Kopš februāra ikvienam pieejama bezmaksas mobilā lietotne 112 Latvija, ar kuru var ērti izsaukt operatīvo dienestu palīdzību, kā arī saņemt brīdinājuma paziņojumus, piemēram, par bīstamiem laikapstākļiem un trauksmes sirēnu pārbaudi.

Mobilo viedtālruņu lietotnes, kas iedzīvotājiem ļauj sazināties ar glābšanas dienestiem, kļūst arvien populārākas. Tās ir noderīgas gan tiem, kam nepieciešama palīdzība, sevišķi, ja nelaime notikusi nomaļus vai vietā, ko nepārzina, gan arī glābējiem – lai pēc iespējas ātri un precīzi noteiktu palīgā saucēja atrašanās vietu.

Viena no būtiskām jaunās 112 Latvija aplikācijas priekšrocībām ir tā, ka, zvanot uz 112 no šīs lietotnes, dispečeri redz zvanītāja aptuveno atrašanās vietu. Tas savukārt nodrošina iespēju operatīvāk palīdzēt tiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nevar nosaukt precīzu negadījuma adresi. Lai dispečers redzētu cilvēka atrašanās vietu, aplikācijas instalācijas brīdī vai vēlāk nepieciešams atļaut lietotnei piekļūt telefona atrašanās vietai. Tāpat lietotnē ir izveidota funkcija nosūtīt detalizētu īsziņu par nepieciešamību pēc palīdzības – tas ir risinājums cilvēkiem ar runas un dzirdes traucējumiem, kā arī ārkārtējās situācijās, kad dažādu iemeslu dēļ nav iespējams parunāt.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Anete Strazdiņa uzsver, ka mobilā lietotne var būt sevišķi noderīga vasarā, kad daudzi bauda atpūtu uz ūdens, kā arī sēņošanas sezonā, kad biežāk tiek fiksēti apmaldīšanās gadījumi. Kā liecina arī pēdējie nelaimes gadījumi uz ūdens, nereti cilvēki peldas nomaļās vietās – upēs, jūrā, līdz ar to nelaimes gadījumā ir sarežģīti izskaidrot precīzu atrašanās vietu, īpaši stresa situācijā, kad katra sekunde var būt izšķiroša. Piemēram, nesen Rucavas pusē piedzīvots gadījums, kad kāda tūriste, pārvietojoties ar velosipēdu, apmaldījās mežā. Apzinoties, ka pašas spēkiem no meža izkļūt nebūs iespējams, sieviete pieņēma lēmumu vērsties pēc palīdzības pie glābējiem, stāsta Strazdiņa.

Lai lejupielādētu mobilo lietotni savā viedtālrunī, ierīcē jāatver Google Play (mobilajiem telefoniem ar Android operētājsistēmu) vai App Store (ar iOS operētājsistēmu). Meklētājā ir jāieraksta lietotnes nosaukums – 112 Latvija. Lietotnes lejupielāde un izmantošana ir bez maksas, bet atbilstoši izvēlētajam mobilo sakaru pieslēguma tarifam var tikt piemērota maksa par interneta izmantošanu.

Jāpiemin, ka lietotnē tiek nodrošinātas arī citas funkcijas, tostarp var saņemt paziņojumu sava viedtālruņa ekrānā par iespējamo apdraudējumu, piemēram, sarkanā vai oranžā līmeņa brīdinājumus par bīstamiem laikapstākļiem, trauksmes sirēnu pārbaudi un citiem notikumiem, kas liek iedzīvotājiem būt gataviem nepieciešamības gadījumā rīkoties vai prasa nekavējošu rīcību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: