Pirmdien, 11. novembrī, plkst. 19.30 koncertzāle “Latvija” aicina uz īpašu koncertu, kurā izskanēs Mārtiņa Brauna un Raiņa cikls “Daugava” ar tautas atmodas himnu “Saule, Pērkons, Daugava” un Zigmara Liepiņa “Karavīru dziesmas”, kuras caurvij mūsu tautas vēsturi.

Lāčplēša dienas svētku koncertā piedalīsies taustiņinstrumentālists Ritvars Garoza, dziedātāja Gunta Gelgote (soprāns), instrumentālā grupa un jauktais koris “Ventspils” diriģenta Aigara Meri vadībā. Koncertu vadīs Latvijas Radio 3 “Klasika” ētera personība, muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Raiņa un Mārtiņa Brauna “Daugava” ir ievērojama ne vien ar literāru un muzikālu, bet arī ar kultūrvēsturisku vērtību. Tā cieši saistīta gan ar neatkarīgās Latvijas valsts dzimšanu 20. gadsimta sākumā, gan ar ceļu uz neatkarīgas valsts atgūšanu gadsimta beigās. Poēma “Daugava” sarakstīta un publicēta laikā, kad dzima un par neatkarības saglabāšanu cīnījās Latvijas valsts. Tās pirmizrāde uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves notika valsts neatkarības pasludināšanas pirmajā gadadienā – 1919. gada 18. novembrī. Gandrīz 70 gadus vēlāk – 1988. gadā – “Daugava”, spēcināta ar Mārtiņa Brauna mūziku, izskanēja Valmieras teātrī, kļūstot par vienu no spēcīgākajiem atmodas vēstnešiem.

“Pagāniskais, kas ir “Daugavā”, tā nav reliģija. “Daugava“ ir mūsu saknes, mūsu izaicinājums, – lūk, jūs mūs nemācīsiet dzīvot, mums ir sava Saule, Pērkons, un tas viss nevienā mirklī neizslēdz ticību Visaugstākajam. Var domāt visādi, bet šis teksts būs aktuāls, kamēr vien būs latvieši,” savulaik teicis Mārtiņš Brauns.

Latviešu karavīru tautas dziesmas Zigmara Liepiņa apdarē ar kori tika ieskaņotas pirms 30 gadiem, bet tās bija, ir un būs aktuālas ikreiz, atceroties par Latvijas valsts izveidošanos, tās nosargāšanu, zaudēšanu un brīvības atgūšanu. Tās tika dziedātas, kad Latvijas valsts vēl tikai veidojās, klusi dungotas, kad brīvība tika zaudēta un arvien skaļāk un drošāk skandētās, atkal stingri nostājoties uz neatkarības atgūšanas ceļa. Tās palīdz ne vien saprast to, kas mums pieder un kā tas ticis izcīnīts, bet arī neaizmirst, ko varam zaudēt, ja atkal nebūsim vienoti un stipri.

Būsim kopā koncertzālē “Latvija” un piedzīvosim šo svētku noskaņu, atceroties, pateicoties un godinot varoņus, kas cīnījušies par mūsu brīvību.

Koncertu organizē SIA “Kurzemes filharmonija” ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības un Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu. Biļetes iegādājamas koncertzāles “Latvija” un teātra nama “Jūras vārti” kasēs, kā arī visās “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: