Lai mazinātu staltbriežu postījumus lauksaimniecības kultūrām, atsevišķos valsts reģionos medniekiem būs iespēja uzsākt staltbriežu govju un teļu medības no 1. jūlija, kas ir par divām nedēļām agrāk, nekā ierasts.

Staltbriežu govju un teļu medību sezona oficiāli sākas 15. jūlijā. Taču šogad ar Valsts meža dienesta virsmežziņu atļauju medības varēs uzsākt agrāk. Lēmums pieņemts, izvērtējot staltbriežu populācijas pašreizējo stāvokli, kā arī ņemot vērā staltbriežu nodarītos postījumus lauksaimniecības kultūrām.

Valsts meža dienests ir pilnvarojis virsmežziņus noskaidrot medību tiesību lietotāju viedokli par staltbriežu govju un teļu medību termiņa maiņas lietderību konkrētā dzīvnieku uzskaites teritoriālajā vienībā un pieņemt katrai situācijai atbilstošāko lēmumu. Ja medību termiņa sākums konkrētajā uzskaites vienībā tiks mainīts, medniekiem šajā uzskaites vienībā būs tiesības pieļaujamā staltbriežu nomedīšanas apjoma ietvaros uzsākt staltbriežu govju un teļu medības pirms 15. jūlija.

Lai staltbriežu populāciju apsaimniekotu apzinīgi un ilgtspējīgi, Valsts meža dienests aicina medniekus laika posmā no 1. jūlija līdz 15. jūlijam ievērot medībās izvēles principu un medīt tikai staltbriežu govis bez teļiem.

Valsts meža dienests norāda, ka staltbriežu teļu atļauts nomedīt, izmantojot ne tikai teļa medību atļauju, bet arī pieauguša buļļa vai govs medību atļauju. Dienests atgādina, ka staltbriežu govis atļauts medīt līdz 31. janvārim, bet teļus – līdz 31. martam.

Pēc Valsts meža dienesta vērtējuma Latvijā mitinās ap 68 000 staltbriežu. Pagājušajā medību sezonā tika nomedīti 24 949 staltbrieži, kas sastādīja 77 % no pieļaujamā nomedīšanas apjoma. 2024./2025. gada medību sezonā atļauts nomedīt 33 660 staltbriežus.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) Pirms 3 dienām, 9 stundām

    Tō Jakt ir vien fein būšan.Le zinat.Un pēc tō bus iedzert Brandvīn oder šķaidit Špirkt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: