Latvijas Arhitektūras gada balvas 2024 (LAGB 2024) finālam izvirzīti 16 izcili projekti, kas atspoguļo arhitektūras attīstību un izaugsmi Latvijā. Šī gada galvenā tēma ir pārmantojamība, kas simbolizē arhitektu spēju saudzīgi un radoši integrēt vēsturisko mantojumu mūsdienu vides prasībās.

Atlases žūrija šogad vērtēja 47 objektus un septiņus procesus, taču starp žūrijas izvēlētajiem 16 finālistiem tikai seši projekti ir ārpus Rīgas un Pierīgas. Izvēlētie projekti pārstāv dažādus Latvijas reģionus, un žūrija vērtēja darbus gan klātienē, gan attālināti, apmeklējot teju visus Latvijas reģionus, kā arī Igauniju.

Starp finālistiem izceļas arī divi Ventspils projekti:

  - Grīnberga nama pārbūve Ventspilī. Būvprojekta izstrādātājs ir SIA “Vilnis Mičulis”,
  - Daudzfunkcionāla pakalpojuma centra jaunbūve un teritorijas labiekārtošana Gāliņciemā, Ventspilī. Būvprojekta izstrādātājs ir SIA “SARMA & NORDE”.

Abi finālisti ir jau atzinīgi novērtēti objekti, kas ventspilniekiem ir labi zināmi. Grīnberga nams jeb Villa Langberg, kas atrodas Kuldīgas ielā 63, ir eleganti atjaunota vēsturiskā ēka, kurā šā gada maijā atklāta apartamentu viesnīca un SPA telpas. Savukārt Daudzfunkcionālais pakalpojumu centrs jeb Gāliņciema bibliotēka Kuldīgas ielā 138 apmeklētājiem durvis vēra pagājušā gada augustā. Abi objekti ir saņēmuši augstu profesionālo  novērtējumu arī vietējā skatē “Labākie realizētie darbi arhitektūrā, vides dizainā un būvniecībā Ventspilī  2020., 2021., 2022. un 2023.gadā”-  Gāliņciema bibliotēka tika atzīmēta kā 2022./2023. gada labākā publiskā jaunbūve, bet Grīnberga nams -  Villa Langberg uzvarēja kategorijā “Restaurācija, atjaunošana, pārbūve” un ieguva 2022./2023. gada skates lielo balvu  jeb Grand Prix.

Grīnberga nama īpašnieks un projekta idejas autors Rauls Vēliņš šogad izcīnīja arī konkursa “Baltā Dūna 2023” galveno balvu, kas piešķirta par izcilu ieguldījumu arhitektūras mantojuma saglabāšanā.

Abi objekti ir pieteikti dažādās LAGB kategorijās. Grīnberga nams startē kategorijā Komercēkas un ražošanas ēkas, savukārt Gāliņciema bibliotēka – kategorijā Sabiedriskās ēkas. Lai arī abi projekti ir ļoti atšķirīgi – viens ir vēsturisks nams, kas atjaunots pēc ilgstoša grausta stāvokļa, bet otrs ir jaunbūve ar mūsdienīgu arhitektūru –, tos vieno augstvērtīgs arhitektoniskais darbs un izcila būvniecības kvalitāte.

LAGB 2024 atlases žūrijas locekļi atzīst, ka Latvijas arhitekti ir izkopuši izcilu prasmi darboties ar vēsturiskajiem objektiem, rūpējoties par sabiedrības kolektīvo atmiņu. "Ir prieks redzēt, kā vēsturiskās ēkas tiek atjaunotas un pielāgotas jaunām funkcijām, saglabājot to vēsturisko vērtību, vienlaikus atbilstot mūsdienu prasībām," saka žūrijas pārstāvji.

Finālistu vidū ir arī ievērojamas sabiedriskās ēkas, piemēram, Jaunais Rīgas teātris, Sarkanā krusta slimnīca, Rīgas pils, kā arī privātmājas, biroja ēkas un dzīvokļu pārbūves. Tiesa, šogad izvirzīto komerciālo un biroju ēku ir vairāk nekā publisko un daudzdzīvokļu ēku projektu, kas žūrijas prāt, varētu norādīt uz sabiedrībai draudzīgas vides trūkumu arhitektūras piedāvājumā.
Kā norāda balvas organizatori, Latvijas Arhitektūras gada balva ne tikai izceļ ievērojamākos sasniegumus Latvijas arhitektūrā, bet arī veicina sabiedrības izpratni par arhitektūras lomu un tās nozīmi vides kvalitātes nodrošināšanā.

LAGB 2024 organizē Latvijas Arhitektu savienība, sadarbojoties ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju un citiem partneriem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: