Pavārs Mārtiņš Sirmais šodien iecerējis rosīties mūsu pilsētas tirgus laukumā, kur notiks raidījuma Sirmā ēdienkaratē ieraksts.
Sirmais gatavo Ventspilī
0Daudzi ventspilnieki Mārtiņa gatavoto plovu nobaudīja aizvadītajās brīvdienās.
Uz mazu brītiņu atrauts no gatavošanas darbiem, Mārtiņš Ventas Balsij atzīstas, ka, pretēji saviem ikdienas ieradumiem, iepriekšējā vakarā norāvies ar čipsiem un kolu.
Vaicāts, vai kurzemnieki ēd savādāk nekā citur Latvijā, Sirmais saka noteiktu Nē! Lai to pierādītu, viņš sklandraušus salīdzina ar zirņiem Ziemassvētkos un svētku drēbēm. Pašam Sirmajam visvairāk garšojot svaigas zivis, īpaši, ja tās ceptas uz kuģa klāja. Arī šodien Mārtiņš cer zivis dabūt no vietējiem zvejniekiem, lai pēc tam pagatavotu tirgus laukumā.
Savukārt pamatproduktu gaļas ēdienam Sirmais atradīs mūspuses cūkaudzētāvā – SIA Miesnieks. Tirgus laukumā taps arī deserts – uz grila gatavota citronu kūka. Ventspilī uzfilmētos kadrus varēsim redzēt Vasarsvētkos.
Ikdienā Mārtiņš pie plīts pavada 12-14 stundas, strādājot savā bufetē Istaba. Patlaban viņš gatavojas atvērt vēl otru ēdināšanas iestādi – restorānu Māja. Bet Sirmā paša mājas ir viņa recepšu laboratorija, un tur, kā stāsta Mārtiņš, viņa «ģimene dabūt ciest un būt laimīga». Ir receptes, kas ir atstrādātas un gatavotas reizes 800.
Arī plovs, ko Sirmais gatavoja Ventspils tirgus laukumā tūrisma sezonas atklāšanas pasākumā sestdien, ir viena no tādām, un tāpēc vēl pirms ēdiena pasniegšanas pavārs droši apgalvo: «Tas būs izcils.»
Runājot par savām receptēm, Mārtiņš atzīstas, ka viņam ir tāda kā personības dalīšanās – viņam jābūt gan kā mājsaimniekam, gan kā profesionālam pavāram. Raidījuma receptes, kas domātas mājsaimniecēm, ir vienkāršas, ātri un lēti pagatavojamas no vietējiem sezonas produktiem, tādas, lai jūt katra produkta garšu, lai tās nejaucas kopā.
Arī restorāna receptēs tas ir svarīgi, taču tās ir daudz sarežģītākas. «Istabā ir vienkāršs, lēts ēdiens, klāti galdiņi, bet tur vairāk ir čomiska padarīšana, bet Māja – tas ir restorāns, kur ēdiens ir kvalitatīvāks, izsmalcinātāks, kur viss ir snobiskāks labā nozīmē.»
Aptuveni 80 % no Istabas apmeklētājiem esot pastāvīgie klienti, tāpēc, saka Sirmais, «man nav nekādas vajadzības, lai no Ventspils gāztos cilvēki. Mums nav šiltes, nav reklāmas, ne santīms nav ieguldīts, lai to popularizētu.» Sirmais pastāsta, ka draudzīgās cenas bufetes klientiem var piedāvāt, pateicoties tam, ka daudzus produktus izaudzē pašu zemnieku saimniecībā.
Produktus, kuros ir dažādas E vielas, Sirmais vienkārši boikotējot. Savukārt pa retam viņš tomēr atļaujas arī tādus produktus. «Piemēram, bijām ballēties, atbraucām un palikām viesnīciņā pa nakti, pa ceļam ēdām hotdogus, dzērām vīnu. Kārlis brauca, mēs ar Uldīti dzērām un ēdām junk food٭ - čipsus un viskautko. Tu it kā noraujies, jo tev jādzīvo arī normāla cilvēka dzīve. Tas ir tāpat kā sklandraušus tu neēd katru dienu. Kola ir forša ar rumu. »
Lai arī Sirmā ēdiena gatavošanas stils ir atšķirīgs, kopā ar citiem Latvijas pavāriem viņš apvienojies Latvijas pavāru klubā. Tajā šefpavāri apmainās viedokļiem, notiek plenēri, tiek rīkoti konkursi. Viņi visi esot labi čomi. «Mēs, pavāri, esam aprobežoti, daudzas stundas pavadām virtuvē, tāpēc ne par ko citu neprotam runāt kā tikai par ēdienu,» saka Māriņš. Ēdiens un produkti, no kā tas tiek pagatavots, ir viss, kas Sirmo interesē. Vēl tikai ģimene un bērns.
٭ angļu val. - neveselīgs ēdiens
Komentāri (0)