11. un 12.oktobrī notiks devītās Lībiešu kultūras dienas, informē Ventspils lībiešu apvienības "Rānda" valdes priekšsēdētāja Māra Vīgerte. Pasākumi norisināsies Galvenajā bibliotēkā un koncertzālē "Latvija".

Lībiešu kultūras dienu ieskaņu 11.oktobrī bibliotēkā plkst.17 iezīmēs Anitas Nikuļcevas grafikas darbu izstādes "Mežs. Liedags. Jūra." atklāšana.

Pēc izstādes atklāšanas turpat notiks tikšanās ar dzejoļu krājuma "Lībiešu balādes" autoru - dzejnieku Kārli Vērdiņu. Lībiešu valodā atdzejotos Vērdiņa dzejoļus lasīs lībiešu dzejnieks un atdzejotājs Valts Ernštreits.

Pasākumu ar dziesmām kuplinās arī Ventspils lībiešu ansamblis "Rāndalist" un folkloras kopa "Kāndla", kas kopj lībiešu tradīcijas Ventspilī un novadā.

12.oktobri ievadīs īss piemiņas brīdis pie lībiešu dzejnieka Jāņa Prinča pieminekļa plkst.9, bet plkst.10.30 Galvenajā bibliotēkā būs dzirdami populārzinātniski lasījumi, Latvijas Universitātes (LU) Lībiešu institūta un draugu stāsti.

Lasījumu sesijā LU Lībiešu institūta vadītājs Ernštreits sniegs ieskatu LU Lībiešu institūta veiktajos pētījumos, lībiešu pētniece Baiba Šuvcāne stāstīs par Līvu savienības Ventspils nodaļas darbošanos pagājušā gadsimta 20. un 30.gados un tās vadītāja Kārļa Stefenberga dzimtu.

Muzikologs Zigurds Ete pievērsīsies Dzintara un Dzintras Kļaviņu, kuri ir lībiešu ansambļa "Līvlist" dibinātāji, darbībai Ventspilī, bet Igaunijas nodibinājuma "Fenno-Ugria" pētnieks Patriks Orurks stāstīs, kā lībiešu valoda ietekmējusi igauņu valodu.

Lasījumu otrajā daļā notiks LU Lībiešu institūta sagatavotā Lībiešu vietvārdu kataloga atvēršana ar stāstījumiem par vietu nosaukumiem lībiešu valodā.

Pēc tam būs iespēja iesaistīties diskusijā ar LU Lībiešu institūta pētniekiem un lībiešu kopienas locekļiem par dažādiem ar lībiešiem un lībisko mantojumu saistītiem jautājumiem.

Noslēdzot Lībiešu kultūras dienas, sestdien, 12.oktobrī, plkst.16 koncertzāles "Latvija" mazajā zālē būs skatāma un klausāma videoperformance "Nēmiz pǟl!", neatkarīgā teātra trupa "Kvadrifons" režisors Reinis Boters.

Pasākumu noslēgs koncerts "Tēriņtš", režisore un producente Inita Pelse. Tā tapšanā iesaistījušies Ventspils Kultūras centra sieviešu koris "Venda", diriģentes Rudīte Tālberga un Anitra Niedre, jauktais koris "Līvzeme", diriģente Astra Plostniece, viesi no Igaunijas - Pērnavas vīru koris "Pärnu Mihkel Lüdig Male Choir".

Īpaši koncertam sadarbībā ar diriģenti Tālbergu un mūziķiem Dāvi Staltu un Montu Kvjatkovsku top jaunas dziesmu aranžijas, kuras balstīsies lībiešu tautas muzikālajā mantojumā, bet koncerta vizuālo noformējumu papildinās gaismas scenogrāfija un Vjačeslava Malahova Lībiešu krastā filmēti videomateriāli.

Koncertā īpaša vieta atvēlēta lībiešu jauniešiem no vasaras skolas "Mierlinkizt" kā lībiešu kultūras turpinātājiem un Ventspils lībiešu ansamblim "Rāndalist".

Visi Lībiešu kultūras dienu pasākumi apmeklējami bez maksas, bet noslēguma pasākumā ieeja ar bezmaksas ieejas kartēm, kuras jāpiesaka e-pastā "[email protected]".

Lībiešu kultūras dienas Ventspilī rīko Ventspils lībiešu apvienība "Rānda" sadarbībā ar LU Lībiešu institūtu un biedrību "Līvõd īlma".

Lībiešu kultūras dienu Ventspilī mērķis ir popularizēt lībiešu nemateriālo kultūras mantojumu un mūsdienu kultūru, piedāvājot atskatīties uz notikumiem pagātnē, kas ietekmējuši lībiešu nacionālo pašapziņu, iepazīt un dokumentēt lībiešu tradicionālās kultūras izpausmes, ieklausīties lībiešu valodas skanējumā un novērtēt lībiešu moderno kultūru, kā arī stiprināt lībiešu kopienas identitātes apziņu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: