Latvijas Republikas tiesībsargs jūnijā veica aptauju par mācību sākuma laiku skolās un skolēnu nokļūšanu uz skolu. Izskatot saņemtās atbildes, secināts, ka, iespējams, Ventspils novada pašvaldībā izglītojamo pārvadājumi nav organizēti bērnu interesēm atbilstoši.

Konkrēti kritēriji skolēnu transportēšanas organizēšanā normatīvajos aktos nav noteikti, taču jāņem vērā Bērnu tiesību aizsardzības likuma 16. pantā noteiktās bērna tiesības atbilstoši savam vecumam un fiziskajai un garīgajai attīstībai uz atpūtu un brīvo laiku, tiesības piedalīties spēlēs un izpriecu pasākumos, kā arī kultūras dzīvē un nodarboties ar mākslu. Skolēnu pārvadājumu sakarā tas nozīmē, ka transporta kustības grafikam ir jābūt “saudzīgam” pret skolēnu. Nav pieļaujams, ka bērni vairākas stundas dienā pavada ceļā uz/no skolas vai gaidot transportlīdzekli – ņemot vērā slodzi, ko veido mācības, interešu izglītība, mājasdarbi, bērnam var nākties ziedot miega un atpūtas laiku. Valsts kontrole jau 2018. gadā vērsa pašvaldību uzmanību uz šo problēmu.

Lai pašvaldības veiksmīgāk varētu veidot efektīvu izglītības ekosistēmu, Izglītības un zinātnes ministrija ir noteikusi sasniedzamības kritērijus:

1) sākumskolas posmā 1.–6. klašu grupās piemēro principu “izglītība tuvāk dzīvesvietai” jeb ceļā pavadītais laiks vienā virzienā (uz skolu/no skolas) ne ilgāks par 40 minūtēm ar pašvaldības organizētu transportu;

2) pamatskolas posmā 7.–9. klašu grupā un vidējās izglītības posmā 10.–12. klašu grupā attālums starp izglītības iestādēm ir ne vairāk kā 50 km (ceļā pavadītais laiks vienā virzienā (uz skolu/no skolas) ne ilgāks par 55–60 minūtēm ar pašvaldības organizētu transportu.

Ventspils novada iedzīvotāju atbildēs redzams, ka izglītojamie ir pamatskolnieki, kuriem ceļā līdz tuvākajai izglītības iestādei katru dienu ir jāpavada vismaz stunda (tātad vairāk kā divas stundas dienā), bet dažu bērnu rīts sākas pat agrāk par plkst. 6.00. Šāda situācija nav samērojama ar bērnu tiesībām uz atpūtu. Jāpiebilst, ka arī citi respondenti, kuru atbildes nav iekļautas izlasē, ir izteikuši iebildumus par ar interešu izglītības nodarbību laiku nesaskaņoto sabiedriskā transporta kustības grafiku un reisu trūkumu.

Latvijas Republikas Tiesībsarga birojs aicinājis Ventspils novada pašvaldību iepazīties ar individuālo gadījumu izlasi, kas liecina par nepieciešamību pilnveidot izglītojamo transportēšanas pakalpojumus un līdz 13. septembrim informēt tiesībsargu par plānoto/paveikto, kā arī citiem apsvērumiem šajā sakarā, ja tādi radušies.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: