Šā gada traģiskie gadījumi ar mirušu zīdaiņu atrašanu atkritumos liek aktualizēt projekta Glābējsilīte mērķus un uzdevumus, kas ir projekts bērna dzīvībai. Ar ziedotāju atbalstu ir uzsākta glābējsilītes norāžu atjaunošana visā Latvijā, tostarp tiks veikta arī Ventspils slimnīcā, vēsta projekta īstenotāji.

Kā iepriekš jau tika ziņots, 7. martā Liepājas atkritumu poligona šķirošanas punktā Grobiņas pagastā tika atrasts miris zīdainis. Savukārt 12. martā jaundzimuša bērna līķi atrada Ventspilī, Staldzenes stāvkrasta atkritumu konteinerā. 2023. gadā glābējsilītēs atstāts tikai viens bērniņš, šogad divi mazuļi; līdz šim nevienu gadu nav bijis tā, ka nebūtu ielikts neviens bērniņš. Visvairāk bērnu – deviņi – tika atstāti 2012. gadā.

Glābējsilīti Ventspilī atklāja 2011. gada 30. septembrī. Toreiz projektu īstenoja, pateicoties SIA «Ventspils nafta» termināls līdzekļiem. Baby Box jeb glābējsilīte ir iespēja nodrošināt labāku un pasargātu nākotni mazuļiem – izskanēja atklāšanas pasākumā. Pirms 13 gadiem aizsāktais projekts savu aktualitāti nav zaudējis joprojām. Glābējsilītes Latvijā parasti tiek izvietotas slimnīcu klusajās teritorijās, lai cilvēks, kurš ievieto bērnu, paliktu anonīms. Arī citur pasaulē pie glābējsilītēm nav ne videonovērošanas kameru, ne apsardzes, norāda Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Bērnu nodaļas vadītāja Ieva Ozola.

Glābējsilītes norādes tiek atjaunotas ar ziedotāju atbalstu. Jāatzīst, ka Ventspilī glābējsilītes norādes ir ļoti sliktā stāvoklī – tās ir apzīmētas, saulē izbalējušas, informāciju teju nav iespējams izlasīt. Liepājas reģionālā slimnīca atrada iespēju norādes nomainīt pašiem. Iespējams, arī Ventspilī var rast iespēju, piesaistot uzņēmējus, pašvaldību, pašiem atjaunot informatīvās norādes, nevis gaidīt, kad glābējsilītes projekta pārstāvjiem izdosies savākt nepieciešamos līdzekļus.

Glābējsilītei ir īpaši izveidotas, triecienizturīgas durtiņas, kuras atverot bērnu var ielikt zīdaiņu gultiņā ar augstām malām. Kad pēc bērna ielikšanas tiek aizvērtas glābējsilītes durtiņas, nodaļas māsu postenī atskan skaņas signāls. Aizverot glābējsilītes durtiņas, no ārpuses tās vairs nevar atvērt līdz brīdim, kad māsu postenī durvis tiek atbloķētas. Pēc trauksmes signāla atskanēšanas pie glābējsilītes gultiņas ierodas medicīnas personāls, piefiksējot informāciju par dzimumu, atstātajām mantām. Bērnam tiek sniegta nepieciešamā medicīniskā aprūpe un par gadījumu tiek ziņots bāriņtiesai un policijai.

«Ja persona, kura ievietojusi bērnu glābējsilītē, pārdomā un vēlas bērnu paņemt atpakaļ, viņai ir jāvēršas bāriņtiesā neatkarīgi no tā, cik ilgs laiks – dažas minūtes vai dažas nedēļas – ir pagājis kopš bērna ievietošanas glābējsilītē. Ir jāapzinās, ka tā nav bērna aprūpe, bet tā ir iespēja ārkārtas situācijām, lai novērstu traģēdijas. Norāžu sakārtošana atgādinātu par šādu iespēju,» uzsver daktere Ozola. Atstātajiem bērniem sociālie dienesti un bāriņtiesa meklē jaunas ģimenes. Ir bijis viens gadījums, kad vecmāmiņa tomēr vēlējusies atgūt aizgādības tiesības. «Tas gan ir ilgs process, kurā jāpierāda spēja parūpēties par savu bērnu,» saka daktere. Kādreiz tika publiskots visai detalizēts apraksts par silītē atstāto mazuli, taču šobrīd, lai pasargātu mammu no atpazīšanas, informācija netiek publiskota.

Kopš glābējsilītes atvēršanas Ventspilī ir ievietoti 3 mazuļi – 2017., 2018. un 2024. gadā. Vienā gadījumā mamma bija atstājusi vēstulīti, citā gadījumā bija pielikta arī mīļmantiņa. Arī šogad glābējsilīte tika ielikts viens zīdainītis. Šobrīd turpinās tiesvedības darbi. Atstātie bērni ir bijuši sakopti, un viņu veselības stāvoklis ir bijis labs. «Diemžēl sabiedrībai patīk arī nejauki jokot: Ventspils glābējsilītē divas reizes nonākušas mīkstās rotaļlietas – viens rozā zaķis un viens zils zaķis. Tas ir nevajadzīgs stress mūsu darbiniekiem,» stāsta Ozola, aicinot ar tādiem jokiem neaizrauties. «Pēdējie nepatīkamie notikumi atkal liek aktualizēt jautājumu par glābējsilītes esamību. Nevēlos to reklamēt, tomēr tā ir vieta, kas var izglābt bērna dzīvību,» saka nodaļas vadītāja.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv Pirms 2 dienām, 10 stundām

    "Savukārt 12. martā jaundzimuša bērna līķi atrada Ventspilī, Staldzenes stāvkrasta atkritumu konteinerā. "
    Kāpēc vēl līdz šim laikam nekur nav publicēts ekspertu ziņojums,vai bērns bija piedzimis nedzīvs,bet varbūt dzīvs un pēc tam nožmurīts?
    Tās ir divas atšķirīgas lietas,krimināla ir tikai otrā gadījumā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: