Septembrī paplašināta Valsts meža dienesta “Attālinātās ugunsgrēku atklāšanas un novērošanas sistēma” (AUANS). Uz vienpadsmit uguns novērošanas torņiem uzstādītas novērošanas kameras, kas ļaus ātrāk un precīzāk identificēt meža ugunsgrēku atrašanās vietas.

Kopumā AUANS saslēgti jau 23 uguns novērošanas torņi, kas pārrauga meža masīvus Rīgas reģionā, Ziemeļkurzemē un daļā Zemgales.

Septembrī uz deviņiem Valsts meža dienesta uguns novērošanas torņiem Kurzemes virsmežniecībā un uz diviem uguns novērošanas torņiem Centra virsmežniecībā uzstādītas novērošanas kameras, kas spēj identificēt sadūmojumu līdz pat 15 km attālumā, norādot šīs vietas koordinātas. Sistēmas galvenais mērķis ir ātrāka un precīzāka ugunsgrēka vietas identificēšana, kas ļaus samazināt izdegušās mežu platības. No torņiem saņemtā informācija tiks analizēta operatīvajā vadības centrā Ventspils meža ugunsdzēsības stacijā.

Valsts meža dienesta Meža resursu pārvaldības departamenta vecākais eksperts ugunsapsardzības jautājumos Zigmunds Jaunķiķis uzsver, ka “Šīs sistēmas paplašināšana ir būtisks ieguvums. Jau testa režīmā jaunā sistēma sevi pierādīja veiksmīgi – tika precīzi detektēta meža ugunsgrēka atrašanās vieta Ķemeru nacionālajā parkā. Tas ļāva operatīvi uzsākt ierobežošanas darbus, kas rezultējās ar nelielu izdegušo platību.”

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: