Lielbritānijā bāzētais starptautisko investīciju izdevums fDi Intelligence publicējis pētījumu par speciālajām ekonomiskajām zonām pasaulē Global Free Zones of the Year 2024. Ventspils brīvosta saņēmusi žūrijas atzinību par paveikto darbu, lai iesaistītos atkrastes vēja industrijas projektu attīstībā Baltijas jūras reģionā.

“Ventspils ir spērusi ievērojamus soļus, lai nostiprinātu savas pozīcijas Baltijas jūrā, attīstot atkrastes vēja industrijas kopienu, kas ietver atkrastes vēja parku apkalpošanu, turbīnu konstrukciju ražošanu, kā arī saražotās enerģijas pārveidi Power-to-X,” saka žūrijas locekle Daniela Mailsa (Danielle Myles).

2024. gada globālā reitinga pirmās trīs pozīcijas ieņēmušas Apvienoto Arābu Emirātu speciālās ekonomiskās zonas. Neviena Eiropas zona nav iekļuvusi pasaules pirmajā desmitniekā, bet Eiropas konkurencē visaugstāk novērtēta Katovices speciālā ekonomiskā zona Polijā, kam seko Klaipēdas speciālā ekonomiskā zona Lietuvā.

Ventspils ir viena no lielākajām Baltijas austrumkrasta ostām un trešais lielākais industriālais centrs Latvijā. Aizvadītajos gados Ventspils brīvostā uzsākts aktīvs darbs jaunu attīstības projektu virzienā, lai transformētu tradicionālo ostas darbību no fosilās enerģijas tranzīta uz atjaunojamās enerģijas projektu servisa, zaļās degvielas uzglabāšanas un transporta pakalpojumu, pārtikas un Latvijas produkcijas eksporta mezglu. Ventspils brīvosta ir noslēgusi ilgtermiņa apbūves tiesību līgumu ūdeņraža rūpnīcas būvniecībai, un komersants ir uzsācis ietekmes uz vidi novērtējuma procesu.

Pagājušajā gadā sadarbībā ar vienu no vadošajiem ostu projektēšanas ekspertiem – Nīderlandes kompāniju Witteveen+Bos - noslēdzies pētījums par Ventspils ostas pielāgošanu atkrastes vēja parku apkalpošanai. Galvenie pētnieku secinājumi ir divi: Ventspils osta jau šobrīd var piedāvāt atbilstošu pakalpojumu atkrastes vēja parku attīstītājiem, un visa potenciāla jēgpilnai izmantošanai Ventspils ostā nepieciešams uzbūvēt no izmaksu un izmantošanas viedokļa efektīvu termināli Ziemeļu mola rajonā. Ventspils brīvostas pārvalde aktīvi strādā ar potenciālajiem investoriem, kas varētu būt ieinteresēti sadarboties jauna termināļa izveidē.

fDi Intelligence ir Londonā bāzēts finanšu ziņu un ārvalstu tiešo investīciju izdevums, kas sniedz aktuālu pārskatu par globālo investīciju aktivitāti sadarbībā ar Financial Times. Reizi gadā fdi Intelligence apkopo un izvērtē informāciju par speciālajām ekonomiskajām zonām pasaulē, komentējot tendences un izceļot, žūrijasprāt, veiksmīgākās speciālās ekonomiskās zonas.

Ar visu pētījumu var iepazīties ŠEIT!

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    sranskis Pirms 16 stundām, 34 minūtēm

    Interesanti gan- no visas kontinentālās Eiropas pieminētas tikai Klaipēda, Ventspils, Gdaņska, Katovice un Krakova. Pārējie neko neiemaksāja? Varbūt gan pa diagonāli lasot kaut kas paskrēja garām.

  • -1
    Kriska Pirms 8 stundām, 47 minūtēm

    Galvenais - mācēt sevi izpušķot un pasniegt uz paplātes

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: