Piektdien, 13. septembrī, plkst. 16.30 Galvenajā bibliotēkā, Akmeņu ielā 2, Dzejas dienu ietvaros notiks īpašs dzejas lasījums, lai atzīmētu dzejnieka Andra Akmentiņa drīzo, apaļo jubileju.

Autors, kurš pazīstams ar atraktīvu uzstāšanās stilu, atskaņos fragmentus no topošā dzejoļu krājuma. “Lasījums nosaukts par “Dzejas lugu” tāpēc, ka pašlaik atrodos tieši tādās krustcelēs. Sākotnēji iecerētais dzejoļu krājums sāk aizvien vairāk atgādināt lugu, un tekstos būtiski sasaucas, bet arī konfliktē šie atšķirīgie rakstības veidi. Tāpēc lasījums būs kā eksperiments, lai pastāstītu nelielai, izmeklētai publikai par lugas vai dzejoļu krājuma tapšanu un izspēlētu gatavos fragmentus reālā laikā,” stāsta Akmentiņš un piebilst: “Par saturu runājot, mīlas mokas neapšaubāmi ir mūžīga dzejas tēma. Es aicinu pārcelties uz mūsdienīgu elementu piesātinātiem viduslaikiem, jo ikvienu laikmetu var nosaukt par viduslaikiem, izspēlējot princeses un galma rakstveža attiecības. Mūsdienās kultūras diskursa līmenī notiek aktīvi mēģinājumi pārrakstīt sievietes un vīrieša lomas, jo tradicionālais lomu sadalījums vairs nav spēkā. To var uzskatīt par atvērtu Pandoras lādi un apkarot, bet arī interesantu iespēju laiku, kurā gribas iesaistīties ar savu redzējumu. Manā gadījumā – meklēt ko līdzsvarojošu pasaulē, kurā mēs pildām daudzas lomas un esam gan mednieki, gan vācēji, gan upuri, gan pāridarītāji – turklāt vienlaicīgi”.

Akmentiņš pateicas Ventspils bibliotēkai par pasākuma ideju, jo pats īpašus pasākumus jubilejās nemēdz rīkot. Pasākuma muzikālo pavadījumu viņš nodevis pianista un Ventspils Mūzikas vidusskolas pasniedzēja Andreja Grīnberga pārziņā, un paredzēts, ka izskanēs kāds Bēthovena vai Šūberta skaņdarbs.

Ventspilī dzīvojošais dzejnieks un rakstnieks Andris Akmentiņš (Andris Grīnbergs) dzimis 1969. gada 16. septembrī Valmierā. Ar pseidonīmu Andris Akmentiņš publicējas kopš 1988. gada. Iznākuši vairāki dzejoļu krājumi, atdzejojis un tulkojis dzeju, sarakstīti stāsti, romāni, teksti bērnu teātra izrādēm un multiplikācijas filmām. Akmentiņš ir arī mūzikas autors un raksta dziesmu tekstus. Par romānu “Skolotāji” ieguvis AKKA/LAA Autora balvu un Dzintara Soduma balvu. Par dzejas publikācijām saņēmis Klāva Elsberga prēmiju. Strādājis žurnālistikā, reklāmas nozarē, vienubrīd strādājis arī Ventspils bibliotēkā. Kopš 1994. gada ir Rakstnieku Savienības biedrs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: