Ēdināšanas iestāde Ramala ir pazīstama pilsētā ne tikai ar savu unikālo radošo maizes laboratoriju, pēdējā laikā ventspilnieki to iecienījuši arī kā kafejnīcu. Kafejnīcas mazā zāle ir piepildīta gan darba dienās, gan arī brīvdienās – un ne tikai pusdienlaikā, bet arī rīta stundās.

Ventspilnieki, īpaši jaunās ģimenes, arvien biežāk sāk iziet no savām mājām brokastīs un pusdienās. Par vienu no ēdināšanas iestādēm, kas iemanto arvien lielāku popularitāti pilsētā, kļuvusi kafejnīca Ramala Lielajā prospektā, kur zem viena jumta veiksmīgi sadzīvo bizness un sociālais uzņēmums ar rehabilitācijas un dziedinošās maizes terapijas pakalpojumiem. Gadu gaitā maizes laboratorijas popularitāte nemazinās, un pēdējā laikā arvien pieprasītāki kļūst arī kafejnīcas Ramala komercpakalpojumi. Turklāt ventspilnieki labprāt dodas uz kafejnīcu brīvdienu brokastīs, bet darba dienās – bauda pusdienas no plkst. 13 līdz 14, kā arī labprāt iegriežas kafejnīcā pēc plkst. 17. Par to pagājušajā nedēļā pārliecinājās arī Ventas Balss, ielūkojoties kafejnīcā dažādos laikos.

Mājīga kafejnīca, kur netrūkst apmeklētāju

«Raugoties no malas, pirmajā brīdī šķiet, ka panākumi mums ir nākuši ļoti viegli. Patiesībā mēs, tāpat kā citi nozarē, katru dienu cīnāmies par klientiem un ienākumiem,» saka krīzes centra Paspārne vadītāja un maizes terapijas nodarbību Ramalas laboratorijā vadītāja Ruta Šenkevica. Tiešām, kafejnīcas Ramala atrašanās vietu, lai arī pilsētas centrā, tomēr par ideālu nenosauksi. Kad tā atvērās, daži skeptiķi tai paredzēja neilgu pastāvēšanu tā dēļ, ka nav piemērotu vietu, kur novietot automašīnas. Turklāt kafejnīcai piegulošās šaurās ietves neļauj vasarā uz ielas izlikt atvērtus galdiņus. «Šajā ziņā citiem iespēju ir vairāk. Taču mēs arī netiecamies stipri palielināt apkalpošanas platību, paliekot nelielā, mājīgā kafejnīcā, kur apmeklētāji redz viens otru un burzās cits gar citu,» skaidro Šenkevica. Kafejnīcas darbinieki apmeklētāju vidū pamanījuši ne tikai pilsētas iedzīvotājus, bet arī iedzīvotājus no novada, liepājniekus, vasarā, protams, iegriežas tūristi, biežākie apmeklētāji ir lietuviešu ģimenes. Kafejnīca piedāvā ēdienu gan tiem, kas lieto uzturā gaļu, gan veģetāriešiem, vegāniem un tiem, kas atsakās no glutēna saturošiem produktiem. Kafejnīca ir draudzīga arī apmeklētājiem ar četrkājainajiem mīluļiem.

Mājas ēdiens pusdienām un brokastīm

Pacelt cenas vai piedāvāt izsmalcinātus ēdienus, kurus neviens nevarēs nopirkt, – tas neprasa lielu prasmi, uzskata Ruta. Šķiet, ka šodien ieguvēji ir tie, kuri ir gatavi piedāvāt cilvēkiem mājas ēdienu, turklāt ne parastā ēdnīcā vai bistro, bet gan omulīgākā un patīkamākā vidē. Pērn Ramala sāka piedāvāt ne tikai pusdienas, bet arī brokastis. Jaunais pakalpojums strauji iemantojis popularitāti, īpaši tūristu vidū. Taču arī tagad, kad tūristu pilsētā praktiski nav, brokastu stundās no pulksten 10 līdz 12 visi kafejnīcas galdiņi parasti ir aizņemti.

Brokastīs Ramala piedāvā omleti, olu kulteni, sakultas olas ar dārzeņiem vai tofu sieru ar maizes grauzdiņu, auzu pārslu biezputru, augļu un ogu salātus ar jogurtu. Pusdienās – salāti, sātīgas uzkodas tortiljas veidā ar vistu vai dārzeņiem, kartupeļi ar salātiem, avokado sviestmaizes vai ar bekonu un ceptu olu, zupa, pasta ar gaļu vai zivīm. Ēdienkartē vienmēr pieejami trīs veidu pankūkas, aukstie un karstie dzērieni. Kafejnīca piedāvā arī konditorejas izstrādājumus – pārsvarā tāpat mājas receptes.

Kopīga ēdiena gatavošana dziedē

Sociālais uzņēmums – radošā maizes laboratorija Ramala – jau vairākus gadus ir ventspilnieku pieprasīts. Pagājušā gada decembris laboratorijas kolektīvam bija ļoti piepildīts. «Par prieku mums pašiem, maizes laboratorijas piedāvājums paliek pieprasīts,» konstatē Ruta Šenkevica. Šeit labprāt nāk svinēt dzimšanas dienas, vārda dienas un dažādus patīkamus notikumus ne tikai ģimenes ar bērniem, bet arī draugu grupas, darba kolektīvi. «Kopīgas ēdienu gatavošanas popularitātes fenomens ir atzīts visā pasaulē. Novērots, ka, gaidot ēdienu vai kopīgi to gatavojot, cilvēki kļūst atvērtāki sarunai,» piebilst Šenkevica.

Taču maizes laboratorijas pamatfunkcija ir ne tikai izklaidējoša, bet arī ārstējoša. Dziedinošās maizes terapijas ideju Ruta Šenkevica aizņēmusies no slavenās bulgāru antropoloģes Nadeždas Grigorjevas. Latvijā tādu uzņēmumu kā Ramala ļoti maz, jo maizes laboratorijas metode pie mums nav oficiāli atzīta par mākslas terapijas paveidu. Uz Ventspili pēc pieredzes metodes izmantošanā brauc sociālie darbinieki no citām pilsētām un novadiem. Bet kāds uzņēmums Rīgā piedāvāja iznomāt Ramalas preču zīmi jeb sadarbību uz franšīzes pamata. Ventspils kafejnīca Ramala būs pirmais sociālais uzņēmums Latvijā, kas veido franšīzi.

Sociālā uzņēmuma kafejnīcas vienīgais dibinātājs ir krīzes centrs Paspārne, kura darbu vada Ruta Šenkevica. Krīzes centra klienti šeit iziet rehabilitāciju ar maizes terapijas starpniecību. Daudziem tas ir vesels notikums, jo nebūt ne visi no viņiem parastajā dzīvē var atļauties iegriezties kafejnīcā. Valsts apmaksā kafejnīcas Ramala pakalpojumus, kas gatavo četrreizēju ēdināšanu krīzes centram, un maizes terapijas rehabilitācijas nodarbības centra klientiem. Krīzes centrā pašlaik atrodas 10 cilvēki. Pērn centrs sniedzis pakalpojumus aptuveni simts klientiem. Šogad parakstīts līgums ar valsti 90 klientu apkalpošanai.

Dziedinošās maizes terapijas nodarbības notiek arī atbalsta centra ģimenēm ar bērniem ar īpašām vajadzībām Cimdiņš klientiem. Ruta Šenkevica atzīst, ka komercpakalpojumu apvienojums ar sociālā uzņēmuma darbību ļauj sniegt bezmaksas maizes terapijas pakalpojumus tiem, kam nepieciešama rehabilitācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: