Trīsstūrveida cirvis, kas darināts no aļņa vai staltbrieža raga, “atbīda” Piltenes apdzīvotības pirmsākumus atpakaļ pagātnē vismaz par vairākiem gadu tūkstošiem. Tas atrasts Ventas krastā pilsētas dienvidaustrumu malā un liecina, ka cilvēki šeit dzīvojuši jau akmens laikmetā mezolīta  posmā (9000–5500 g. pr. Kr.).

Spriežot pēc līdzīgiem atradumiem (piemēram, Ziru pagasta Sisē), cirvis attiecināms uz mezolīta vidējo posmu (ap 8300.–6000. g. pr. Kr.), tātad ir vismaz 8000 gadus sens.

Ventspils muzejs pateicas šīs senlietas atradējam Dainim Gruntmanim – gan par vērīgo aci, gan apzinīgumu, atradumu nododot muzejam un sniedzot izsmeļošas ziņas par apstākļiem, kā un kur senā piltenieša darbarīks tika atrasts.

Ventspils muzejs atgādina, ka daudzi, ja ne lielākā daļa mūsu aizvēstures izpratnei nozīmīgi atradumi pētnieku rīcībā nonāk nevis ar arheologu, bet tieši ar nejaušu atradēju starpniecību. Ja šādi atradumi neapput kādā plaukta stūrī (jo, lūk, ir interesanti, ka “man tāds ir”), bet nonāk muzejos, tie palīdz šķetināt mūsu zemes senākās pagātnes nebūt ne vienkāršo stāstu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: