Ķirbju svētki Ventspils tirgū, kas norisinājās 19. oktobrī, pulcēja ķirbju audzētājus un entuziastus no dažādiem Latvijas novadiem. Pasākumā izcēlās vairākas iespaidīgas ķirbju ražas, no kurām par uzvarētāju kļuva ķirbis "Tuklais Rūdis" no Ugāles, sverot 56,65 kg.

Starp citiem ievērības cienīgiem ķirbjiem bija arī Ugāles "Rudais Mākonis" (50,55 kg) un trīs ķirbji no Puzes, no kuriem lielākais svēra 48,7 kg. Svētkos tika izcelti arī mazāki ķirbji, piemēram, no Popes atvestais 37,55 kg ķirbis, Kristapa no Vārves pagasta 30,8 kg ķirbis, Tatjanas Určas 27 kg ķirbis un Ilzes Kalniņas 20 kg ķirbis. Rutas sviesta ķirbis (19,5 kg), Ances ķirbis (16,65 kg), Mārtiņa ķirbis no Z/S "Zemgaļi" (13,15 kg) un Lapiņu ģimenes ķirbis (10 kg)  arī nepalika nepamanīti.

Skaistākā un simpātiskā ķirbja balvu ieguva Skaidrītes Sekačovas ķirbji no Jelgavas, kas īpaši piesaistīja uzmanību ar savu izskatu. Nominācijai tika izlikti arī dekoratīvie ķirbji, tostarp Rutas "krunkainais ķirbis", kā arī daudzi citi savdabīgas formas un izskata ķirbīši.

Svētki bija īpaši arī bērniem un ģimenēm, kas ieradās “a la ķirbis” maskās, un visi saņēma pārsteiguma balvas par savu izdomu un radošumu. Patlaban bērnu zīmējumi un daļa dekoratīvo ķirbīšu ir izstādīti paviljonā, radot īpaši svētku noskaņu un prieku visiem apmeklētājiem.

Ķirbju svētku neatņemama sastāvdaļa ir kopīga zupas baudīšana. Kopā tika izvārīts 150 litru zupas, ar ko varēja pacienāt ap 470 ēdājus. Zupas vārītājas gods tika uzticēts Evai no SIA “Vuk Wood”, bet tās pagatavošanai produktus nodrošināja Z/S “Birznieki”, AS “Jaunpils pienotava”  un IK Maria Klestrova.

Balvas uzvarētājiem nodrošināja SIA “Šefleru ģimenes dārzniecība”, Z/S “Kļavas” , IK “E-Eksperts, Sintija Svilpe, Natālija Cedere un Indra Zariņa. Liels paldies arī visiem tirgotājiem, kas sarūpēja mazās pārsteiguma balvas, piešķirot svētkiem īpašu prieka un dāvināšanas noskaņu.

Pasākums notika jau 23. reizi, un šī gada ķirbju svēršanas sacensības atkal atgādināja par ķirbju audzētāju aizrautību un radošumu. Iepriekšējos gados smagākais svērtais ķirbis bija 70 kg smags.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: