Ventspils novada pašvaldības tīmekļa vietnē publicētā informācija liecina, ka noslēgusies skandalozā tiltiņa pār Standzes upi pārbūve par caurteku, par ko Ventas Balss rakstīja pirms gada. Arī dabā jaunā būve izskatās gana iespaidīga.

Nomaļais tiltiņš Standzes ciema malā skar vien dažus īpašumus, no kuriem divi pieder novada domei pietuvināto cilvēku lokam. Tieši šī tiltiņa pārbūve bija izvirzīta par prioritāru no vairāk nekā 20 tiltiem novadā, kam būtu nepieciešami uzlabojumi, un no četriem, kas bija ļoti sliktā stāvoklī, pirms gada novada domes sēdē skaidroja novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. Tārgales pagasta pārvaldes vadītājs Mārcis Laksbergs toreiz sacīja, ka veikta tilta tehniskā apsekošana, konstatējot dzelzsbetona segas 90% nolietojumu un plātņu simtprocentīgu nolietojumu. Tiltu vajagot sakārtot, citādi nevarot nodrošināt piekļuvi īpašumiem. Nu agrākais tiltiņš pār nelielo upīti ir nojaukts. Tā vietā ierīkota 4,5 metrus plata caurteka. Izvietotas arī drošības barjeras un ceļa zīmes.

Domes lēmumā, ko pērn jūnijā pieņēma ar balsu vairākumu, norādīts, ka kopējās projekta izmaksas ir 131 tūkstotis eiro. No šīs summas pašvaldība pērn 111,4 tūkstošus eiro aizņēmās Valsts kasē uz 15 gadiem, bet gandrīz 20 tūkstošus eiro jeb 15% no projekta kopējām izmaksām pašvaldība atvēlēja no sava budžeta.

Novada pašvaldības šī gada budžeta tāmē pie pašvaldības aizņēmumiem 2024. gadam un turpmākajiem gadiem norādītā informācija liecina, ka faktiski projekts izmaksās vēl dārgāk. Pašvaldībai par šī projekta īstenošanu būs jāatmaksā aizņēmuma pamatsumma 99,5 tūkstošu apmērā, kā arī procentu maksa, kas sasniedz teju 36 tūkstošus eiro. Līdz ar to pašvaldība ar šī projekta īstenošanu uzņēmusies saistības turpmākajiem gadiem 135,5 tūkstošu eiro apmērā.

Opozīcijas deputāti, kuri tiltiņu bija apsekojuši arī dabā, pirms gada domes sēdē pauda viedokli, ka Standzes upes tiltam redz ļoti šauru sociālekonomisko nozīmi un uzskata, ka pašvaldībai ir citas prioritātes, kur izlietot šos līdzekļus. Deputāts Ints Apsītis, dodoties apskatīt tiltiņu, bija pamanījis citu tiltu – uz asfaltētā ceļa, kas ved uz Tučiem un Kurzemes mazdārziņu kooperatīvu un kuru izmanto nesalīdzināmi vairāk cilvēku. Pie tā bija izvietota ceļa zīme, kas aizliedz tiltu šķērsot transportam, kas smagāks par 10 tonnām. Deputāts vaicāja, vai vispirms nevajadzētu parūpēties par šo tiltu. Pirms gada Laksbergs atbildēja, ka smagais transports varot šo tiltu apbraukt pa grantētu ceļu un citu tiltu bez masas ierobežojuma upes augštecē.

Šī gada sākumā, kad tika veidots novada budžets, Apsītis pamanīja, ka viņa minētais tilts tomēr iekļauts plānotajos darbos. «Tārgales tās pašas upītes stāsts iet uz priekšu. Kur pagājušajā gadā bija iespējams bez problēmām apbraukt, tur šogad ir jātaisa tilts par jaunu. Es droši zinu, ka ir novadā vietas, kur nav iespējams apbraukt, kur netiek klāt,» feisbukā publicētā video teica deputāts.

Par šī tilta pārbūvi deputāti konkrētāk lēma 27. jūnija domes sēdē. Lēmumā plānoto investīciju nepieciešamība pamatota ar SIA Latvijas Valsts ceļi 2022. gada 8. novembra vēstuli par Standzes tilta uz autoceļa Niedriņi–Tuči tehnisko stāvokli. Tajā teikts, ka tilts vispārīgi vizuāli novērtēts, secinot, ka tā tehniskais stāvoklis ir ļoti slikts. Konstatētie defekti varot būtiski ietekmēt tilta nestspēju. Plānots esošo tiltu nojaukt, tā vietā izbūvējot jaunu, piecus metrus platu caurteku. Saskaņā ar iepirkumu būvdarbus veiks SIA AD Būve, būvuzraudzību nodrošinās SIA BŪUZ, bet autoruzraudzību – SIA BT projekts. Kopumā projekts izmaksās 200 tūkstošus eiro.

Arī šī projekta īstenošana nebūs iespējama bez aizņēmuma Valsts kasē. Aizņemties pašvaldība varēs, ja tiks saņemts pozitīvs Satiksmes ministrijas atzinums. Pašvaldībai no sava budžeta būs jāatvēl līdzfinansējums 30 tūkstošu eiro apmērā. Būvdarbus plānots sākt šī gada augustā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: