Otrdien Ventspils domes darba kārtībā netika iekļauts opozīcijas deputāta Aivja Landmaņa (JV, LRA) sagatavotais lēmumprojekts par neviennozīmīgi vērtējamā Jāņa Fabriciusa pieminekļa demontāžu pilsētā. Vairākums deputātu noraidīja šī priekšlikuma iekļaušanu darba kārtībā.

Pirms domes sēdes darba kārtības apstiprināšanas Landmanis vēlējās iepriekš izsludināto domes sēdes darba kārtību papildināt ar lēmumprojektu par Fabriciusa pieminekļa demontāžu. Viņš atsaucās uz biedrības "Publiskās atmiņas centrs" vēstuli pašvaldībai, kurā tā aicināta šo pieminekli demontēt, taču domes sēdē šis jautājums neesot iekļauts. Landmanis rosināja Fabriciusa pieminekli nojaukt līdz 10.novembrim.

Gan domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij"), gan deputāts Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") uz ierosinājumu atbildēja, ka lēmumprojekti "ir jāsagatavo un jāiesniedz atbilstoši pašvaldības nolikumā noteiktajai kārtībai", ko Landmanis ignorējot. Jānis Vītoliņš un Aivars Lembergs Landmaņa iniciatīvu novērtēja kā "politisko šovu".

Pēc deputātu balsojuma Landmaņa piedāvātais lēmumprojekts ar balsu vairākumu tika noraidīts.

Vītoliņš piebilda, ka pašvaldība biedrībai "Publiskās atmiņas centrs" gatavo atbildi, un viņš nostāju jautājumā par Fabriciusa pieminekļa demontāžu jau esot publiski izskaidrojis.

Kā vēstīts, Vītoliņš pauda, ka Ventspils pašvaldībai ierobežota finansējuma apstākļos Fabriciusa pieminekļa demontāžai vai pārvietošanai līdzekļi pagaidām nebūtu jātērē.

Ventspils domes administrācija esot saņēmusi 14. Saeimas deputāta Artūra Butāna (NA) un biedrības "Publiskās atmiņas centrs" vēstules ar aicinājumu šo pieminekli demontēt. Tikmēr neviena ventspilnieka iesnieguma, kas paustu vēlmi nojaukt šo pieminekli, pašvaldības rīcībā neesot. Vītoliņš sacīja, ka dome iepazīsies ar vēstulēm pievienotajiem materiāliem, izvērtēs šo jautājumu un izlems, kā rīkoties turpmāk.

Pēc Ventspils mēra vārdiem, piemineklis līdz šim nav nojaukts, jo to neprasot pirms pāris gadiem pieņemtais likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" un no tā izrietošie Ministru kabineta noteikumi ar demontējamo objektu sarakstu. Minētajā sarakstā nav uzskaitīts neviens Ventspilī esošs piemineklis, piebilda Vītoliņš.

Ventspils pašvaldības rīcībā gan esot Ventspils muzeja sniegtais Fabriciusa darbības novērtējums, kas nav viennozīmīgs.

Mēra ieskatā, piemineklis ir nevis padomju okupācijas laika slavinājums, bet "konkrēts, uzskatāms atgādinājums par Latvijas sarežģīto vēsturi, par neatkarīgas Latvijas vēstures tumšajiem posmiem", bet, "iznīcinot nepatriotiskas, neatkarīgas Latvijas idejiskām nostādnēm svešas, bet vienlaikus reālo vēsturi atspoguļojošas un atgādinošas liecības, pastāv risks sabiedrībā aizmirst patieso vēsturi".

Ventspils pašvaldība esot gatava organizēt iedzīvotāju aptauju, ja konkrētā jautājuma aktualitāte to prasīs, lai nodrošinātu iedzīvotāju viedokļu un interešu pilnvērtīgu pārstāvību turpmākajos lēmumos.

Mērs uzsver, ka pašlaik Ventspils pašvaldībai ir pietiekami daudz izaicinājumu, lai rastu finansējumu nākamā gada budžeta vajadzībām, tai skaitā, lai rūpētos par iedzīvotāju drošību apdraudējuma gadījumā, finansējumu pedagogiem, atbalstu senioriem un citām vajadzībām, tādēļ pašvaldībā neuzskata, ka pagaidām būtu jātērē līdzekļi neviennozīmīgi vērtētas vēsturiskas personas pieminekļa nojaukšanai vai pārvietošanai.

Arī Nacionālā apvienība vērsusies Latvijas Okupācijas muzejā un Latvijas Kara muzejā, lai no speciālistiem un vēsturniekiem gūtu atzinumus par Fabriciusa personību un vēsturiskajām darbībām, kā arī piemineklī attēloto agresorvalsts militāro formastērpu. Saņemti apliecinājumi par Fabriciusa augsta mēroga militārajām darbībām pret Latvijas valsts neatkarību un NA vērsusies domē ar iesniegumu, aicinot pašvaldību pieminekli demontēt, kā to nosaka likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā".

"Pieminekļu jautājumā svarīgi vadīties pēc oficiāliem faktiem, nevis emocijām. Atzinumos saņemtie fakti ir nepārprotami - Fabriciuss ir ieņēmis būtisku lomu cīņās pret Latvijas valstiskumu, un likums šādus pieminekļus aizliedz eksponēt. Mums jādemonstrē jaunajai Latvijas paaudzei, ka mums nav ne kopīgas vēstures, ne kopīgas nākotnes ar Krievijas varas aizstāvjiem Latvijā," paudis Saeimas deputāts Butāns.

Arī sabiedrības līdzdalības platformā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Sarkanās armijas komisāra Fabriciusa pieminekļa Ventspilī demontāžu.

Iniciatīvas autors ir vēsturnieks Andrejs Gusačenko, kurš norāda, ka, neraugoties uz Fabriciusa dalību cīņā pret Latvijas neatkarību un nozīmi boļševiku režīma stiprināšanā un komunistiskās propagandas izplatīšanā kā viņa dzīves laikā, tā arī padomju okupācijas periodā, piemineklis atjaunotā Latvijā turpina atrasties sākotnējā vietā un 2019.gadā pat ir atjaunots.

Lasi vēl

Komentāri (51)

  • -9
    Pornieks Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Paldies. Allaž sliecos uz domām ka pilsētā cita nekā līdzvērtīga īsti vēl ilgu laiku nebūs un gluži vienkārši izskatās labi, ja reiz atmet politiska satura aizspriedumus.

  • -7
    edmundos Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Vesels ēdis. Tad jau atbilde uz paša domu ir, ka esošie vietvalži nav spējīgi neko līdzvērtīgu izveidot.

  • -7
    Pornieks Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Pieminekli Edmundosam?
    Pilnīgi notiekti lielāks un augstāks, pašā staba galā.
    Ar vējā plīvojošu mēteli.

  • -6
    edmundos Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Nē pieminekli Porniekam ar lielu daiktu starp acīm, un bez mēteļa.

  • -4
    Pornieks Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Es jau atklāju ka Edmundiņš ar Karloviču ir geji.

  • -4
    edmundos Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Tas laikam tavs sliktakais vārds tavā leksikonā. Vai vispār zin, kas tas i?

  • -7
    edmundos Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Prātiņ nāc mājās. Ja pašam nepietiek sajēgas iedod adresi palīdzēšu piegādāt dakteri.
    Redz pie kā noved ilga klusēšana, tagad kā parāva vaļā caureju tā vienā pļūtīšanā.

  • -7
    Heinrich Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Protams,neko citu no Ventspils domes nevarēja sagaidīt.
    Kā nekā,tur vairākums ir lembergistu.Ak jā,plus vēl viens Jūdass no kādas citas partijas...

  • -6
    Pornieks Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Nevēlies parūpēties, nacisti jau allaž tā kā centās.

  • -3
    edmundos Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Mēs par tevi parūpēsimies, Nesatraucies

  • -5
    Pornieks Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Gejs un vēl nacists?

  • -4
    edmundos Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Uzražo vēl kādu vārdiņu. Nēesi pliekans

  • -5
    Pornieks Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Ser, es jums dažas reizes itkā aplinkus mēģināju vaicāt, kās jūs šeit tāds esat lai sniegtu man padomus. Tā kā tiešas un izmeļošas atbildes izpalika, jutos tiesīgs izvest pats savus secinājumus.

  • -2
    redhaired Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    _ cara laikos šādi balsojušos jau nākamajā dienā izsūtīja uz Sibīriju.
    Tas nozīmē, ka valstī ir bardaks, bet Ventspilī tāds ir pateicoties ostai.
    p.s._info tiem muļķiem, kas vēl nezināja par starptautisko jūras tirdzniecības ostu likumiem, tā ir bijis vienmēr

  • -6
    Pornieks Pirms 1 nedēļas, 1 dienas

    Jā bet Fabriciuss jau Rīgā par atslēdznieku strādāja kad viņu paņēma ciet pirms 1905. gada revolūcijas. Tas ka Rīgā kāds gribētu vairāk pagrābt no Ventspils ostas diezin vai ir sakarā ar Alvja Landmaņa priekšlikumu par pieminekļa demontāžu. Stāsts ir primitīvi par to ka krievi tagad kļuvuši daudz sliktāki nekā agrāk bijuši un tamdēļ ka viņu represēja kā sarkano vajadzētu represēt vēlreiz. Līdz ar to retajam ir būtiski ka viņš dienējis 1. Daugavgrīvas pulkā bet būtiski ir ka galvā budjonovka un pie krūtīm itkā tie sarknā karoga ordeņi. Tādēl mēs diezgan akli vēlamies redzēt Zariņa darbu zemē gāztu un granīta škembās sasmalcinātu lai kādu privātu ceļa joslu varētu glauni noasfaltēt līdz pašiem vārtiņiem.
    Nu, es kaut kā tā uz to skatos, ta jau Rīgā pie Akmens tilta arī komunistus jāaizvāc, no Raiņa ielas te arī tas pats padomju varas sponsorētais Zariņš jāgāž lejā. Jo tālāk jo trakāk, viss beigsies ar Salaspils memoriāla demontāžu.

  • -7
    Otter Pirms 1 nedēļas

    Krievu Ventspils dome...

  • -4
    Pornieks Pirms 6 dienām, 22 stundām

    Ūja, kas tad, uz tās pamatnes rakstīts bijis Ivan Zavodskoi ka krievu domei tur kaut kas baigi saudzējams? Ienāks krievi, tāpat visu plēsīs kopā bet tu centīgs, gribi lai viņiem jau pirms laika palīdzēt.

  • -5
    Pornieks Pirms 6 dienām, 21 stundas

    Vajag jau arī to rakstu kaut mazliet palasīt. Gluži vienkārši ieskatītu ka, ja tam piemineklim mēzīs tagad cik nu var vēstures mēslus un asinis virsū, pat ja gluži arī tā - beidzot panākot savu, pilsēta jau ieguvusi rezultātā nebūs.
    Kā tāda diezgan maziska rakstura ņemšanās ar izmisīgiem meklējumiem pēc sliktākā vārda sev pieejamajā diezgan šaurajā leksikonā.

  • -5
    edmundos Pirms 6 dienām, 19 stundām

    Tiešām palasi! Vienīgais arguments kāpēc neveic demontāžu ir līdzekļu trūkums.
    Kāpēc esi īeņēmis galvā( kur liels caurvējs), ka pilsētai kaut kas jāīegust vai jāzaudē, un centies visiem savu stulbumu uzspiest, ka pilsēta uzreiz izskatīsies pēc mēslaines?
    Ne jau tas fabriciuss ir slikts, bet tā ideja(komunisms) par ko viņi cīnījās ar ieročiem un starp citu ar tiem pašiem latviešiem. Tāpēc arī piemineklis ir militārā apģērbā.
    Un tāpēc manā uzskatā šis piemineklis ir ne vairāk vērts, kā ļēniš, kuru jau novāca.
    Beidz uzvesties, kā tāds pareģotājs(par ko liecina tavi teksti"pieminiet manus vārdus") un viedais mācītājs, kurš domā ar savu valodas bagātību ir pārāks pār visiem.

  • -3
    žurka Pirms 6 dienām, 19 stundām

    Vakar uzpeldēja informācija, ka pieminekli varētu savākt Okupācijas muzejs.

  • -4
    Pornieks Pirms 6 dienām, 13 stundām

    Oi, tas ir: nupat apskatījos ka Okupācijas muzejā akūti trūkst kaut cik sakarīgas ekspozīcijas. Dodam viņiem musu statuju jo viņi savā gara lidojuma aizrautībā var izstādīt gandrīz vienīgi moku kambaru ekspozīcijas ar vaskā lietām ķermeņa pēcaļām un priekšdaļām.
    https://x.com/Iaukutante/status/1846203251613450644/photo/1

  • -4
    Pornieks Pirms 6 dienām, 18 stundām

    Cits uzskata ka ideja slikta, cits domā ka joprojām laba, nezinu. Ja nelauj represēt dzīvus cilvēkus, var pēc padomju parauga sadauzīt vēl kādu rindu pieminekļu. Varbūt tas ir slikti ka militārā apģērbā bet sanāk tād ka granīta statujām kažokus veikli mest uz otru pusi nav ierasts nedz īsti iespējams.
    Es pareģoju ka Okupācijas muzejam ar to krāmu būs liela kārmēšanās un nezinās īsti kur likt.

  • -4
    Pornieks Pirms 6 dienām, 18 stundām

    Nejau kaut kādai simbolikai vai ideoloģiskiem apzīmējumiem ir izškiroša nozīme bet reālai cilvēku rīcībai. Vari varbūt nodīrāt to putnu biedēkli lejā ka pārāk sarkanu tagadējai politiskajai iekārtai un pasacīt man vēl ko darīt taču es visdrīzākais ka rikošos saskaņā ar savām kādām pārliecībām paudīšu savus uzskatus tā kā tas šajā valstī pagaidām vēl atļauts. Paldies par padomu, kā redzi, esmu ņēmis to vērā.

  • -5
    Pornieks Pirms 6 dienām, 17 stundām

    Acīmredzot bijusi savi mīnusi gan Ļēnišam pašam gan Fabriciusam kā cilvēkam gan ideoloģijai kurai pirms 100 gadiem pietiekami daudzi latvieši neviltoti ticēja un sekoja. Droši vien joprojām militārismam kā tādam arī mūsdienās, totāls sviests. Turpretī no tēlotājas mākslas viedokļa šeitan visai droši var sacīt ka Zariņš bijis Zāles skolnieks. Ja kapos apglabāti arī sarkanie, nez tad jāķeras pie Brāļu kapu ansambļa, ne tikai Salaspils. Bezvainīgas paliek tikai no stikla škiedras taisītās raibaliņas, paldies.

  • -4
    sranskis Pirms 6 dienām, 17 stundām

    Uzmanību! Šodien Rīgas dome lems par pieminekļu demontāžu, to starpā- Barklajs de Tolli, Andrejs Upīts, Sudrabu Edžus un piemineklis Lucavsalā 1701. gadā kritušajiem Krievijas karavīriem. Bet daži uzrakstījuši vēstuli, lai atliek jautājumu par mums galīgi svešo Barklaju un Lucavsalu. Un tagad galvenais- parakstītāju vidū arī Andrejs Gusačenko, kurš ar putām uz lūpām bļauj par Fabriciusa nojaukšanu, bet aizstāv pavisam svešos. Redzēsim, ko lems ūdensgalvā!

  • -4
    Pornieks Pirms 6 dienām, 17 stundām

    Bez tam VB forumā ir tāda saistoša un militāri tēlnieciska tēma "Urā! Ir jauns piemineklis."
    Kaut kā nemanu ka tur nereāli spridzinātu tāds profils Edmundos.
    Laikam jau tāpēc ka tas bija Latvijas broņeviks.

  • -2
    Cibiņš Pirms 6 dienām, 15 stundām

    Būtu nu vēl Latvijas bruņumašīna. Bet tak Anglijā sen atpakaļ uzražots un te par lielu naudu iepirkts metāllūznis, kam pat munīciju nekur vairs neražo.

  • -4
    Pornieks Pirms 6 dienām, 16 stundām

    Piemēram, sakarā ar sēdi Politiskās atmiņas centra tviterī stāv rakstīts šādi : "Centra atbalstītāji jautā, kā tieši Ventspils dome 15. oktobrī noraidīja Latvijas Republikas ienaidnieka Neatkarības karā, komisāra Fabriciusa pieminekļa nojaukšanu. Publicējam videoierakstu, kas pierāda, ka domes vairākums pat atteicās to iekļaut sēdes darba kārtībā. Slikti!"
    Ienaidnieks, slikti tur, nu spriediet paši - Domei tagad jāmeklē, jānoalgo par nodokļu maksātāju līdzekļiem ekskavatoru un jāplosās pilsētas vēsturiskajā centrā.
    Es domāju gluži vienkārši ka labvēlīgi noskaņoti politiķi tā neizturas un ar ārdīšanu nestaidzas nodarboties. Tas pats mans vārdabrālis Gusačenko jau izliekas pretrunīgs. Kādam varbūt derdzas tā mice un sakrātās zvaigznes taču šis tiklab ir tāds pats mūsdienu varas pozīcijas naratīvs kādu mēdz pārmest Krievijai un Padomijai.
    Man šķiet - lai ar kādi vēji pūš - visi pūtīs pāri.

  • -5
    nomaļnieks Pirms 6 dienām, 16 stundām

    Ja visu šo ņemšanos ap pieminekli pārvērstu elektroenerģijā, iespējams, ka varētu ne vienu vien mājsaimniecību nodrošināt ar bezmaksas elektroenerģiju.
    Nu ja galīgi traucē - nokrāsojiet ukraiņu karoga krāsās -būs pavisam cits redzējums, pat iespējams, ka kāds nomaldījies drons to saspridzinās, un pilnīgi par velti.

  • -6
    Pornieks Pirms 6 dienām, 16 stundām

    Foršas, radošas idejas. Isi sauktas par prastu vandālismu. Tikai nesaki ka pats nepiedalies.

  • -5
    Pornieks Pirms 6 dienām, 16 stundām

    Starp citu, re kur Ukrainas karogs jau mastā plīvo.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: