11. novembrī Ventspilī tiks atzīmēta Lāčplēša diena. Šogad Kultūras centrs aicina iedzīvotājus piedalīties dažādās norisēs - gan apmeklējot piemiņas pasākumus, gan arī piedaloties lielajā lāpu gājienā ''Gaismas upe'', kurš sāksies Lielajā laukumā.

Dienas izskaņā Reņķa dārzā katrs mīļi gaidīts nolikt svecīti latvju zīmē “Laimas slotiņa”, kā arī apmeklēt vairākus muzikālus pasākumus.

Plkst. 12.00 Ventspils Esplanādē (laukumā pie domes) ziedu nolikšana pie Ventspils Lāčplēša kara ordeņa kavalieru piemiņas stēlas. Piedalīsies pārstāvji no Ventspils valstspilsētas domes, Valsts robežsardzes Ventspils pārvaldes, Zemessardzes 46. kājnieku bataljona, Ventspils represēto biedrības pārstāvji un citi interesenti.

No plkst.17.00-18.00 Lielajā laukumā pulcēšanās lāpu gājienam.

Zemessardzes 46. kājnieku bataljona aktivitātes, bruņu tehnikas apskate. Jaunsargu vienība ar aktivitātēm bērniem un jauniešiem. Paredzētas katras Ventspils skolas labākā dzejas deklamētāja uzstāšanās, Centra sākumskolas un Mūzikas vidusskolas audzēkņu muzikāli priekšnesumi.

Plkst.18.00 dziesmotais lāpu gājiens “Gaismas upe”. Maršruts: Lielais laukums – Lielais prospekts – Saules iela – Aizsaules iela – Meža kapi pie Baltā krusta. Kopā ar Ventspils dziedošajiem kolektīviem būs iespēja padarīt šo “Gaismas upi” skanīgu. Kopēji izpildāmo dziesmu tekstus iespējams lejupielādēt ŠEIT!

Plkst. 18.30 piemiņas brīdis Meža kapos pie Baltā krusta. Klātesošos uzrunās Luterāņu draudzes mācītājs Aldis Pavlovičs un Ventspils domes pārstāvis. Ziedu nolikšana pie Baltā krusta un Nezināmā kareivja kapa.

No plkst. 19.00 Reņķa dārzā folkloras kopa “Laipa” un tās vadītāja Ligita Vaļuka tradicionāli visus ielūdz uz kopīgu ugunszīmes veidošanu no līdzi atnestām svecītēm. Šoreiz taps latvju zīme “Laimas slotiņa”.

Vēl 11. novembrī pilsētā notiks vairāki muzikāli pasākumi:

No plkst. 17.30 līdz 17.45, no 18.00 līdz 18.15, no 18.30 līdz 18.45 un no 19.00 līdz 19.15 Ventspils tehnikuma “Akvārijs”, kas atrodas uz Jūras un Saules ielas stūra, piedzīvos Ventspils tehnikuma audzēkņu un kora “TŌVAZ” dziesmu un dzejas programmu “Skaņu vibrācijas Latvijas dvēselei”. Tajā kopā ar viesmāksliniekiem instrumentālistiem izskanēs Dziesmu svētku repertuāra dziesmas. Noskaņu bagātinās Ventspils tehnikuma audzēkņu izvēlēta un ierunāta latviešu autoru dzeja, kas izteiks jauniešu mīlestību pret dzimteni. Izpildījums vakara gaitā tiks atkārtots vairākas reizes.

Plkst. 19.30 koncertzālē “Latvija” Lāčplēša dienai veltīts koncerts “Daugava un karavīru dziesmas”. Piedalās jauktais koris “Ventspils”, instrumentālā grupa, Ritvars Garoza (taustiņinstrumenti), Gunta Gelgote (soprāns), Liene Jakovļeva (koncerta vadītāja), Aigars Meri (diriģents). Programmā: Zigmara Liepiņa “Karavīru dziesmas”, Mārtiņa Brauna un Raiņa dziesmu cikls “Daugava”. Biļešu cenas 10.00, 12.00 EUR

1919. gada 11. novembrī Rīgā izšķīrās 1918. gada 18. novembrī dibinātās Latvijas Republikas liktenis. Neatkarīgās Latvijas valsts armija uzvarēja Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku. Pēc šīs kaujas kļuva skaidrs, ka Latvija ir nosargājusi savu neatkarību. Par godu Latvijas brīvības cīnītājiem šo dienu atzīmējam kā Lāčplēša dienu.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Heinrich Pirms 1 dienas, 13 stundām

    Vēl aktuālāka tagad gan būtu Krievplēša diena.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: