Jau no pagājušā gada, kad Jaunsardzes centra instruktoru rindām pievienojās vairāki jaunie instruktori no Ventspils puses, Jaunsardzes nodarbībās iesaistījās arvien vairāk bērnu. Šogad bērnu un jauniešu skaits nodarbībās gan novada, gan pilsētas skolās pieaudzis vēl vairāk.

Ventspils Centra sākumskolā katru nedēļu Jaunsardzes centra instruktora Nika Adamova-Libkovska vadītās nodarbības apmeklē apmēram 20 skolēnu.

Ja pagājušā gada sākumā Jaunsardzes centra 1. novada pārvaldes vadītājs Artis Guzlēns Ventas Balsij norādīja, ka Ventspils reģionā trūkst Jaunsargu instruktoru un vairāki topošie instruktori vēl tikai mācās, tad šobrīd Ventspils un novada skolās strādā jau deviņi Jaunsargu instruktori. Viņi īsteno gan ar jauno mācību gadu visās Latvijas vispārizglītojošajās skolās ieviesto obligāto valsts aizsardzības mācību, gan vada Jaunsardzes nodarbības. Jaunsardze Latvijā darbojas kopš 1992. gada, un tai ir interešu izglītības statuss. Jau pērn arvien vairāk bērnu un jauniešu izvēlējās darboties Jaunsardzē, un arī šogad skolās vērojama pastiprināta interese. Ventas Balss rod iespēju piedalīties kādā no Jaunsardzes nodarbībām Centra sākumskolā, kur kopš pagājušā mācību gada nodarbības vada jauns, enerģisks un bērnu iemīļots instruktors Niks Adamovs-Libkovskis. Viņš reizi nedēļā vada Jaunsardzes nodarbības gan šajā skolā, gan Piltenes pamatskolā. Centra sākumskolā nodarbības notiek katru otrdienu, un tajās piedalās vismaz 20 skolēni, daļa no viņiem nodarbības apmeklējuši jau pagājušajā mācību gadā. Instruktors skaidro, ka līdzīgs skaits skolēnu katru nedēļu apmeklē nodarbības Piltenes pamatskolā. Viņš sarunās ar vecākiem guvis pārliecību, ka aktivitāte skaidrojama ar ģeopolitisko situāciju, kas radusies pēc Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā.

Nodarbībā

Uz Jaunsardzes nodarbību septembra otrajā pusē pēcpusdienā Centra sākumskolas pagalmā atnākuši 22 audzēkņi. Saistībā ar gaidāmajiem valsts svētkiem novembrī bērni atkārto ierindas mācību. Tā prasa koncentrēšanos, tādēļ ik pēc brīža instruktors ar komandu brīvi izklīst bērniem dod brīdi atpūtai. Jaunieši šo brīdi izmanto, lai pagalmā uzspēlētu bumbu. Pēc trim četrām minūtēm instruktors visus atkal sasauc ierindā. Viņš atgādina katras komandas nozīmi un arī skaidro, kāpēc ierindas mācība ir tik svarīga – tas ir morālās un fiziskās izturības treniņš. Noslēdzoties ierindas mācībai, instruktors dod komandu izklīst, kas nozīmē, ka laukums jāpamet trīs sekunžu laikā. Vēlāk Adamovs-Libkovskis skaidro, ka tas ir aptuvenais granātas eksplozijas laiks pēc tās detonēšanas. Pēc ierindas mācības instruktors visus sapulcina aplī, kur skaidro un demonstrē maskēšanās principus. Tie jaunieši, kuri uz nodarbību ieradušies Jaunsardzes formas tērpos vai kuriem apģērbs to atļauj, maskēšanos izmēģina uz savas ādas. Nodarbībā instruktors nenosoda tos, kuriem kaut kas neizdodas uzreiz, un vairākkārt atgādina, ka kļūdīties nav slikti, slikti ir no kļūdām nemācīties.

Jaunsardzē jau otro gadu

Četras meitenes uz nodarbību atnākušas Jaunsardzes formās, un ierindas mācībā pēc stājas var redzēt, ka viņas Jaunsardzes nodarbībās piedalās jau ilgāku laiku. Visiem bērniem formu vēl nav, daži tikai nesen atnesuši U27 – izziņu no ārsta, ka var piedalīties Jaunsardzes nodarbībās, un noslēguši līgumu. Kadrijai, Paulai Odrijai, Hannai un Marijai šis ir jau otrais gads Jaunsardzē. Viņas atzīst, ka Jaunsardzē ir ļoti interesanti un mazliet vairāk nekā gada laikā ir apguvušas daudz vērtīgu prasmju un zināšanu. Vasarā viņas piedalījušās vairākos divu dienu pārgājienos, kas nebūt nav viegli. Drīzumā ieplānots trīs dienu pārgājiens Liepājas pusē, bet ne visas šobrīd ir pārliecinātas, ka tajā dosies, jo arī divu dienu pārgājiens ar visu Jaunsardzes centra nodrošināto ekipējumu ir grūts. Meitenes slavē instruktoru – viņš vienmēr ir gatavs palīdzēt, visu izskaidro. «Man ļoti patīk būt šeit kopā ar draugiem. Šeit viss ir konkrēts un saprotams, jā, ir arī disciplīna, bet tā ir saprotama un patiesībā pat jautra,» savos iespaidos dalās Marija.

Balstoties praksē, ieaudzina vērtības

Arī pašam instruktoram Nikam Adamovam-Libkovskim nupat apritējis pusotrs gads Jaunsargu instruktora statusā. Viņš atzīst, ka kļūt par Jaunsargu instruktoru viņu motivējusi misijas apziņa. «No malas šis darbs varbūt izskatās viegls, bet, kad sāk atsegt visas kārtas, ko tas sevī ietver, tas īstenībā ir ļoti grūts darbs. Ar to ir jādzīvo, nevar nošķirt darbu no privātās dzīves.» Jaunsardzes centra ētikas kodekss sasaucas ar paša instruktora dzīves vērtībām un pamatprincipiem. Adamovam-Libkovskim ģimenē aug trīs bērni. «Bērniem patīk, ka viss notiek taisnīgi, pareizi. Tas ir iekodēts arī Jaunsardzes centra būtībā. Mums ir svarīgi, lai bērni gan individuāli, gan arī kopā, grupā, piedzīvo izaugsmi, vai vismaz redz, uz kurieni viņiem ir jāiet. Mēs vienmēr atgādinām jauniešiem moto, ka grupa ir tik spēcīga, kā tās vājākais dalībnieks. Tas nozīmē, ka mēs neļaujam visiem piecelties un aizskriet tad, ja kāds vēl kārto somu.» Adamovs-Libkovskis skaidro, ka katrs bērns tiek pieņemts un atbalstīts tik ilgi, kamēr viņš sasniedz brīdi, kad pats spēj balstīt kādu citu, šādi kopā attīstot fantastisku komandas spēku. «Arī valsts spēks ir atkarīgs no tā, cik vienota ir sabiedrība.» Instruktors, gan strādājot ar bērniem un jauniešiem Piltenes pamatskolā, gan Ventspils Centra sākumskolā, pamana un novērtē viņu izaugsmi. Vislielākie ieguvēji ir tie, kuri piedalās pasākumos, kuros iespēja piedalīties tiek dota katram. Gan nodarbības, gan pārgājieni, vēl bez citiem ieguvumiem, ir arī laiks, ko bērni pavada, neskatoties telefonā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: