Sociālajā vietnē Facebook lasāms ventspilnieces Agneses Žižmanovas ieraksts, kurā viņa apraksta savas meitas nepatīkamo un biedējošo pieredzi. Meitenei uz ielas piesējies kāds sirmgalvis. Ar vīrieša nepieņemamo uzvedību saskārušies arī citi iedzīvotāji, un viņš jau kādu laiku ir arī policijas redzeslokā.

Redakcijas uzmanību sociālajā vietnē Facebook piesaistīja Agneses Žižmanovas ieraksts, kurā viņa aicina Ventspils vecākus būt uzmanīgiem un atgādināt par drošību pilsētā, izstāstot par nepatīkamu situāciju, kādu piedzīvojusi viņas meita. Jaunā sieviete atsaucās Ventas Balss uzaicinājumam un piekrita telefonsarunā pastāstīt par šo gadījumu, uzmanību pievēršot dažādām būtiskām niansēm.

Notikums

Agneses četrpadsmit gadus vecajai meitai pagājušajā pirmdienā pilsētas centrā uz Ganību ielas un Lielā prospekta stūra klāt pienācis kāds vīrietis sirmiem matiem, stumjot riteni, un sācis runāt meitenei nesaprotamā valodā, visticamāk, krieviski. Meitene turpinājusi uzsākto ceļu, bet vīrietis viņai sekojis un uzbudināti runājis. Viņš bijis tik tuvu, ka jaunietei bijis bail izvilkt no somas telefonu un meklēt palīdzību. Šķitis, ka viņš telefonu no rokām varētu arī izraut. Brīžos, kad viņa sākusi iet ātrāk vai pat skriet, vīrietis viņu, braucot ar riteni, panācis. Pēc kāda brīža viņai zvanījusi mamma. «Viņa pacēla telefonu. Tas bērns trīc, pilnīgi vibrē un saka: es nevaru parunāt, es nevaru parunāt!» stāsta mamma. Kad meita beidzot spējusi izstāstīt, kas notiek, Agnese arī varējusi saklausīt, kā sarunas fonā nepārtraukti runā kāds vīrietis. Meitene bijusi jau pie netālu no Vasarnīcu un Jūras ielas krustojuma, un Agnese teikusi, lai viņa ieiet domes ēkā, tikmēr mamma sazvanīs kādu paziņu, kura tur strādā. Meitene mammu paklausījusi, un vīrietis palicis laukā. «Viņš ielīda krūmos un lūrēja. Kā meita mēģināja iziet laukā, tā viņš atkal bija klāt.» Līdz brīdim, kad meitenei ar automašīnu pakaļ atbraucis tētis. Domes dežurantu telefoniski par notiekošo bija informējusi Agneses paziņa, kura tobrīd bijusi atvaļinājumā. Dežurants pārliecinājies, ka meitenei atbraucis pakaļ tētis un viņa ir drošībā, un izgājis laukā apskatīt apkārtni. Savukārt meitene ar tēti devusies uz bērnudārzu pakaļ ģimenes jaunākajai atvasei. Atpakaļ braucot, pamanījuši, kā šis pats vīrietis stāv pie Bērnu pilsētiņas žoga un skatās uz bērniem. Agneses vīrs izkāpis no mašīnas parunāties: «Krāgā gluži nevarēja klupt, jo ko tu tādam vecam vīram vari izdarīt,» saka Agnese. «Cik saprotu, domes darbinieki izsauca Pašvaldības policiju.»

Dežuranta stāsts

Laikrakstam atsaucas arī domes dežurants, kuram tobrīd bijusi maiņa, un viņš aprakstīto situāciju uzreiz atceras. Domē ienākusi kāda meitene, un viņš domājis, ka bērns turpat priekštelpā gaida kādu tuvinieku. Tad dežurantam piezvanījusi domes darbiniece, Agneses paziņa, kura tobrīd bijusi atvaļinājumā, un izstāstījusi, ka meitenei sekojis uzmācīgs vīrietis. Dežurants izgājis laukā aplūkot apkārtni, bet vienīgais aizdomīgais, ko viņš manījis, bijuši divi manāmi iereibuši cilvēki – vīrietis un sieviete – pie puķudobes. Dežurants izsaucis Pašvaldības policiju. Tad arī atbraucis meitenes tētis un viņi jau devušies prom. Dežurants vien atminas, ka brīdī, kad meitene bijusi vēl domes telpās, kāds «vīrietis gados ar velosipēdu» piebraucis pie domes durvīm, nopētījis no ārpuses domes priekštelpu, apgriezies un devies prom. Dežuranta rīcībā tobrīd nebija informācijas par to, kā izskatījies vīrietis, kurš uzmācās meitenei, ne arī par to, ka vīrietis pārvietojies ar velosipēdu. «Ja man atsūtītu vīrieša pazīmes vai lūgtu – paskatītos kamerās,» saka dežurants.

Policijas redzeslokā

Ventspils Pašvaldības policijas priekšnieks Ojārs Rudzītis pēc aprakstītās situācijas apstiprina, ka, lai arī par šo konkrēto gadījumu nav informācijas, sirmgalvis ar velosipēdu, kurš uzmācīgi runā ar maziem bērniem, viņu redzeslokā ir nonācis vairākkārt, jau vairākus gadus. Policijai ir zināms viņa vārds, uzvārds, dzīvesvieta un personas kods. Zināms, ka vīrietis dzimis 1942. gadā un viņam ir vecuma demence, kā arī tas, ka viņš ikdienā pārvietojas ar zilu velosipēdu. Ir arī ziņojums par šī vīrieša uzmācīgām darbībām no kādas apmēram trīsdesmit gadus vecas sievietes. «Mazus bērnus viņš vairākkārt ir ņēmis pie rokas un kaut ko stāstījis, bet mums nav informācijas, ka viņš kādam būtu nodarījis pāri. Viņš vairākkārt sēdies blakus bērniem uz soliņa, citkārt pats sēdējis uz soliņa un uzrunājis garāmejošus bērnus. Mēs viņu zinām, mūsu redzeslokā viņš ir, un esam uz visiem izsaukumiem reaģējuši.» Pašvaldības policijas rīcībā ir arī informācija, ka šobrīd pret vīrieti ir ierosināta krimināllieta. Pirmstiesas izmeklēšanas procesā viņu pārstāvot dēls, bet drošības līdzekli tiesa uz izmeklēšanas laiku šim 1942. gadā dzimušajam vīrietim nav piemērojusi.

Policistu pieredze liecina, ka sirmgalvis uz velosipēda nepavisam nav vienīgais cilvēks, kurš ar savām darbībām traucē līdzcilvēkiem. Rudzītis mudina vecākus vēlreiz pārrunāt ar bērniem uzvedību uz ielas, noteikti pievēršot uzmanību arī tam, kā rīkoties, ja viņus uzrunā kāds svešinieks. «Vislabāk tomēr ir iemācīt bērnam saukt pēc palīdzības, kaut vai kliegt, kā arī vērsties pēc palīdzības pie kāda pieaugušā, kaut vai veikala pārdevējas vai apsarga,» mudina policijas priekšnieks. Jebkurā šādā situācijā var un pat vajag zvanīt Pašvaldības policijai, kura uz notikumu jebkurā pilsētas vietā parasti atbrauc vienas līdz trīs minūšu laikā.

Kā rīkoties?

«Mūsu bērni baidās meklēt palīdzību, kautrējas un baidās pat kliegt,» saka Rudzītis. Un arī Agnese stāsta, ka vaicājusi meitai: «Kāpēc tu neskrēji kaut kur?» Meita atbildējusi, ka pēc nepatīkamiem vai pat biedējošiem atgadījumiem mēs visi zinām, kā labāk vajadzēja rīkoties, bet tajā brīdi, kad vīrietis dzinies viņai pakaļ ar velosipēdu un turpinājis sekot, viņa teju vai sastingusi. Nav varējusi ne padomāt, ne arī adekvāti rīkoties. Mamma spriež, ka meitai bijis šoka stāvoklis. Savukārt vecākiem vēlāk – milzīgs satraukums. Agneses ierakstam Facebook komentāru sadaļā atsaukušies vairāki iedzīvotāji, kuru bērniem bijusi nepatīkama pieredze ar sirmgalvi uz velosipēda. Daudzi rakstījuši Agnesei privāti un teikuši, ka ir vērsušies Valsts policijā, rakstot iesniegumus. Citi vecāki un arī Agnese min, – ņemot vērā, ka nodarījuma nav, nav arī jēgas rakstīt policijai iesniegumu. Piektdien, dažas dienas pēc notikušā, Agnese atsūta ziņu, ka nupat tomēr iesniegumu Valsts policijai ir uzrakstījusi. Viņa cer, ka Valsts policija uz iesniegumu reaģēs un izdosies novērst vēl kādu situāciju, kurā sirmgalvis varētu pārkāpt robežas un uzmākties bērniem.

Savu Facebook ierakstu Agnese noslēgusi ar vārdiem: «(..) arī mēs, pieaugušie, ja redzam šādas situācijas, nekautrējamies svešo bērnu uzrunāt, jo varbūt tas nemaz nav radinieks, kurš brauc bērnam blakus, bet gan apdraudējums. Svešu bērnu nav!»

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -3
    Kriko 22.07.2024, 08:11:52

    Šis pats nekaitīgais onkulītis, kas kādu laiku atpakaļ mēģināja ar varu ievilkt vienu bērnu pie sevis dzīvoklī un tikai laimīgas sagadīšanās rezultātā ar kaimiņu iejaukšanos tas viņam neizdevās.... Briezt kārtējais stāsts, ka kamēr nekas slikts nenotiks neviens jau neko nevar iesākt...

  • -2
    skābais 22.07.2024, 13:03:39

    Bet nesaprotu kas tur īsti noticis? Vecais cilvēks ar velosipēdu gāja blakus meitenej un kautko runa sveša valodā. Un tac noticis centra, gaišas dienas laikā. Un meitene padomāja ka tas it izvarotais??

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: