Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Sabīne Jaunbirze skaidrojusi, kuras ir tās vietas pie jūras, kur var celt telti un iekurt ugunskuru, lai nesaņemtu naudas sodu. Kā nosaka aizsargjoslu likums, celt teltis un ugunskurus kurt nedrīkst kāpu aizsargjoslā, izņemot speciāli ierīkotās vietās, bet likumā nav teikts, ka pludmalē.

Kāpu aizsargjosla ir tā zona pie jūras, kur sākas augu veģetācija, zaļā josla.

Inspektori iesaka telti celt smiltīs tuvāk jūrai nekā kāpu veģetācijai un ugunskuru vislabāk ierakt smiltīs, un izveidot apkārt valni. Izņēmums ir īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, tur arī pludmalē nedrīkst telti celt.

Par telts celšanu krasta kāpu aizsargjoslā naudas sods ir no 30 līdz 1400 eiro, bet par pārkāpumu īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, vēl vairāk.

Speciāliste norāda, ka lielākas raizes inspektoriem rada nevis cilvēki, kas kāpās ceļ teltis, bet gan tie, kas kāpu aizsargjoslā iebrauc ar automašīnām, kā arī braukā pa kāpu joslu ar motocikliem un kvadracikliem. Tāpat postījumus dabai rada metāla meklētāji. Jaunbirze skaidro, ka vēl viena problēma ir brīdinošo zīmju trūkums.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Piciš 27.05.2024, 13:52:12

    https://likumi.lv/ta/id/246799-ventspils-pilsetas-sabiedriskas-kartibas-noteikumi (Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.8) ''Ventspils pilsētas sabiedriskās kārtības noteikumi'' 29. pants:

    Telts uzstādīšana vai patvaļīga uguns kurināšana sabiedriskās vietās

    29.1. Par telts uzstādīšanu vai patvaļīgu uguns kurināšanu sabiedriskajās vietās, izņemot vietas, kur tas ir atļauts, –

    izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 35 euro.

    Komentārs: Pludmale ir sabiedriska vieta un šie noteikumi darbojas Ventspils administratīvajā teritorijā. Atļautās vietas gan jau ir tikai kempings un Lemberga hūte, kur cept gaļu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: