu, pilsētvides kvalitātes un satiksmes drošības uzlabošanu, kā arī ērtāku pārvietošanos pilsētas iedzīvotājiem un viesiem. Ventspils iesniegto projektu atbalsta gadījumā valsts budžeta līdzfinansējums būs 75%, bet būvdarbi tiks veikti 2025. gadā.

Kā skaidro Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks, trīs Ventspils projekti attiecas uz pilsētu tranzītielu posmiem, kas ir daļa no Eiropas maģistrāles E22. Ceļa segums šajās ielās izbūvēts pirms vairāk nekā 10 gadiem. Satiksmes intensitāte minētajos ielu posmos sasniedz 15 000 automašīnu diennaktī, bet tilta rotācijas aplī šis skaits pārsniedz 20 000 automašīnu diennaktī. Līdz šim asfaltbetona seguma nolietojums šajos ielu posmos ir no 25 līdz 40 mm, kas nākotnē var novest pie asfalta sadrupšanas; daudzviet asfaltā ir izveidojušies iesēdumi un rises, kas liecina par seguma maiņas nepieciešamību.

Kausenieks atgādināja, ka Ventspils pašvaldība jau pērn pretendēja uz valsts finansējumu minēto ielu posmu remontam. Taču viss pieejamais finansējums aptuveni 3 miljonu eiro apmērā toreiz tika piešķirts ielu remontiem Bauskā, kur satiksmes intensitāte aptuveni piecas reizes pārsniedz satiksmes intensitāti Ventspils ielās, jo caur Bausku aiziet visa kravas autotransporta plūsma uz Lietuvu.

Šogad Ventspils pašvaldība atkal pieteikusies projektu atlasei ielu seguma pārbūves valsts līdzfinansēšanai. Trīs Ventspils projekti pretendē uz kopējo finansējumu aptuveni 2 miljonu eiro apmērā jeb pa 700 tūkstošiem eiro katrs. Andris Kausenieks cer, ka izdosies iegūt valsts finansējumu vismaz vienam projektam. «Tās ir tranzītielas, kas var pretendēt uz atbalstu no valsts budžeta, tāpēc arī pretendējam uz valsts finansējumu,» skaidro Komunālās pārvaldes direktors.

Atgādināsim, ka ceļa segums minētajās tranzīta ielās tika izbūvēts 2013. gadā ar ES līdzfinansējumu Ventspils brīvostas termināļu un industriālo zonu pievedceļu rekonstrukcijas un modernizācijas programmā. Aizvadītajos gados seguma virskārta ir nolietojusies un prasa pārbūvi, norāda Kausenieks. «Ielu asfalta segums kalpo desmit līdz divpadsmit gadus,» viņš piebilda.

Ielu seguma pārbūves projekti tiek īstenoti kā Ventspils pilsētas un Ventspils novada pašvaldības kopīgās ilgtspējīgas attīstības stratēģiju rīcības virzieni. Projekti atbilst arī Ventspils attīstības stratēģijā noteiktajam ilgtermiņa attīstības mērķim – veidot ērtu, drošu, pievilcīgu un vidi saudzējošu dzīves un darba telpu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: