Nesakārtotas un neatbilstoši apsaimniekotas decentralizētās kanalizācijas sistēmas rada piesārņojuma risku apkārtējai videi un draudus cilvēku veselībai.

Pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' atgādina, ka, ja īpašumā kā risinājums tiek izmantota decentralizētā kanalizācijas sistēma, tad jānodrošina regulāra tās uzraudzība, apkope, iztukšošana, kā arī remonts, ja tas ir nepieciešams.

Jau vairāk nekā divus gadus ir spēkā prasība, ka visām individuālajām kanalizācijas sistēmām, kas nav pieslēgtas centralizētajai kanalizācijas sistēmai, jābūt reģistrētām. Savukārt kopš šī gada spēkā arī ir noteikums, ka, ja nekustamais īpašums joprojām neatbilst noteiktajām vides prasībām un tam piegulošās ielas vai ceļa robežās ir ierīkota centralizētā kanalizācijas sistēma, tad decentralizētās kanalizācijas sistēmas īpašniekam ir pienākums pieslēgt savu sistēmu centralizētajai kanalizācijas sistēmai. Ventspilī decentralizēto sistēmu reģistru veido un uztur pašvaldības SIA “ŪDEKA”. Uzņēmums uzsver, ka reģistrācija un pareiza decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošana ir ne tikai likumā noteikta prasība, bet būtisks solis vides aizsardzībā. Līdz šim reģistrētas jau 339 decentralizētās kanalizācijas sistēmas. Lielākais darbs šobrīd notiek tieši ar individuālu komunikāciju par nosēdumu izvešanas regularitāti. Minimālais notekūdeņu un nosēdumu izvešanas biežums no krājtvertnes un septiķa ir viena reize kalendārajā gadā, neatkarīgi no sistēmas reģistrācijas datuma. Savukārt notekūdeņu attīrīšanas iekārtām vismaz reizi gadā ir jāveic tehniskā apkope un tīrīšana saskaņā ar ražotāja norādījumiem. Lai nodrošinātu atbilstošu uzraudzību, Ventspils pašvaldībā notekūdeņu izvešanu drīkst veikt tikai reģistrēti asenizatori. Aktuālais reģistrēto asenizatoru saraksts ir pieejams portālā www.ventspils.lv. Svarīgi atcerēties, ka pēc katras asenizācijas pakalpojuma saņemšanas īpašniekam ir jāuzglabā darījumu apliecinošie dokumenti vēl divus gadus.

Iedzīvotāji, kuru īpašumā ir decentralizētās kanalizācijas sistēmas un kuri tās vēl nav reģistrējuši, aicināti to darīt nekavējoties, sazinoties ar uzņēmuma Tehnisko daļu pa tālruni 63607286 vai rakstot [email protected]!

Prasību veikt decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrāciju nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 384 „Noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu, kā arī Ventspils valstspilsētas domes saistošie noteikumi Nr.5.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Alberts koks Pirms 3 nedēļām, 1 dienas

    Kā tiks kontrolēts šis pasākums? Nu nereģistrēs. Kas tālāk?

  • 0
    Cibiņš Pirms 3 nedēļām, 1 dienas

    Atbrauks onkuļi un aizplombēs Tev vienu caurumu.

  • -2
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" Pirms 2 nedēļām, 4 dienām

    Atbilstoši Ventspils pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr.5 “Ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas un lietošanas kārtība Ventspils pilsētā”, DKS reģistrācija ir obligāta, un tās neievērošana tiek kvalificēta kā administratīvs pārkāpums. Par noteikumu neievērošanu var tikt piemērots naudas sods līdz 350 EUR fiziskām personām un līdz 1400 EUR juridiskām personām. Kopš 2019. gada “ŪDEKA” speciālisti gan rakstiski, gan telefoniski ir informējuši tos ventspilniekus, kuru īpašumā esošā sistēma būtu reģistrā iekļaujama, tādēļ reģistrācijas veikšanai un individuālo kanalizācijas sistēmu sakārtošanai iedzīvotājiem ir bijis laiks vairāku gadu garumā.

  • -2
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" Pirms 2 nedēļām, 4 dienām

    Ja Jūsu īpašumā ir decentralizētā kanalizācijas sistēma un tā vēl nav reģistrēta, aicinām sazināties ar PSIA “ŪDEKA” Tehnisko daļu pa tālruni 63607286 vai rakstot [email protected], lai vienotos par īpašuma apsekošanu! Atgādinām, ka informācija par savu īpašumu ir jāsniedz arī tad, ja tas netiek patstāvīgi apdzīvots, šādā gadījumā par to reģistrā tiks veikts atbilstošs ieraksts. Savukārt, ja nekustamā īpašuma īpašnieks ignorē normatīvajos aktos noteiktās prasības par DKS reģistrēšanu, tad PSIA “ŪDEKA”, kā reģistra uzturētājs, par to informē Ventspils pašvaldības policiju, kas attiecīgi lemj par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu. Saskaņā ar Ventspils pašvaldības policijas sniegto informāciju pagājušajā gadā uzsākti 127 administratīvā pārkāpuma procesi saistībā ar decentralizētām kanalizācijas sistēmām.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: