Ventspils novada Ugāles pagastā 22. februārī, plkst. 12 Tirgus laukumā notiks ''Speķa diena''.
Ugāles tirgus laukumā varēs nobaudīt speķi
11Pasākumā būs iespēja nobaudīt dažādus speķa ēdienus un noklausīties koncertu.
Speķis un tā ēdieni daudzu tautu nacionālā virtuvē ieņem svarīgu lomu jau no seniem laikiem. Speķis kā tradicionālai ēdiens īpaši tiek minēts slāvu tautu kultūrā, bet arī latviešu un citām tautām tas ir bijis un ir vēl arī tagad kā svarīgs pārtikas produkts daudzu ēdienu sastāvā.
Komentāri (11)
Cik zināms tad latvieši principā nelieto speķi tas ko krieviski sauc salo, bet kā redzam, tad gaļas ražotāju peļņas kāre ir tik liela, ka grib sabiedrībā ieviest to lai plebeji rītu šos ziepju gabalus, un tādēļ rīko kaut kādu absurdu ko nosaukuši par ''speķa dienu''. Murgs. Es nerunāju par kūpinātu cauraudzi vai svaigu cauraudzi, bet par Latvijā praktiski nevienam nevajadzīgu produktu ko sauc par salo. Nu rijat tak paši savu guano !
Kas vainas speķim?
Paņem līdz uz darbu rupjmaizi,gabalu speķa un sīpolu-pusdienas labu labās.Nevajag dārgo ēstuvju pakalpojumus izmantot.
Salo ir vairāk ukraiņu.Un tie ir superīgi gardi.Salīdzinoši nekad nav garšojis vispār trekna gaļa,latviešu speķis
Manam vecvectēvam, Puzes pagastā,vienmēr bija sālīts speķa gabaliņš un nemaz tas neatpalika no salo.Katram savs.
Tavam vecvectēvam noteikti bija arī zirgs un zirga rati. Kāpēc tad šodien neviens ar tiem nebrauc, bet pērk auto? Speķi ēda tādēļ, ka darbs bija smags un pārtikas produktu asortiments bija nabadzīgs, (rimi tajos laikos nebija ar daudziem gaļas izstrādājumiem), un tajā ir daudz nepieciešamās enerģijas. Suķi apēda visu un kā teica veca babuška - no cūkas paliek pāri tikai kvieciens. Bet vai tāpēc tauta šodien pērk neaktuālus produktus ja ir daudz alternatīvas? Arī uz lauka kaulus vairs nav jālauž, jo tīrumu apstrādā traktors. Toties gaļas ražotājiem ir iekāriens šo ''produktu'' kaut kā patērētājam iesmērēt, tad nu arī rīko speķa dienas. Kur ir desas diena kur ir cepumu diena utt ? Jā tādu dienu nav, jo produkts ir lietojams. Bet toties mums ir to produktu dienas, kurus vajag šodien vienkārši utilizēt, jo normāla tauta tādu šodien vienkārši nēēd.
Es esmu sēdējis pie haholu galda kur bija uzklāts pilnīgi svaigs apsālīts ziepju gabals. Nekā garšīga tur nebija, tieši otrādi.
aga..Jums kā jau īsti neatīstītam noteikti arī ziepes iedeva.''Haholu salo'' ir super jebkuram gandrīz.It sevišķi Kijevas ''Oficerskije'' .
Nevajag sēdet pie haholu galda.
Bet kārtigam ,pareizi pagatavotam ukraiņu spekim nav ne vainas
Atļaušos palabot - mazkrievu.
Ieejiet kādā no lielveikaliem un paverieties sev apkārt - ik uz soļa staigā speķis.
Ukrainiem ir cita cūku šķirne. Speciāla - speķa. No tā arī speķis citādāks.
Arī mums ir speķa cūku šķirne - "Latvijas baltā".
Par nožēlošanu,tā zorte ir uz izzušanas robežas.
Dēļ tādiem ņergām,kuriem nesmeķē kārtīgs speķis.
Divu plaukstu biezuma speķa kārtu citām cūku šķirnēm nevar uzaudzēt.It sevišķi,ja baro "pa jaunai modei",ar sauso.