27. septembrī visā Latvijā notiks Eiropas Zinātnieku nakts pasākumi, kur augstskolas, universitātes un zinātniskie institūti “vērs durvis” un piedāvās plašus bezmaksas pasākumus un aktivitātes.

Pa dienu Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā (VSRC) būs iespēja doties ekskursijā un satikt astronomus un inženierus, vakarā – Ventspils Augstskolas un VSRC pētnieki Zinātnes centrā VIZIUM iepazīstinās ar Saules sistēmas mazajiem ķermenīšiem, pastāstīs, kā nomedīt ziemeļblāzmu, kā arī, ja būs piemēroti laikapstākļi, būs iespēja palūkoties uz planētām un Mēnesi ar teleskopu.

Apmeklē Ventspils Starptautisko radioastronomijas centru Irbenē un satiec astronomus un inženierus no plkst. 10.00 -15.00. Var pieteikt skolēnu grupas līdz 25 apmeklētājiem. Ir nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, nosūtot pieteikumu uz e-pastu [email protected].

Zinātnes centrā VIZIUM plkst. 19.00 -21.00:
Karina Šķirmante

Tēma: Uzzini par interesantākajiem Saules sistēmas mazo ķermeņu pētījumiem
Prezentācijas laikā klausītāji tiks iepazīstināti ar Saules sistēmas mazajiem ķermeņiem jeb objektiem, kā, piemēram, komētām, asteroīdiem, pundurplanētām, planētu pavadoņiem. Prezentācijā tiks iekļautas 3D demonstrācijas, kurās tiks parādīta komētas gāzu un putekļu vides modelēšana dažādos gadījumos.

Andris Vaivads
Tēma: Kā nomedīt ziemeļblāzmu
Stāstā būs iespēja uzzināt to kā rodas ziemeļblāzma, vai varam paredzēt, kad tā būs un kam ir jāpiepildās, lai ziemeļblāzmu novērotu Ventspils apkārtnē.

Artūrs Vrubļevskis
Tēma: Saules vēja izcelsmes noslēpumi
Klausītāji tiks iepazīstināti ar Saules un Saules vēja pētījumiem. Saules vējš, lai arī mainīgs, plūst nepārtraukti un veido starpplanētu telpā vidi, kurā izplatās Saules izvirdumi. Uz Zemes tie var izraisīt ģeomagnētiskās vētras. Viens no Saules pētījumu mērķiem ir spēt labāk paredzēt tā saucamos “kosmiskos laikapstākļus”, kas prasa arī izpratni par Saules vēju.

Sergejs Hiļķevičs
Tēma: Latvijas ekonomikas attīstības tendences
Klausītāji tiks iepazīstināti ar Latvijas ekonomikas attīstības galvenajām tendencēm un izaicinājumiem. Tiks analizēti dažādi ekonomiku ietekmējošie faktori un būs iespēja iesaistīties diskusijās par Latvijas ekonomikas attīstības iespējām nākotnē.

Artis Aberfelds
Visa vakara garumā būs iespēja palūkoties uz planētām caur teleskopu uz VIZIUM terases, ja būs piemēroti laikapstākļi. Zinātnieku nakts apmeklētāji varēs aprunāties ar zinātniekiem par dažādiem sev interesējošiem jautājumiem.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    sranskis Pirms 3 stundām, 45 minūtēm

    Smalks jautājums- kāpēc piektdienā? Tas par Irbenes pasākumu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: