Pilsētas kreisajā krastā, Brīvības ielā 38, trešo mēnesi turpinās katlumājas rekonstrukcija, kuras rezultātā viena novecojuša katla vietā tiks uzstādīti divi jauni. Rekonstrukciju plānots pabeigt līdz jaunās apkures sezonas sākumam.

Pagājušajā gadā pašvaldības SIA Ventspils siltums parakstīja līgumu ar SIA MONUM 7,5 miljonu eiro vērtībā par katlumājas rekonstrukciju. Pērn noslēdzās projektēšana un visi sagatavošanās darbi. Šopavasar Brīvības ielā 38 sākušies rekonstrukcijas darbi. «Līdz šim iespaidīgākās rekonstrukcijas vizuālās liecības apkārtējo māju iedzīvotāji varēja redzēt pirms aptuveni pusotra mēneša, kad no katlumājas cauri jumtam ar ceļamkrāna palīdzību izcēla veco katlu ar priekškurtuvi,» stāsta pašvaldības SIA Ventspils siltums valdes priekšsēdētājs Arnis Uzaris.

Divi katli pa 5 MW viena katla vietā

Iepriekšējais katls Komforts ar jaudu 6 megavati (MW) kalpoja 18 gadus un jau ir fiziski un morāli novecojis. Šajā laikā arī centralizēto siltumapgādes pakalpojumu lietotāju skaits kreisajā krastā ir ievērojami palielinājies. Pēc jaunās siltumtrases izbūves vairāk nekā 3 kilometru garumā no Lielā prospekta līdz Ganību ielai tai pieslēdzās vairāki jauni lieli siltumenerģijas patērētāji – ražošanas uzņēmumi, veikali, skola, dzīvojamās mājas u. c. Kreisā krasta katlumājas jauda tika izmantota maksimāli, bet ziemas laikā – praktiski bez rezerves. «Vajadzība pēc siltumenerģijas ražošanas jaudas pēc jaunu klientu pieslēgšanas kreisajā krastā palielinājusies par vairāk nekā 3 megavatiem,» skaidro Uzaris. Arī divi 10 MW katli, kas tika uzstādīti katlumājā iepriekšējās rekonstrukcijas laikā 2013. gadā, tāpat sasnieguši noteiktu nolietojuma pakāpi. Ja rastos nepieciešamība apturēt vienu katlu neplānotam remontam ziemas laikā, rezervē paliktu tikai dīzeļdegvielas katls, kuru izmantot ir pārāk dārgi.

Rekonstrukcijas gaitā vispirms tika demontētas visas novecojušās iekārtas un sakārtotas komunikācijas zem grīdas, kas kalpojušas gadu desmitiem. Kā nekā katlumāja Brīvības ielā 38 nākamgad svinēs savu 55. dzimšanas dienu. Šobrīd katlumājā ir sagatavots pamats jauniem katliem un kurtuvēm. Iepriekšējā katla vietā, kas pēdējos gados strādājis ar faktisko jaudu 5 MW, tiks uzstādīti divi jauni moderni katli ar augstu automatizācijas pakāpi, katra jaudai sasniedzot 5 MW. Katli ir apgādāti ar elektrostatiskajiem filtriem, kas nodrošinās sīko cieto daļiņu izmešu samazināšanos un saistībā ar to dūmgāzes attīrīšanu. No 2025. gada sīko daļiņu saturs dūmgāzes izmešos nedrīkstēs pārsniegt 30 mg/m3.

Ko iegūs no rekonstrukcijas

Līdztekus vides aizsardzības efektam kreisā krasta katlumājas rekonstrukcijai būs arī būtisks ekonomiskais efekts. «Vasarā katlumājas nepieciešamā jauda ir no 4 līdz 5 megavatiem. Tas nozīmē, ka siltajā gadalaikā pietiks ar vienu katlu un dūmgāzes kondensatoru, kas savukārt ļaus katlumājas aprīkojuma lietderības koeficientu palielināt līdz praktiski 100%,» skaidro Uzaris.

Jauno katlu priekšrocības pilsētas kreisajā krastā:
*nepieciešamā siltumenerģijas ražošanas jauda apkures sezonā;
*iekārtu taupīga izmantošana vasaras sezonā;
*augsta automatizācijas pakāpe;
*iespēja attālināti vadīt katlumāju un uzraudzīt iekārtu darbību;
*iespēja neplānoti apturēt iekārtas daļu, ja rodas šāda nepieciešamība;
*dūmgāzu kondensatora izmantošana;
*dūmgāzu tīrība.

Rekonstrukciju plānots pabeigt līdz novembra sākumam, dokumentu noformēšana un testēšana aizņems vēl kādu laiku. Jāatgādina, ka līdz apkures sezonas sākumam Pārventā tiek gaidīta arī siltuma un elektroenerģijas koģenerācijas stacijas iedarbināšana, kurā tiks izmantots no atkritumiem iegūtais kurināmais (NAIK). NAIK projektā Ventspils siltums ir Ventspils labiekārtošanas kombināta partneris. Atkritumu reģenerācijas rezultātā saražotā siltumenerģija ieplūdīs Ventspils siltuma tīklos.

Kā katlumājas rekonstrukcija ietekmēs tarifu

Atbildot uz šo jautājumu, Arnis Uzaris atgādina, ka tarifa lielumu nosaka vispirms kurināmā cena, Ventspilij tā ir šķelda. Pēdējā laikā šķeldas cena arvien samazinās. Kā pastāstīja Uzaris, līgumā ar piegādātājiem nākamajam gadam šķeldas cena ir zemāka nekā pērn. Attiecīgi arī siltumenerģijas tarifs Ventspilī samazinās. Ja 2023. gada aprīlī tas bija 89 eiro/MWh, tad tagad – 78 eiro/MWh. Kārtējais tarifa samazinājums varētu notikt oktobrī, kad sāksies jaunā apkures sezona.

Katlumājas Brīvības ielā 38 rekonstrukcija nodrošinās tarifa samazinājumu ilgākā laika posmā, ņemot vērā minētās priekšrocības, kas savukārt nodrošinās līdzekļu ietaupījumu elektrībai, personāla izmaksām utt. Ventspils siltuma vadītājs īpaši uzsvēra to, ka kreisā krasta katlumājas rekonstrukcija tiek veikta par uzņēmuma pašu līdzekļiem, kas iegūti, pārdodot CO2 kvotas. «Šos līdzekļus varējām izmantot ar vienīgo mērķi – siltuma iekārtu efektivitātes paaugstināšana,» norādīja Uzaris.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: