Piektdien, 16. augustā “Pilsētas rota 2024” uzaicinātie dalībnieki agri no rīta devās ekskursijā, lai apmeklētu dažus no Latvijas skaistākajiem dārziem, smeltos iedvesmu un iegūtu jaunas idejas, ko vēl īstenot savos koptajos dārzos.

Pieredzējušos un atzinīgi novērtētos Ventspils daiļdārzu veidotājus ceļš sākumā aizveda uz Bulduru viedo “i-Dārzu”. Jau vairāk kā 110 gadus Bulduru Tehnikums visiem, kas vēlas kļūt par dārzniekiem un daiļdārzniekiem, sniedz nepieciešamās zināšanas par dārzkopības kultūru daudzveidību, izvēli, audzēšanu un kopšanu. Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes docente un Bulduru Tehnikuma projektu vadītāja Anta Sparinska piezīmēja, ka laikmetīgam dārzam ir ne tikai jāpriecē puķu mīļotāju acis, bet arī jābūt ērti kopjamam. Kopš 2019. gada kolekciju dārzs Bulduros piedzīvo pārvērtības un ir kļuvis par Latvijā pirmo viedo dārzu, kurā augu labbūtībai seko līdzi ne tikai dārznieki, bet datori un pat robots. Izmantojot jauno datu bāzu iespējas, augu attīstībai var sekot līdzi gan siltā istabā vai mācību klasē, analizējot to attīstību, un kontrolējot augu laistīšanas sistēmu. Visus ekskursijas dalībniekus sajūsmināja ne tikai “i-Dārza” puķu dobēs un siltumnīcās augošo vasaras puķu un ziemciešu krāšņums un daudzveidība, bet arī robots vārdā Floksis, kas patstāvīgi pārvietojas pa dārzu un veic augu datu vākšanu un fotogrāfēšanu. 

Tālāk ceļš veda Rīgas virzienā, kur Buļļupes krastā izveidots Paula Jaunzema Akmens skulptūru parks. Parks pārsteidz ar akmens skulptūru daudzveidību, kura veidošanā izmantotas dažādas akmens formas un apstrādes tehnika. Pats tēlnieks Pauls Jaunzems ir mūsu novadnieks - dzimis Užavā, Ventspils rajonā, un absolvējis Ventspils mūzikas vidusskolu. 

Pēc iespaidīgā skulptūru parka apmeklējuma nākamā pieturas vieta bija Jaunmārupē. Skaistā daiļdārza īpašniece, kura arī apgūst ainavu būvtehniķa arodu Bulduru Tehnikumā, ar lielāko prieku izrādīja sava dārza pērles un padalījās ar savu pieredzi un zināšanām. Paldies Dainai Vinterei par viesmīlīgo uzņemšanu! 

No pēdējā pieturas punkta Mārupē - stādaudzētavas “Dārzs zem saules” uz Ventspili atceļoja dažādas ziemcietes, eihinācijas un pat divi palieli persiku koki.

Paldies visiem “Pilsētas rota 2024” dalībniekiem! Ar jūsu palīdzību mēs varam parādīt to, ka ziedoša un sakopta ir ne tikai pilsēta, bet arī paši ventspilnieki ir ieguldījuši lielu darbu dārzu un ārtelpas veidošanā, tādējādi papildinot sakopto pilsētvidi. Paldies, ka dalāties ar savu dārzu skaistumu, jo tas var pamudināt citus, kuri vēl tikai meklē idejas vai motivāciju sava dārza veidošanā, spert pirmo solīti. Tiekamies konkursā “Pilsētas rota 2025”!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: