Sestdien, 8. februārī, Ventspils tirgus aicina visus iedzīvotājus un viesus uz Medusmaizes dienu, kurā īpaša uzmanība tiks veltīta tradicionālajai maizītei ar medu – gardumam, kas jau gadsimtiem ilgi priecējis garšas kārpiņas.
Tirgū atzīmēs Medusmaizes dienu
7Tirgus apmeklētāji varēs iepazīties ar vietējo bitenieku un maiznieku stendiem, kuros piedāvājumā būs svaiga un garda produkcija tieši no ražotājiem. Medusmaizi, kas bieži vien tiek baudīta kopā ar siltu tēju vai pienu, pasākuma laikā būs iespēja iepazīt no jauna. Dalību jau pieteikuši daudzi vietējie maizes un medus ražotāji, tāpēc ikvienam būs iespēja nogaršot un atrast sev gardāko produktu. Piedāvājumā būs arī īpašie medus maisījumi ar ingveru, pipariem, kanēli, ogām un riekstiem.
Ventspils tirgus iesaka pievērst uzmanību arī citiem biškopības produktiem, piemēram, bišu vaska svecēm, jo februāris tiek dēvēts arī par Sveču mēnesi. Sveces dedzināšana rada īpašu atmosfēru, kuru lieliski papildina medusmaize, medus kūka un silta tēja, kas gatavota no Latvijas pļavās lasītiem augiem.
Komentāri (7)
1 Kartupeļu pankūku , oglēs ceptu rāceņu diena.
2 Ķilavmaizīšu diena,
3 Jaunpiena diena (ceptā veida smeķīgs)
4 olu jeb omlešu diena
5 Virtuļsvētki
6 sklandrauštirgus ( gan Līvu gan Karēļu šnitē)
7 Sviesta ķērnes diena (ēdam sviestmaizes ar tirgu gatavotu sviestu)
8 Siļķu (āvīzēs ceptu oglēs ur karstiem rēceņiem )diena
9 Alus brūvētaji varētu sarīkot Tāpiņdienu.
10 Maizes cepēji Kvasiņsvētkus (viens riktigs rupmaizes kvasiņš)
Labi līdz Lieldienām pietiks ko svinēt. Pat Romas imperatori tik daudz svētkus plebejiem nerīkoja. Ventspilij jauns ieraksts Ginesa rekordu drāmatā.
Un kur tad ir palikusi speķa diena?
Kaut ko jau izdomāt vajag! Bet man domāt, ka lielais vairums aizdosies un Palangu, kur 3 dienas būs Stinšu svētki veselas 3 dienas!
Uz mūsu Palangu ,brauks ,bet tā jau specifiska publika.Pie tam ar Lambordžīnī. Tas tā par lielo vairumu kurš nebrauks nekur. Jā te piemineja speķa dienu ,bet var jau vēl . pieaicini čīvuļus kuri atlidos cepelīnos. Gadi iet ,bet Ventspilī vis pa vecam . Nu gribas izcelties ,gribas kaut ko sarīkot par ko lielākai Latvijas auditorijai acīs būtu ko palielīties. Tāpēc kā teicu Ziemas vai Sveču mēneša gadatirģelis labāk deretu. Varbūt 8 martu taisas ar vērienu atzīmēt. ,kā neka !maija iela jau pamatā ir veckomjauniešpartejiska. Labi neteikšu neko vairāk jo var kāda bite pirms sezonas pamosties.
Var jau likties smieklīgi par to kā rakstu, tomēr ja rīko tad rīko .Saprotiet ka pastāv faktiski ziemas un vasaras ēdieni . Skāb kapst zup --ziemas ēdiens . Vasre skābe ziem ēd. Sālit uz oglem cept siļķ ar karstem rācņem un rūgušpien. Tas pats Latviešu pecolli--cepts jaunpiens ar kanēli vai bez ar4 sāļīti. Medus ir universāls ,bet arī pamata ziemā lieto vairāk. Labi ļoti patīkami ka vēl piedavas medu,medusmaizi u.t.t. tomēr domāju kāpēc nesarīkot tad Sveču mēneša gadatirgus9Pat neliels) Būs 1 ar jaunpienu ,1-2 ar kāpostzupam un kāpostiem . To sālīto siļķi var tepat zivju sievām notirgot. Gteiksi 2 grilli kur cep ietītas cepampapīrā vai follijā ,trešais grīls kartupeļiem .(ēd kopā ar biezpienu vai rūgūšpiens ar krējumu).Nedaudz atkape no tehnoloģijas ,bet der. Rīgas tirgū kāds vispār tadam ēdienam cenu ir redzējis. Pirms vairākiem gadiem bija 13-15 eiro porcija. Es nošpļāvos jo zinu ka mājas labāk.
SIĻĶEC ( Cepta uz oglēm) ar biezpienu krejumu un rāceņiem . RĪGAS TIRGUS . Pāviljons pretī gaļas pāviljonam tai rindā ejam iekšā . Manliekas bija pirms tiem uzbeku maizes cepējiem ir viena neliela ēstuvīte. Varbūt tagad kas mainījies . Tad tajā ēstuvītē varēja pasūtīt uz oglēm ceptu siļķi.
Info gan no tā kā bija pirms tās rekonstrukcijas. CENA 14-15 Eiriķi. Domāju ka info var dabūt paprasot taja paviljonā ,varbūt gatavo citā vietā. Par krrūmšnabi vai aiz ceriņkrūma dzīto noteikti visi sen jau izpētījuši. Prozīt.
Kādi tik brīnumi nav atrodami. VISIT DAUGAVPILS lasu -uz oglēm cepta siļķe .......
LSM 2020 gads --viens no Kurzemes pamatēdieniem uz oglēm cepta siļķe. .........
Ventspils ....nav nekā ,laikam neatrodas Kurzemē, zivis nelieto, . Faktiski neatradu neko kas Mūsu skaistās pilsētas apkartnē kaut pieminetu šo brīnumu ,tuvākais Suiti.
Uzliku Googlē - uz oglēm cepta siļķe Rīgas tirgū . Tas vis tika izmests.
Tomēr varbūt kādam jamēģina laust tradīciju un Visit Ventspils ---oglītes ,siļķīte ,rūgušpins racenīši Ventspils tirgus Labu apetīti nagus nenokodiet.