Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par skolēnu brīvlaika struktūras maiņu, tostarp atsakoties no trim brīviem mēnešiem vasarā. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Pjotrs Kurtukovs. Viņš nesaprot, "kam tiešām ir nepieciešams praktiski trīs mēnešu pārtraukums mācību procesā".

Raksturojot retorisko vaicājumu, viņš norādīja, ka vecāki šajā laikā nezina, kur atstāt bērnus, jo vairums darba devēju ļaujot iet tikai divas līdz trīs nedēļas garā atvaļinājumā vienā piegājienā. Tāpat bērni vasarā nesamērīgi daudz laika pavada viedierīcēs.

"Bērni vasarā praktiski trīs mēnešu laikā ne tikai aizmirst lielāko daļu no mācību materiāla, bet arī zaudē ieradumu mācīties. Ir taču dzirdamas skolotāju sūdzības, ka viņiem deviņi mēneši ir pa maz kvalitatīvam pedagogu darbam,' pauž Kurtukovs.

Viņaprāt, 1.septembris ir nevis zinību svētki, bet "soda izciešanas sākums nākamajiem deviņiem mēnešiem gan bērniem, gan skolotājiem un vecākiem".

Tikmēr semestru laikā noteiktie brīvlaiki gan esot par īsu, lai ar ģimeni kaut kur aizbrauktu vai citādi saplānotu pilnvērtīgu atpūtu un kopā būšanu ģimenē.

"Esošā mācību gada struktūrā tika izveidota Padomju savienībā, un neatkarīgā Latvija līdz šim brīdim to ievēro. Varbūt pamēģinām paņemt kaut ko labu no Eiropas, nevis no pagātnes?" iniciatīvā piedāvā tās autors.

Viņš ir pārliecināts, ka pusotru mēnesi ilgs vasaras brīvlaiks būtu pilnīgi pietiekams. Savukārt rudens, ziemas un pavasara brīvlaiki būtu jāpagarina līdz divām nedēļām.

Šādu pārmaiņu rezultātā bērniem mācību process būtu vienmērīgāks, ne tik saraustīts un arī ne tik saspringts.

"Nevajag mums veselu augustu, lai "gatavotu" bērnus jaunajam mācību gadam. Mācību process nebūs iespiests deviņos mēnešos, un skolotājiem būs papildus mēnesis kvalitatīvai mācību materiāla pasniegšanai," secina Kurtukovs.

Lasi vēl

Komentāri (14)

  • -5
    Mamma75 Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Kurtukova kungs!
    Kur ir tie skolotāji, kas sūdzas par to,ka nevar izņemt mācību programmu? Jau tagad maijā tā īsti nenotiek mācības skolās- pārgājieni,ekskursijas, brīvstundas.
    Un telefonos bērni "sēž" jebkurā laikā, ne tikai vasarās.

  • -5
    Stardust Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Pie šitiem tekstiem vienmēr brīnos par to, cik slikti daži atceras bērnību. Cik ātri tie trīs mēneši paiet... Un tad vēl, cik tad noderīgi ir raustīt mācību procesu ar ilgākiem brīvlaikiem pa vidu.

  • -4
    Patiesība Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Esmu mamma diviem bērniem.Nekad neparaktīšos par kaut ko šādu!

  • -4
    Elviss22 Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Nu, manuprāt pedagogiem gulēt visu vasaru un vēl garie pārtraukumi mācību laikā arī nav pareizi, to vien zin ka bļaut alga maza, bet darbs ir vēl mazāks. Vajag ņemt piemēru no UK, TUR NAV VASARA BRĪVA TIK ILGI.

  • -3
    žurka Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Neatbalstu, jau katru maiju skolnieki sēž karstās telpās bez ventilācijas, pamācīties īsti nevar, bet 9.klašu un vidusskolas beidzējiem vispār skola beidzas tikai pirms Jāņiem. Tāpat ir skolnieki, kas vasarās strādā kādu mēnesi. Šis aktuāli faktiski tikai pirmo klašu skolnieku vecākiem, kam jāizdomā, kur likt savu atvasi, vai tiem, kas brauc ceļojumos ar bērniem un tur ar to nedēļu skolnieku brīvlaikos nepietiek.

  • -3
    Acis Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Kopš kura laika ir laba ideja atņemt bērniem brīvdienas?
    Palasiet par izglītības sistēmām citās Eiropas valstīs un ņemiet tiešām labu, nevis ņirgāšanos par bērniem.

  • -1
    ventspilnieks 36,7 Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Par izglītības sistēmām nezinu, bet vasaras brīvlaiks ir īsāks.

    Ierēdniecība un sezonālie biznesi varētu atbalstīt, pārējie nekad nepiekritīs.

  • -3
    Acis Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    "Viņš nesaprot" - Ja nesaproti, padomā vēlreiz. Tam domāta galva, nevis tas, ko tajā ēst.

  • -1
    Kriska Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Tie trīs vasaras mēneši bija tad , kad mācījās arī sestdienās skolotājiem bija garāks atvalinājums par pārstrādāto laiku

  • -1
    Acis Pirms 6 dienām, 18 stundām

    Tad mācījāmies par gadu mazāk. Vismaz krievu skolās.

  • -1
    Pornieks Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Šodien biju iegājis par dažām nobalsot.
    Savdabīgi ka iniciatīvu sarādies pa daudz.

  • -2
    Spīdola Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Atgādiniet, lũdzu, kad pēc 10000 parakstu savākšanas kas mainījies. Cik atceros, pret vakcinācijas biroju, Juhņēviču un Pavļutu savāca ap 21 000. Rezultāts- nulle. Pret pensiju 2.līmeņa izmaiņām arī tika savākti pietiekami daudz parakstu. Vai tiešām kādam nav skaidrs, ka tam nav pilnīgi nekāda jēga.

  • -1
    Acis Pirms 6 dienām, 18 stundām

    Jā, kaut kas labs cilvēkiem nekad netiek pieņemts, un, ja tas ir pretīgi, tas tiek darīts ļoti ātri.

  • 0
    Cibiņš Pirms 6 dienām, 20 stundām

    Ir gan rezultāti! Ja savāc parakstus par kādu valdošajai kliķei tīkamu jautājumu (piemēram par partnerattiecībām), tad to uzreiz izskata un pieņem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: