Par spīti mainīgajiem laikapstākļiem, turpinās aktīva pludmales sezona. Ir vērts atgādināt, kādi noteikumi jāievēro pludmalē, lai atpūta pie ūdens būtu droša un neradītu neērtības citiem pludmales apmeklētājiem.

20. jūnijā Ventspils dome pieņēma jaunus saistošos noteikumus Par Ventspils pludmales un peldvietas izmantošanu, ar kuriem tiks aizstāti pirms 20 gadiem pieņemtie saistošie noteikumi Pludmales lietošanas un apsaimniekošanas noteikumi. Jaunie noteikumi ir nosūtīti saskaņošanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un stāsies spēkā pēc publicēšanas Latvijas Vēstnesī. Komunālās pārvaldes direktora vietnieks Edgars Puriņš skaidro, ka līdz ar jauno noteikumu stāšanos spēkā faktiski nemainīsies tas, kas ir aizliegts, atrodoties pludmalē. No noteikumu jaunās redakcijas ir izņemtas lietas, ko jau regulē valsts izdotie normatīvie akti, kas nosaka kārtības normas un dzīvnieku jautājumus, kā arī ierobežojumus attiecībā uz smēķēšanu un alkohola lietošanu publiskā vietā, – Ministru kabineta noteikumi Peldvietas izveidošanas, uzturēšanas un ūdens kvalitātes pārvaldības kārtība, Aizsargjoslu likums, Dzīvnieku aizsardzības likums, Tabakas izstrādājumu, tabakas aizstājējproduktu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums, kā arī Alkoholisko dzērienu aprites likums.

«Šajos saistošajos noteikumos ierakstītas konkrētas lietas, ko pludmalē un peldvietā nevar darīt. Centrālās pludmales peldvietā aizliegts peldēties, ja ir izvietota informācijas zīme Peldēties aizliegts! atbilstoši pludmales glābšanas dienesta norādījumiem, ja apstākļi ir pārāk bīstami – ir vējš vai straumes, kas var apdraudēt cilvēka dzīvību un veselību. Tas ir spēkā glābšanas dienesta darbības zonā no Dienvidu mola līdz sērfotāju pludmalei. Tā ir viņu redzamības zona, kur viņi var kontrolēt situāciju,» sacīja Puriņš. Centrālajā peldvietā atļauts peldēties līdz uzstādītajām bojām. «Arī tas ir no drošības viedokļa, jo līdz bojām glābēji spēj kontrolēt un nepieciešamības gadījumā sniegt palīdzību. Ja cilvēks aizpeld ārpus bojām, tad visādi var būt un glābējs var neuzspēt.» Centrālās pludmales peldvietā ir aizliegts braukt ar vējdēļiem, sērfošanas un kaitborda dēļiem.

Ventspils pludmalē nav atļauts ierīkot naktsmītnes, celt teltis ar nolūku tajās mitināties un kurināt ugunskurus. «Dienas laikā cilvēki var dažādi patverties no tiešiem saules stariem, lietot saulessargus, bet nakšņošanai teltis celt nedrīkst,» norādīja Puriņš.

Vēl ir virkne dažādu valsts izdotu normatīvo aktu, kas nosaka, ko nedrīkst darīt pludmalē – smēķēt, lietot alkoholu, piesārņot ar atkritumiem vidi, ievest pludmalē suņus. Ar suņiem nav aizliegts apmeklēt pludmali 10. laipas galā. «Ar brīdinājuma un aizlieguma zīmēm cenšamies to visu atspoguļot uz piktogrammām,» piebilda Komunālās pārvaldes direktora vietnieks.

Ventspils Pašvaldības policijas priekšnieks Ojārs Rudzītis vērtē, ka noteikumi pludmalē tiek ievēroti diezgan labi. «Ar katru sezonu jau pludmales apmeklētāji paliek arvien disciplinētāki un vairāk ievēro noteikumus. Cilvēki aizdomājas un saprot, ka tas ir viņu pašu drošībai, viņu pašu labā. Ļoti būtiska ir bērnu pieskatīšana, uz ko mēs ļoti vēršam vecāku uzmanību. Nesen bija gadījums, kad mamma bija aizgājusi pārģērbties pārģērbšanās kabīnē un puika bija aizgājis uz mājām. Jebkurā gadījumā pēc palīdzības ir jāvēršas pie glābējiem.»

«Galvenais ir drošība – pašu un bērnu drošības nosacījumu ievērošana. Ejot peldēties, jāievēro visas izvietotās aizlieguma un atļaujošās zīmes, jāizvērtē savs veselības stāvoklis. Drošība pirmajā vietā,» rezumēja Rudzītis.

Ventas Balss Ventspils pludmalē sastapa Mehine ģimeni – Lāsmu un Raivo ar dēlu Rihardu no Bauskas puses. «Ventspils pludmalē esam otro reizi. Tā kā strādājam augkopības biznesā un tūlīt sāksies aktīvi lauksaimniecības darbi, nolēmām izmantot vēl šo iespēju atpūsties Ventspilī, bijām arī uz akvaparku,» pastāstīja Lāsma. Par Ventspils pludmali viņiem radies labs iespaids – tā ir tīra, sakārtota, nav gadījies redzēt arī nekādus pārkāpumus. «Citās pludmalēs retu reizi ir gadījies redzēt, ka kāds pārkāpj noteikumus. Acīs jau vienmēr nepateiksi, ka nedrīkst, piemēram, smēķēt, bet smuki jau tas nav attiecībā pret pārējiem. Jūrmalā pāris reizes ir gadījies redzēt: bērns viens pats spēlējas un vecāki ir kaut kur tālāk. Tad ir tā – tu skaties, pēti, viņš ies tālāk, neies tālāk? Sajūta tad ir tāda jocīga. Jo tas ir viens mirklis – aizgriezies, un viss var gadīties», atzina Lāsma.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: