Sestdien, 28. septembrī, plkst. 17 koncertzālē Latvija uzstāsies vokālā grupa Solala no Zviedrijas un Dziesmu svētku Lielās balvas ieguvējas, sieviešu koris Venda kopīgi veidotā programmā Dziedam kopā.

Trīs zviedru puišu grupa Solala un Ventspils sieviešu koris Venda koncertā atdzīvinās visu mīlētas dziesmas, izpildot tās jaunos aranžējumos un kopīgi solot piedzīvot neaizmirstamu vakaru. Solala ir mainījusi priekšstatu par to, kā var izklausīties vokālā grupa. Mūzikas pasaulē šī zviedru grupa tiek dēvēta par vokālā spēka trio. Pēdējo gadu laikā viņu atraktīvie mūzikas video ir piesaistījuši grupai milzīgu auditoriju. Ar savu neparasto un lielisko sniegumu Solala kļuvusi par YouTube sensāciju un pasaulē pieprasītu koncertgrupu. 

Kultūras centra sieviešu koris Venda ir viens no talantīgākajiem un aktīvākajiem Latvijas koriem, Dziesmu svētku Lielās balvas ieguvējas, daudzu starptautisku konkursu, festivālu un koru forumu laureātes. Kora diriģentes un virzītājspēks ir Anitra Niedre un Rudīte Tālberga. Viņas ir pateicīgas koncertzāles mākslinieciskajam vadītājam Guntim Cimiņam par ierosinājumu korim Venda satikties ar zviedru puišu grupu un sadziedāties, radot priecīgu noskaņu ne tikai pašiem, bet arī skatītājiem. «Puišu trio dodas uz dažādām valstīm un tajās koncertē ar kādu no vietējiem kolektīviem. Mērķis ir sadziedāt un izdziedāt kopā dažādas dziesmas – gan no Solala, gan no mūsu repertuāra. Piemēram, Kaspars Zemītis speciāli šim projektam aranžēja dziesmu Esi man blakus,» stāsta kora Venda diriģente Anitra Niedre. Diriģente Rudīte Tālberga piebilst, ka zviedru trio ir unikāls ne tikai ar savu profesionālo skanējumu, bet arī ar to, ka koncerta laikā instrumentu vietā izmanto virtuves piederumus un ēdamlietas – piemēram, sāls un piparu traukus, bungu vālīšu vietā garos tievos makaronus spageti. Un tā nav nejaušība – jo Solala trio radies virtuvē pie galda. «Koncertā uz skatuves būs galds, uz kura būs rūtains galdauts. Uz galda būs sadzīves priekšmeti, kas tiks izmantoti kā mūzikas instrumenti. Un mēs, koris Venda, šoreiz būsim saimnieces, kas uzņems viesus savā virtuvē, mudinot uz mīļām un saturīgām sarunām caur dziesmām,» Rudīte Tālberga tēlaini raksturo sestdien gaidāmo koncertu. Abas diriģentes uzsver, ka korim Venda patīk izaicinājumi un dažreiz izmēģināt lietas, kas sākotnēji šķiet nesavienojamas. Koris dzīvo jubilejas noskaņās, jo nākamgad tam aprit 50 gadu, līdz ar to visiem koncertiem, kuros šobrīd iesaistās Venda, piemīt svētku noskaņa un neliela atšķirība no ierastajiem koncertiem. «Koncerts būs jauks, brīvs, sestdienas vakaram piestāvošs – virzīts uz virtuves sarunām, tikai šoreiz tās izskanēs caur dziesmām,» aicina diriģentes.

Solala, kas tagad ir profesionāla grupa, savu darbību uzsāka pirms vairākiem gadiem – puiši sēdēja virtuvē pie galda, uz kura bija rūtains galdauts. Kaut ko dungojot, viņi nolēma uzfilmēt video dažām dziesmām un ievietoja tās YouTube vietnē. Dziesmas uzreiz iekaroja skatītāju sirdis ar savu sirsnību un vienkāršību. Trio uzsāka aktīvu koncertēšanu ne tikai dzimtajā Zviedrijā, kur viņi ir ļoti populāri, bet visā pasaulē. Šobrīd viņu koncertu grafiks ir ļoti piepildīts, tādēļ šī ir jo īpaša iespēja satikt viņus klātienē Ventspilī, uzskata koncertzāles Latvija mākslinieciskais vadītājs Guntis Cimiņš. «Zviedru trio spēj nodrošināt kopā muzicēšanas prieku, padarot šo prieku lipīgu un pavelkot līdzi gan pašus dziedātājus, gan koristus, gan skatītājus,» saka Cimiņš. Šāda kopā sadziedāšanās ir ļoti laba pieredze mūsu koristiem, parādot, ka jaunas mūzikas apgūšana var būt ļoti viegla un patīkama, uzskata Cimiņš.

Koncertu organizē SIA Kurzemes filharmonija sadarbībā ar biedrību Mazā prinča planētas un nodibinājumu Sing Latvia. Programmas Dziedam kopā norisi atbalsta Zviedrijas–Latvijas sadarbības fonds un Valsts kultūrkapitāla fonds. Biļetes iegādājamas koncertzāles Latvija un teātra nama Jūras vārti kasēs, kā arī visās Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: