Ventspilnieks Vadims Popovs uzrādīja lielisku rezultātu triatlona garās distances IRONMAN Eiropas čempionātā Frankfurtē, Vācijā, izcīnot 4. vietu savā vecuma grupā. Tādējādi ventspilnieks kvalificējās dalībai pasaules čempionātā, kas notiks Havaju salās.

Oktobrī Vadims Popovs pārstāvēs Ventspili un Latviju prestižākajā pasaules triatlona čempionāta pilnajā distancē IRONMAN Havaju salās, kur sapulcēsies tikai pasaules spēcīgākie triatlonisti. Ceļā uz savu sapni – piedalīties pasaules čempionātā Havaju salās – Vadims Popovs gāja sešus gadus. Šo gadu laikā viņš septiņas reizes startēja pilnās IRONMAN distancēs un pusotru desmitu reižu – pusdistancēs dažāda līmeņa čempionātos, neatlaidīgi pierādot savu dzelzs vīra titulu. Tostarp šogad Vadimam ir trīs starti pilnās IRONMAN distancēs. Tiem, kas nav īpaši informēti, paskaidrosim: veikt pilnu IRONMAN distanci – tas nozīmē nopeldēt 3,8 km atklātā ūdenī, nobraukt ar velosipēdu 180 km un noskriet 42,2 km maratonu. Un tas viss vienā dienā! Turklāt, lai distance tiktu ieskaitīta, nepieciešams iekļauties noteiktajā laika limitā – 15–17 stundās.

Eiropas čempionātā Frankfurtē Vadims Popovs uzstādīja personisko un Latvijas rekordu, visu distanci veicot 9 stundās 8 minūtēs un 52 sekundēs un ieņemot 4. vietu vecuma grupā 45–49 gadi 270 dalībnieku konkurencē. Jāatzīmē, ka katrā vecuma grupā pēc EČ rezultātiem uz dalību Havaju PČ varēja pretendēt ne vairāk kā 5-6 cilvēki. Vadims bija starp labākajiem. Līdz Eiropas čempionāta bronzas medaļai viņam pietrūka tikai 31 sekunde. Turklāt, kā pastāstīja Vadims, viņš strīdīgajā situācijā riteņbraukšanā ieguva 5 minūšu soda laiku. Ja nebūtu šī nepatīkamā incidenta, kas zina, iespējams, Vadims kļūtu par Eiropas čempionu un viņam par godu skanētu Latvijas himna. Jebkurā gadījumā Vadims Popovs, ikreiz startējot IRONMAN distancēs, apliecina savu iesaistīšanos pasaules izturīgāko cilvēku pulkā.

Vadims Popovs ar sportu saistīts jau kopš bērnības. Sāka ar sambo un džudo cīņu. 1992. gadā kļuva par pasaules čempionu sambo, vairākkārt bijis pasaules un Eiropas čempionātu godalgas medaļu ieguvējs. 90. gados viņam par godu skanēja himna un vairākkārt tika pacelts jau neatkarīgās Latvijas karogs. Pēdējo reizi Vadims Popovs sambo cīņā Eiropas Savienības čempionātā startēja 2014. gadā 37 gadu vecumā, izcīnot godpilno 3. vietu savā svara kategorijā. «Es izjutu lielu lepnumu un godu, kad tik augsta mēroga sacensībās skan himna un tiek pacelts manas valsts karogs!» saka Vadims. Viņš ir pateicīgs savam cīņu trenerim Vladimiram Vlasjukam, kurš viņā ieaudzināja raksturu, gribu pārvarēt grūtības un sāpes, lai sasniegtu sportisko uzvaru. Tieši šīs rakstura iezīmes arī tagad palīdz Vadimam Popovam gūt augstus rezultātus sarežģītākajās IRONMAN distancēs.

Šobrīd Vadims pats trenē jaunos sportistus džudo cīņā, strādājot tandēmā ar savu treneri Vladimiru Vlasjuku. 25 treneru darba gados viņi kopā izaudzinājuši trīs sportistu paaudzes, starp kurām ir arī pasaules čempionātu godalgotie. Paralēli trenera darbam Vadims jau sešus gadus trenējas triatlonā. Pirms vairākiem gadiem viņš pirmo reizi uzzināja, ka dzelzs vīri diennakts laikā veic garāko distanci, un vēlējās arī pamēģināt.

«Pirmos trīs gadus trenējos patstāvīgi, bez triatlona trenera,» stāsta Vadims. Sastādīja grafiku, kā sagatavoties IRONMAN distancēm: sāka ar pusmaratoniem un maratoniem. Pēc tam izmēģināja spēkus olimpiskajās triatlona distancēs Ventspilī un Tallinā. Olimpiskais triatlons ietver 1,5 km peldējumu atklātā ūdenī (upes, ezeri, jūras, okeāni), 40 km braucienu ar velosipēdu un 10 km skrējienu. 2017. gadā ventspilnieks piedalījās savā pirmajā triatlona startā IRONMAN pusdistancē Igaunijā. Un uzreiz uzrādīja lielisku rezultātu – veica visu distanci nepilnu 5 stundu laikā, kad noteiktais laika limits bija 8 stundas. 2018. gadā Vadims Popovs pirmo reizi startēja IRONMAN pilnajā distancē, to pievarot nepilnu 10 stundu laikā. Kopš tā laika viņš jau mērķtiecīgi gājis pretim savam sapnim – doties uz Havaju salām.

Otrajam startam Vadims izvēlējās sarežģītāko IRONMAN distanci, kas risinās Lansarotes salā Kanāriju salu sastāvā. Distance ir sarežģīta, jo salā pastāvīgi pūš stiprs vējš, bet velomaršruts paredz 2600 metru summāru kāpumu. Šajā distancē Vadims finišēja 12., tikai par trim vietām atpaliekot no izsapņotās lotes, kas deva tiesības piedalīties Havaju čempionātā. Čempionātā Tallinā 2020. gadā spēcīgākajā konkurencē Vadima izcīnīja 7. vietu savā vecuma grupā, kur tika izspēlētas 6 lotes dalībai Havaju čempionātā.

Atceroties savas emocijas un pārdzīvojumus pēc katras IRONMAN distances, viņš nonāca pie atzinības, ka «sportists vairāk gūst no savām kļūdām un neveiksmēm, nevis no uzvarām un sasniegumiem». Kļūdas palīdz mobilizēties nākamajiem startiem, pārskatot dienas, treniņu un ēdināšanas režīmu. Kopš 2019. gada Vadims Popovs trenējas sadarbībā ar Rīgas treneri Romānu Melderi. Ja runā par treniņiem, tad Vadims tiem velta 20–25 stundas nedēļā, bet pirms sacensībām – 6–7 stundas katru dienu. Turklāt viņš nav profesionāls sportists un iztiku pelna sev un ģimenei ar trenera darbu, apvienojot to ar citiem darbiem.

Šogad Vadimam Popovam ir trīs starti pilnās IRONMAN distancēs. Aprīlī viņš startēja Dienvidāfrikā, kur sacensības noritēja ne visai veiksmīgi. Savu lomu nospēlēja vietējie klimatiskie apstākļi – lielie viļņi sāļajā Indijas okeānā. Vadims izpeldēja trešais savā vecuma grupā, taču spēka tālākai distancei vairs nepietika. Tomēr arī veloposmu viņš pabeidza kā trešais. Taču maratona posmā viņš kādus 30 kilometrus nogāja kājām, nevis skrēja. Neskatoties uz to, viņš ierindojās 12. vietā un iekļāvās laika limitā. Kādam tas ir pavisam neslikts rezultāts Pasaules kausa izcīņā. Bet ne jau Vadimam Popovam, kurš sev vienmēr izvirza visaugstāko latiņu. Kopā ar treneri viņš nolēma startēt Eiropas čempionātā Frankfurtē augustā, kur izcīnīja 4. vietu. Nākamais starts – oktobrī ilgi lolotajā pasaules čempionātā Havaju salās.

Jāatzīmē, ka dalība Eiropas un pasaules čempionātos triatlonā ir diezgan dārgs prieks. Viens ir tas, ka sportistam uz čempionātu jāierodas ar savu velosipēdu, kuru lidojumos pārvadā ar lielgabarīta bagāžu, kas cenas ziņā pielīdzināma lidmašīnas pasažieru biļetes cenai. Arī visus dalības reģistrācijas un dzīvošanas izdevumus sportists sedz no saviem līdzekļiem. Vadims neslēpj, ka reizēm viņš aizdomājas, «kāpēc man to vajag?”. Taču pēc šādām domām viņš vēl vairāk mobilizējas un gatavojas jauniem startiem. Spēkus piešķir tas īpašais endorfīna stāvoklis, kad sportists apzinās: viņš sacenšas ar spēcīgākajiem sportistiem pasaulē, un arī viņš ir viens no tiem! Neraugoties uz to, ka sportistiem citās valstīs ir gan finansiāls atbalsts, gan piemēroti apstākļi visu gadu āra treniņiem.

Vadims Popovs ir pateicīgs par atbalstu un veiksmīgo sadarbību Ventspils triatlona klubam, kuru vada Māris Priedēns, kādreiz viens no pirmajiem ventspilniekiem, kas izcīnīja IRONMAN titulu, un Ventspils maratona klubam, jo īpaši Ilzei Valertei. Sportists nezaudē cerības saņemt finansiālu atbalstu arī no pilsētas Sporta pārvaldes. Vadims ir arī ļoti pateicīgs savai ģimenei un sievai, kas viņu vienmēr atbalsta par visiem 100%.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: