Nacionālā apvienība (NA) rosinājusi Ventspils domei demontēt Latvijas neatkarības pretinieka Jāņa Fabriciusa pieminekli Ventspilī.

Partija norāda, ka ir vērsusies Latvijas Okupācijas muzejā un Latvijas Kara muzejā, lai no speciālistiem un vēsturniekiem gūtu atzinumus par Fabriciusa personību un vēsturiskajām darbībām, kā arī piemineklī attēloto agresorvalsts militāro formastērpu. Saņemti apliecinājumi par Fabriciusa augsta mēroga militārajām darbībām pret Latvijas valsts neatkarību un NA vērsusies domē ar iesniegumu, aicinot pašvaldību pieminekli demontēt, kā to nosaka likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā".

"Pieminekļu jautājumā svarīgi vadīties pēc oficiāliem faktiem, nevis emocijām. Atzinumos saņemtie fakti ir nepārprotami - Fabriciuss ir ieņēmis būtisku lomu cīņās pret Latvijas valstiskumu, un likums šādus pieminekļus aizliedz eksponēt. Mums jādemonstrē jaunajai Latvijas paaudzei, ka mums nav ne kopīgas vēstures, ne kopīgas nākotnes ar Krievijas varas aizstāvjiem Latvijā," pauž Saeimas deputāts Artūrs Butāns (NA).

Fabriciuss (1877-1929) kā Padomju Krievijas Strādnieku un zemnieku Sarkanās armijas 2. Novgorodas strēlnieku divīzijas kara komisārs 1918.gadā karoja pret Latvijas neatkarību Latvijas Brīvības cīņās. Fabriciuss kļuva Latvijas pretinieka Brīvības cīņās jeb Latvijas Neatkarības karā - Padomju Krievijas - augstākā valsts orgāna Viskrievijas Padomju kongresa Centrālās izpildu komitejas locekli. Par sevis veikto militāro agresiju kaujās pret Latviju tieši ziņoja Krievijas Tautas Komisāru padomei, iesniegumu pamato partija.

"Jāņa Fabriciusa pieminekli Ventspilī izplānoja staļinisma periodā un pabeidza 1953.gada decembrī, to pieņēma Latvijas Padomju Sociālistisko Republiku Savienības Kultūras ministrijas pārstāvji un to bija paredzēts atklāt par godu Padomju Sociālistisko Republiku Savienības 36.gadadienai," skaidro NA.

Partija atzīmē, ka ar līdzīgu aicinājumu pie Ventspils domes priekšsēdētāja Jāņa Vītoliņa ir vērsusies biedrība "Publiskās atmiņas centrs", kas aicināja demontēt okupācijas pieminekli līdz Lāčplēša dienai. Organizācijas pārstāvji iesniegumā atsaucas uz Augstākās tiesas Senāta lēmumu, kas nosaka, ka likums uzliek pašvaldībai pienākumu izvērtēt tās teritorijā esošu pieminekļu atbilstību likuma 3.pantā ietvertajiem kritērijiem un, izpildoties kādam no kritērijiem, lemt par pieminekļa demontāžu. Šāda lēmuma pamatā ir korekta tiesību normas piemērošana, nevis pašvaldības politiska izšķiršanās, uzskata NA.

Par pieminekli vairākkārt ir rakstījusi arī Ventas Balss:

https://www.ventasbalss.lv/zinas/sabiedriba/46089-mums-nav-ko-nojaukt

https://www.ventasbalss.lv/zinas/sabiedriba/48105-pasvaldiba-nav-skatijusi-jautajumu-par-fabriciusa-pieminekla-demontazu-video

Lasi vēl

Komentāri (53)

  • -3
    Valerijs Bruševics Pirms 1 dienas, 17 stundām

    Tāpat jābeidz skatīties Ventspils ziņas krievu valodā,lai mācās latviešu visi tie,kas vēl nav apjēguši kur atrodas!!!

  • -2
    Valerijs Bruševics Pirms 1 dienas, 17 stundām

    Tas sekos ,lai gatavojas!

  • -6
    ne Pirms 1 dienas, 16 stundām

    Kamēr vēl notiek kalna profila veidošana šajā sezonā var uzspēt!

  • -7
    Pornieks Pirms 1 dienas, 16 stundām

    Vandālisms riktīgi modīgs palicis, drīz jau kapos arī sāks uzārdīties.
    Nez kamdēļ man liekas ka te pagaidām labi izskatās.

  • -6
    Pornieks Pirms 1 dienas, 14 stundām

    Bija taču, piemēram, plāns par admirāļa Spādes tēlu Ventmalā. Kas aizliedz ņemt akmeņus un kaut ko labu uztaisīt?
    Bet nē, vajag gāzt lejā, apķēpāt tur kaut ko atkal. Tā jau iekarotāji rīkojas nevis savas zemes saimnieki kam rūp šeit kaut kas.

  • -6
    Aijak Pirms 1 dienas, 16 stundām

    Kādi vēl jautājumi - viņš karoja PRET Latvijas neatkarību !!!

  • -8
    Pornieks Pirms 1 dienas, 15 stundām

    Labs ir, tad es arī karošu pret. Buržuju valdība, visu zemi izpostīja, geju par prezidentu ielikuši, latvieši brauc prom no šīs Dieva attātās vietas.

  • -8
    Pornieks Pirms 1 dienas, 15 stundām

    Cik tur karoja, komisāri armijā laikam vairāk nodarbojas ar militārā kontingenta komplektāciju. Pamēģini nepaklausīt priekšniecībai.
    Jautājums - kā jums trūkst, celtniecības traktortehnikas dīkstāve nenormālā vai kas? Ēst viņš jums prasa??
    Nolikts vienreiz tā : lai paliek, lai ir. Tā arī labi.

  • -5
    EsparTevi Pirms 1 dienas, 15 stundām

    Nost to okupekli. Valsts nodeveji tikai okupācijas laikos bija varoņi. Kauna traips- braucot uz tirgu- pretīgi braukt garām!

  • -7
    Pornieks Pirms 1 dienas, 15 stundām

    Okupācijas laikā nebija nemaz tik vienkārši latvietim pieminekli uzstutēt.
    Jūs uztaisiet kaut ko normālu, tad pārmetiet tēlniekam Jānim Zariņam.

  • -7
    Pornieks Pirms 1 dienas, 15 stundām

    Mūsdienās taču nav problēmas, izzāģēs ar fleksi kārtējo ķēmu pēc Brektes murāļa parauga un visa pilsēta nedalīti jūsmos!

  • -6
    Arms Pirms 1 dienas, 14 stundām

    Nacisti un 3.reiha piekritēji,var braukt apkārt šim piemineklim,lai nejustos kauna aptraipīti.Un kā saka-no sākuma kautko radi,lai varētu kautko nojaukt.

  • -4
    Optika Pirms 1 dienas, 14 stundām

    Šis piemineklis jau sen bija jaaizvāc, un atklātā balsošanā jāpiedāvā pašiem iedzīvotājiem izvēlēties ko tur veidot jaunu. Citu pieminekli (piedāvājot konkrētas personas, kas ir saistītas ar Ventspili, vai Ventspils novadu - un nav cīnijušās pret latvijas neatkarību, vai atbalstījuši Latvijas okupāciju un to režīmu), vai nelielu strūklaku, vai ko citu interesantu.

  • -8
    Pornieks Pirms 1 dienas, 13 stundām

    Manis pēc var atdot ielai arī Fabriciusa vārdu. Viņš vismaz bija latvietis atšķirībā no iebrucējiem kuru labad cēla pili kā okupācijas varas simbolu. To vajag droši vien nojaukt jo tur bija ka krustneši tā padomju armijas garnizons iekšā bet Nikolaja II un brīvvalsts laikā cietums kur vienvalnieks Ulmanis spundēja savus politiskos oponentus.
    Un vēl - derēs jautājums par fabrikām pilsētā.
    Kamdēļ, piemēram, Dzelzsbetona kombināta ūķis stāv jau gadiem kamēr piepilsētā būvē tos bleķa Tur. Nevar kādu uzņēmumu iekārtot bijušajos cehos vai jājauc nost? Ka būs ar tām pašām mājām Lielajā ielā ko tur paremontēja vai neremontēja bet stāv un caurvējš iekšā svilpo?
    Nogāzt, nopostīt ir īstā latviešu strēlnieka daba vai tomēr cits kaut kas?

  • -4
    Pornieks Pirms 1 dienas, 13 stundām

    Ventilatoru rūpnīcas kantoris bija tur, piemēram. Itkā centrā glīta ēka, liels pagalms ar garāžām bet nu jau sen visiem lieks.
    Savukārt Swedbanku ņemas kaukāzieši remontēt, zināms, tur naudas netrūkst.

  • -6
    herberts Pirms 1 dienas, 9 stundām

    Kāds gudrs cilvēks varētu paskaidrot kā J.Fabriciuss ir cīnījies pret Latvijas neatkarību? Savulaik mācījos viņa nosauktajā skolā, mums mācīja par viņa dzīvi, no Krievijas bija atbraukusi viņa meita Tamāra, viņa dzīve aprāvās Krievijā, 1929g. , aviokatastrofā. Viņš bija "Sovdepijas" pulkvedis, Latviju atstājis 1917.g. un vairs te nebija rādījies. Kur šeit kāda cīņa pret Latvijas neatkarību? Par cik dzimis Zlēkās, piedalījies ostā Kartupeļu dumpī, pēc tam strēlnieks, tā viņa saiste ar Ventspili, Latviju un arī piemineklis komunistu laikā izveidots. Bet vai jāgāž tāpēc nost? Tad jau arī jāaizliedz pieminēt J. Vācieti, R. Alksni, E. Berklavu galu, galā. Berķis, Briedis, Zemitāns, visi viņi, savulaik, Krievijas augsta ranga virsnieki, impēristi, tā teikt, nu ko, šos arī uz mēslu bedri?

  • 0
    Skeptiķis no malas Pirms 1 dienas

    Ar ieročiem rokās.

  • -7
    Arms Pirms 1 dienas, 13 stundām

    Sakritība,ka lielā ĀDOLFA vārda dienā piepeši kādam kļuvis neērts šis piemineklis?Man viņš nav maisījis 50 gadus,viņa vārdu savulaik pat nesa skola un bija pat iela.Tā ir vēsture un no vēstures nav jākaunas.Jākaunas būs mūsu mazbērniem,ko šie saucamie nacionālisti būs paveikuši un kādu mantojumu būs atstājuši nākamajām paaudzēm.

  • -4
    Skeptiķis no malas Pirms 1 dienas

    Njā , krievu tv propogandisti , iespējams , te varētu atrast dažu labu "noderīgu idiotu ".

  • -6
    Cibiņš Pirms 22 stundām, 4 minūtēm

    Jā, jā! Zinām tak: KRIEVI NĀK!!!

  • -1
    Skeptiķis no malas Pirms 21 stundas, 51 minūtes

    Kur ? Padalies ar informāciju !

  • -5
    Cibiņš Pirms 21 stundas, 10 minūtēm

    Kā kur? Tiešām nezini? Vienas partijas biedru galvās. Viņi pat pirms gulētiešanas to trīsreiz noskaita.

  • -1
    Skeptiķis no malas Pirms 19 stundām, 42 minūtēm

    Tiešām nezinu ! Šķiet , ka tavā rīcībā ir tikai tev vien zināma informācija !

  • -6
    Pornieks Pirms 23 stundām, 44 minūtēm

    Idiāli. Piemineklis noderīgajam ideōtam. Lieciet mierā.

  • -6
    Pornieks Pirms 23 stundām, 41 minūtes

    Bet aprunājamies no tāda viedokļa - sarkanie itkā kāvās pre buržujiem. Tagad labāk plika?

  • -1
    Alberts koks Pirms 23 stundām, 37 minūtēm

    Viņš varētu stāvēt uz zemes, tad tūristi pie viņa fotografētos. Uz granīta bluķa viņš nesmuki stāv... bet skatās viņš uz rietumiem...

  • -2
    ventspilnieks 36,7 Pirms 22 stundām, 47 minūtēm

    Un uzfrišinat to mic le izskatas pēc Kaiser Wilhelm II. Le zinat.

  • -6
    Seli Pirms 22 stundām, 35 minūtēm

    Jānim nu atliek kapā apgriezties, ka viņš esot karojis pret savu valsti. dzimtenes nodevējs..
    Cik gan daudz latviešu ir redzējuši Latvijas nākotni, esot lielvaras sastāvā? Un kā viņi rūpējušies par savu dzimteni..
    Jānis Rudzutaks - vadoši amati PSRS, cilvēks, ko Ļenins gribējis redzēt savā vietā.. nesanāca https://lv.wikipedia.org/wiki/J%C4%81nis_Rudzutaks
    Boriss Pugo - PSRS Iekšlietu ministrs, https://lv.wikipedia.org/wiki/Boriss_Pugo
    Varbūt atcerēsimies Martu no Jēkabpils jeb carieni Katrīnu Pirmo - https://lv.wikipedia.org/wiki/Katr%C4%ABna_I

    Mēs varam apvainot cilvēkus, gāzt piemineķļus, pārrakstīt vēsturi, bet patiesība paliks nemainīga. Šie cilvēki mīlēja savu dzimteni, darot tai labu, kā varēja. Un ko tēvzemes un cilvēku labā dari tu?

  • -6
    Kriska Pirms 22 stundām, 19 minūtēm

    Lai tik stāv! Kā atgādinājums mūsu pēctečiem par cīņu ar kapitālistiem (pie mums to netrūkst)

  • -6
    Cibiņš Pirms 22 stundām, 7 minūtēm

    Skatos, visi te cīnās, pierāda katrs savu patiesību, daudzi sauc: nojaukt, nolīdzināt! Dīvaini tikai, ka par tepat, drusku augstāk minēto: Nākamā gada budžetā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta budžetā paredzēts samazinājums par 1,6 milj. eur.(samazinās brigāžu skaitu, izbraukumu attālumus utt) visi apmierināti. Galvenais tak - Fabrīķu Jāni nogāzt. Bet varbūt tāpēc jau ir tas troksnis, lai nodokļu pacelšanu, medicīniskās palīdzības iešanu uz grunti, RailBaltic un AirBaltic izšeftēšanu neievērotu?

  • -6
    Opaps Pirms 20 stundām, 43 minūtēm

    Kad pie varas 1917.g. nāca komunisti,tad arī viņi gāza pieminekļus ,kas tika uzstādīti iepriekšajā valdības laikā. Vai mēs būsim komunistiem līdzīgi ? Kas paliks vēsturei ? Šos pieminekļus veidoja mākslinieki ar lieluIQ līmeni,nevis bomži.Ja,ko dari , tad vispirms 7 reizes padomā.

  • -2
    Skeptiķis no malas Pirms 19 stundām, 39 minūtēm

    Ja cilvēks , pēc Latvijas neatkarības pasludināšanas , svešas valsts karaspēka sastāvā cīnās pret Latvijas armiju , tad par Latvijas patriotu viņu vairs nosaukt nevar .

  • -3
    Pornieks Pirms 17 stundām, 58 minūtēm

    Jā bet es tev apsolu ka viņš vairāk tā nedarīs. Piedodiet, lūdzu.

  • -3
    Pornieks Pirms 17 stundām, 49 minūtēm

    Nkd nkd.

  • -3
    redhaired Pirms 17 stundām, 50 minūtēm

    ... pirmo reizi kopš 1991. gada cilvēku smadzenes ieslēdzās

  • -4
    Pornieks Pirms 17 stundām, 47 minūtēm

    Ūja, kā tad tas domāts?
    Atbraukt ar traktoru un apmest trosi prasa smadzenes???
    Tā kā Viļakā, tas nekas ka ietves apmali sasita.

  • -4
    Pornieks Pirms 17 stundām, 34 minūtēm

    Manis dēļ tas apsūnojušais krupis tur būtu varējis stāvēt vēl tūkstoš gadu.
    Varbūt De Tolli postamenta apķēpāšana prasa IQ līmeni?
    Paši posta savu zemi bet atklātu vandālismu sauc par patriotismu.

  • -4
    Pornieks Pirms 17 stundām, 25 minūtēm

    Pasakiet man, ar ko gluži šīs darbības daudz atškiras no tāda Fabriciusa kas karo pret Latviju? Tamdēļ ka citādāki bleķa greznojumi pie mundiera piesprausti?
    Ja krievi ieiet Ukrainā un apgāž tur kādu Stepana tēlu - tā ir okupācija un postīšana, ja otrā dienā pēc ukraiņu ieiešanas Sudžā pazūd Iļjičs - prieks skatīties, tā arī vajadzējis.
    Esiet tik laipni ieslēgt paši beidzot savas smadzenes.

  • -4
    Pornieks Pirms 17 stundām, 11 minūtēm

    Pieļautu ka izņēmuma kārtā varam nojaukt kādu vienu pilsētu kur vairāk okupantu pēcteču saviesies, visdrīzāk Rīgu. Bet mēs nevaram jaukt nost visas šīs skaistās latviskās lauku pilsētas, tad jau latviešu tautas vairs nepaliks!
    Ko jūs ņematies, ja Fabriciuss latviešu strēlnieku vienību sastāvā gājis pret Deņikina ordām - tad viņš bija tikai komisārs, tādi kara laukā nerādās. Ja Sarkanarmija nākusi pret jauno Latvijas valsti - tomēr komandēja, viennozīmīgi sliktais. Bet ko jums marmora gabals sliktu dara vairāk kā 100 gadus pēc tam? Lai viņš tur ir un basta.

  • -4
    Pornieks Pirms 16 stundām, 53 minūtēm

    Granīts laikam saucas, jau met ar granātām pa garāmgājējiem kad tie setdienu rītos steidzas uz tirgu un tūristu grupām kas pie viņa regulāri mītiņo. Nevinojami saprotu ka Uzvaras parkā bija šāda tāda problēma ap 9. maiju. Šeit tādu pasākumu īpaši nemana. Lai paliek.

  • -4
    redhaired Pirms 16 stundām, 53 minūtēm

    Porniekam – Jūs padaudz runājiet filozofiski - labāk ejiet strādāt

  • -4
    Pornieks Pirms 16 stundām, 51 minūtes

    Ok, cik ta maksās par krānu?
    Jūs man neatbildējāt uz jautājumu ar smadzenēm.

  • -4
    Pornieks Pirms 16 stundām, 44 minūtēm

    Kā jūs vispār sauc lai dotu man tamlīdzīgus padomus?
    Vai nešķiet itnemaz ka šodien ir sestdiena?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: