Atzīmējot Pasaules vides dienu Latvijā, 5. jūnijā, svinīgā balvu pasniegšanas ceremonijā Valsts vides dienests (VVD) sveica desmit “Zaļā izcilība” balvas laureātus no visas Latvijas – uzņēmumus un sadarbības partnerus, kas visaugstākajā līmenī ievēro vides prasības un pēc savas iniciatīvas rīkojušies, lai samazinātu savas darbības ietekmi uz vidi.

Kopš 2015. gada par izciliem sasniegumiem vides aizsardzībā, apbalvoti jau vairāk nekā 100 uzņēmumi un sadarbības partneri, arī šogad izcilības balvas pasniegtas videi draudzīgākajiem rūpniecības, atkritumu apsaimniekošanas, ūdenssaimniecības, enerģētikas un citu jomu pārstāvjiem.  

Gada balvas vides aizsardzībā “Zaļā izcilība” laureāti:
    • SIA “Bucher Municipal” - nominācijā “Zaļā izcilības balva apstrādes rūpniecībā” par nulles emisiju transportlīdzekļu ražošanu;
SIA “Bucher Municipal” ir viens no lielākajiem Latvijas mašīnbūves uzņēmumiem, kas ražo ekonomiskas, mūsdienīgas un videi draudzīgas iekārtas un sistēmas. Piemēram, ielu tīrāmās mašīnas, kas rada mazāku trokšņa piesārņojumu nekā parastie slaucītāji un kuras var darbināt visu darba dienu bez nepieciešamības uzlādēt. 2023. gada oktobrī darbu ir uzsākusi uzņēmuma jaunā saules paneļu elektrostacija ar 1422 uzstādītiem saules paneļiem, kas nākotnē daļu no uzņēmuma darbībai nepieciešamā elektroenerģijas apjoma aizstās ar zaļo enerģiju.

    • AS “Conexus Baltic Grid” - nominācijā “Zaļā izcilība enerģētikā” par efektīvu gaisa kvalitātes uzlabošanu un radīto gaisu piesārņojošo emisiju apjoma samazināšanu.
    • SIA “Clean R” - nominācijā “Zaļā izcilības balva atkritumu apsaimniekošanā un pārstrādē” par efektīvu un vides aizsardzības prasībām atbilstošu atkritumu apsaimniekošanas sistēmas ieviešanu un īstenošanu.
    • AS "Balticovo" - nominācijā “Zaļā izcilības balva lauksaimniecībā” par jaunāko tehnoloģiju ieviešanu vides piesārņojuma mazināšanai.
    • SIA “PEPI RER” - nominācijā “Zaļā izcilības balva ķīmiskajā rūpniecībā” par aprites ekonomikas principu īstenošanu rūpniecības procesos.
    • AS "Talsu Piensaimnieks" - nominācijā “Zaļā izcilības balva pārtikas rūpniecībā” par videi draudzīgu notekūdeņu apsaimniekošanu.
    • SIA "Jelgavas ūdens" - nominācijā “Zaļā izcilības balva ūdenssaimniecības jomā” par inovatīvu tehnoloģiju ieviešanu notekūdeņu sistēmu uzraudzībā.
    • SIA “ZAAO” - nominācijā “Zaļā izcilības balva atkritumu apsaimniekošanā” par vides mērķu īstenošanu atkritumu apsaimniekošanā.  
    • VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” – nominācijā “Zaļā izcilības balva radiācijas drošībā” par jonizējošā starojuma dozu optimizēšanu diagnostiskajos izmeklējumos.
    • Cēsu novada pašvaldība – nominācijā “Zaļā izcilības balva par sadarbību” par veiksmīgu līdzdarbību vides aizsardzības jautājumu risināšanā.

Jau kopš 1972. gada ik gadu 5. jūnijā tiek atzīmēta Pasaules vides diena. Apvienoto Nāciju Organizācija iedibināja šo tradīciju, lai veicinātu izpratni par vides jautājumiem pasaules mērogā. Savukārt VVD kopš 2015. gada ir iedibinājis gada balvu vides aizsardzībā “Zaļā izcilība”, godinot uzņēmumus, kuriem tuva vides aizsardzība, un sadarbības partnerus, kuriem rūp Latvijas vides kvalitāte un ilgtspēja.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: