13. septembrī plkst. 19 komponiste Anna Wibe (Anna Vibe-Gorkuša) kopā ar Ventspils Bigbendu prezentēs savu jaunāko albumu Spectrum, kurā iekļautas īpaši bigbenda sastāvam rakstītas kompozīcijas. Tas solās būt unikāls muzikālais piedzīvojums, kas atspoguļos gan emocionālo, gan muzikālo spektru, ko Anna Wibe prasmīgi iepinusi savās kompozīcijās.

Anna Wibe ir džeza pianiste, komponiste un klavierspēles pasniedzēja Ventspils Mūzikas vidusskolā. Mūzikas gaitas uzsākusi Rīgas 3. mūzikas skolā, kur apguva akadēmisko klavierspēli. Pēc tam turpināja mācības Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā, pievēršoties džeza mūzikai. Pēc Mūzikas vidusskolas absolvēšanas devās uz Igauniju un studēja Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijā, kur iepazinās ar vokālisti Lindu Kanteri, kas piedalīsies koncertā un ar kuru komponistei izveidojušās īpašas attiecības. «Paralēli klavierspēlei nāca līdzi arī kompozīcija. Lai arī nelielā daudzumā tika komponēts jau kopš bērnības, visvairāk kompozīcija mani aizrāva tieši studiju laikā Igaunijā,» saka pianiste. Igaunijā Anna aktīvi iesaistījās dažādos projektos. Pēc studijām viņa atgriezās Latvijā un tagad jau piekto gadu strādā Ventspils Mūzikas vidusskolā. «Esmu piedalījusies dažādos mūzikas projektos – gan Baltijas valstīs, gan Dānijā, Zviedrijā, Itālijā un Bangladešā. 2020. gadā iznāca debijas CD albums Anna Wibe – Vibes. Bet pēdējā laikā visbiežāk koncertēju tieši ar Ventspils Bigbendu,» turpina Anna.

Ilgi lolots projekts

Ideja par albumu Spectrum radās pirms diviem gadiem. Tā nosaukums atspoguļo ne tikai emocionālo spektru – to, cik daudz cilvēks var izjust, bet arī muzikālo amplitūdu – tajā iekļauti dažādas stilistikas skaņdarbi. Albumā skan gan instrumentāli, gan vokāli skaņdarbi. «Ir iekļauts arī skaņdarbs ar šādu nosaukumu, kas ir titulskaņdarbs. Tas vēsta par emocionālo un muzikālo daudzveidību,» uzsver Anna. Albums ir ļoti ilgi plānots un lolots projekts. «Pēc dalības Baltijas bigbendu kompozīciju konkursā sapratu, ka vēlos vairāk rakstīt bigbendam, tā atnāca vēlme ierakstīt albumu sadarbībā ar Ventspils Bigbendu. Divi albumā iekļauti skaņdarbi izskanēja bigbendu konkursā, bet pārējie tika rakstīti speciāli šim albumam,» stāsta Anna.

Albuma ierakstīšana koncertzāles Latvija Mazajā zālē radīja īpašas sajūtas, jo to Anna sauc par Ventspils Bigbenda mājām. Viņasprāt, bigbends šajā zālē skan īpaši labi, kas dzirdams arī ierakstā. Īpašu pateicību Anna pauž Ventspils Bigbenda vadītājam Renāram Lācim, kurš devis lielu ieguldījumu šajā projektā, sniedzis atbalstu. Tas, kā skan Ventspils Bigbends, ir Renāra Lāča nopelns, pārliecināta Anna. Tāpat komponiste saka paldies koncertzālei Latvija, AKKA/LAA un Valsts kultūrkapitāla fondam par atbalstu. Visi sadarbības kolēģi, ar kuriem kopā tapis albums, ir profesionāli mūziķi. «Man ir liels prieks ar viņiem sadarboties – tie ir gan Ventspils Mūzikas vidusskolas jaunieši, gan arī pieaicinātie profesionālie mūziķi. Paldies Renāram Lācim par to, ka viņš ir izveidojis šādu Ventspils Bigbenda sastāvu, ka viņš ir tik ļoti aizdedzies ar savu darbu,» uzsver Anna.

Patīk strādāt ar domubiedriem

«Sadarbība ar bigbendu nav ikdienišķa lieta, jo spēlēt ar Ventspils Bigbendu man sanāk diezgan bieži, bet atskaņot savu mūziku ar tik lielu sastāvu, ir diezgan īpašs notikums manā mūzikas ceļā,» pauž Anna. Katrā dzīves posmā viņai bijusi dažāda motivācija rakstīt mūziku. Sākumā viss grozījies ap gribēšanu pamēģināt, vēlāk – studiju laikā – mūzikas rakstīšana bija viens no obligātajiem uzdevumiem no pasniedzēju puses. Mums bija jāsaraksta vismaz četri skaņdarbi pusgadā, atceras Anna. Kompozīcija nav tikai iedvesmas radīta lieta, tāpat kā jebkura instrumenta spēle, tas ir darbs, kas jādara atkal un atkal. Protams, tagad lielākais motivators ir ierakstīt un izdot mūziku, dalīties ar savām kompozīcijām ar apkārtējo pasauli.

Ir brīži, kad komponēšana Annai notiek vieglāk, ir brīži, kad process rit sarežģītāk, bet, attīstot šīs spējas ikdienā, rakstīšanas process kļūst arvien vieglāks un idejām bagātāks. Lielu iedvesmu sniedz dažādu žanru mūzikas klausīšanās, kas arvien palīdz nonākt pie jaunām idejām. «Es varētu sevi saukt par dažādu mūzikas žanru visēdāju,» smejoties saka Anna, jo viņai patīk dažādu mūzikas žanru krustošanās, piemēram, savstarpēji mijoties akadēmiskajai mūzikai ar džeza mūziku vai rokam un popmūzikai – ar džeza skaņām. Džeza mūzika komponistei ir vistuvākā, taču viens no galvenajiem kritērijiem mūzikā – tas ir izpildījums. «Ja izpildījums ir augstas kvalitātes, mani tas noteikti interesēs,» uzsver komponiste.

Darbs Ventspilī

Anna Vibe-Gorkuša ikdienā strādā Ventspils Mūzikas vidusskolā par klavierspēles pasniedzēju. Viņai ļoti patīk dalīties ar zināšanām un vērot audzēkņu progresu, skatīties, kā viņi attīstās un kļūst labāki, patīk redzēt viņus koncertējam. Un vēl Annu uzrunā informācijas apmaiņa. «Nu jau paaudzes atšķiras, maniem audzēkņiem ir nedaudz cita informācijas telpa, kurā viņi dzīvo. Viņi man palīdz uzzināt aktualitātes, kas notiek mūzikas pasaulē. Man savukārt patīk pastāstīt par to, kas bija aktuāli manā studiju laikā,» dalās komponiste. Viņa ir pārliecināta, ka Ventspils Mūzikas vidusskolā mācās ļoti daudz talantīgu jauniešu – džeza pianistu. Viņus interesē džeza mūzika, šī žanra tradīcijas; daļa no viņiem spēlē ar Ventspils Bigbendu. Visiem Ventspils Mūzikas vidusskolas pianistiem priekšā ir spoža nākotne, pārliecināta pasniedzēja. «Mūzikas radīšana ir liels piedzīvojums, un katrs no sarakstītajiem skaņdarbiem ļauj to piedzīvot. Šis piedzīvojums izraisa dažādas emocijas – tās var būt gan pozitīvas, gan negatīvas. Bet, ļaujoties šim piedzīvojumam un sasniedzot galamērķi, ceļojums noteikti ir bijis tā vērts, jo gandarījuma sajūta ir garantēta. Rakstīt skaņdarbus lielam sastāvam ir īpašs izaicinājums, bet attiecīgi arī gandarījuma sajūta izskaņā ir stipri lielāka,» uzskata pianiste.

Koncertu organizē Kurzemes filharmonija ar Ventspils pašvaldības finansiālo atbalstu. Biļetes iegādājamas koncertzāles Latvija un teātra nama Jūras vārti kasēs, kā arī visās Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: