Sākot ar pagājušo mācību gadu, Latvijas skolās darbu uzsāka KiVa bulinga novēršanas programma. KiVa ir Somijā izstrādāta programma, kura tiek pielietota daudzās skolās visā pasaulē. Nosaukums “KiVa” radies no somu valodas vārdiem “Kiusaamisen Vastainen”, kas nozīmē “pāridarījuma novēršana” jeb antibulings.

Programmas mērķis ir mācīt bērniem toleranci un empātiju, kas veido pozitīvu skolas vidi un novērš vienaudžu pāridarījumus. Tā ir visvairāk pētītā programma par pāridarījumiem bērnu un jauniešu vidū. Programmas efektivitāte ir zinātniski pierādīta, tāpēc to izmanto jau 23 dažādās valstīs dažādos kontinentos visā pasaulē. Programmas metodika paredz strādāt ar skolēniem no 1. līdz 9. klasei, bet īpaša uzmanība tiek pievērsta 1., 4. un 7. klasei.

Vairākas Ventspils skolas ir izrādījušas iniciatīvu un iesaistījušās KiVa programmā. Pirmā Ventspils skola, kura pagājušajā gadā iesaistījās šajā kustībā, bija Ventspils Pārventas pamatskola, dodot ceļazīmi arī citām skolām. Šogad KiVa programmas pulciņā ir pievienojušās Ventspils 6. vidusskola, Ventspils Centra sākumskola, Ventspils 4. vidusskola un Ventspils 2. pamatskola.

Ventspils Pārventas pamatskola, kura jau otro gadu pēc kārtas iesaistās KiVa programmā, gada laikā ir iepazīstinājusi un apmācījusi visus skolas pedagogus, kā rīkoties saistībā ar bulinga/pāridarījumu gadījumiem un klases stundās ieintegrējusi KiVa programmas tēmas pēc attiecīgiem moduļiem. Skolai ir pieejami dažādi materiāli - gan digitāli, gan drukājami, lai nodarbības būtu skolēniem saistošākas. Lai uzlabotu mācību vidi skolā, šajā mācību gadā skolotāji turpina piedalīties vebināros sadarbībā ar uzvedība.lv. Semināros skolotāji mācās atpazīt un novērst bulinga gadījumus, kā arī pareizi rīkoties konkrētās situācijās.

Bulings ir aktuāla sabiedrības veselības problēma gan Latvijā, gan pasaulē un tā var izraisīt ilgstošas psihoemocionālās sekas. Ja situācija netiek risināta, bērnos, kuri dara pāri citiem, nostiprinās pārliecība, ka ar agresiju iespējams risināt it visu, savukārt cietušie ar laiku paši var kļūt par pāridarītājiem. Tāpēc arī KiVa programmas pielietošana skolas dzīvē ir svarīga.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: