Nu, redzi! Lai izceptu īstu seno laiku torti, ir vajadzīgi īsti lauku produkti, ne izstrādājumi, ne piedevas, ne pārtikas cementi un modernizētie sojas pulveri. Pirmkārt, kārtīga laimīgo lauku vistu ola un smaidīgās lauku govs sviests. Vajadzīgs īstais cukurbiešu cukurs un naturāla brūkleņu zapte. Ja tas viss ir, tikai tad var ķerties pie receptes.
+1
0
Agate 02.06.2019, 11:44:04
Sastāvdaļas varu sadabūt, tik tā recepte vēl jādabū :)
+4
-1
Nif nifs02.06.2019, 20:06:25
Biskvīta recepte vienkārša - cik olas, tik strīķētas ēd.karotes cukura, maza šķlipsniņa sāls - saputo stingrās putās, beigās iecilā izsijātus miltus - tikpat ēdamkarotes (strīķētas), cik tev bija olas (jeb cukurs). Izcep. Ja gribi 3 kārtas, atkārto to 3 reizes. Piemēram, ja ņem 5 olas, tad 5 strīķ.ēd.k. cukura un 5 strīķ.ēd.k. miltu, bik sāls. Strīķēta karote - t.i. bez kaudzes. Iekšā smērēt var zapti, labāk skābenu, putukrējumu. Ja patīk, var vārīt krēmu, netā receptes ir. Es bez putukrējuma (tam klāt cukurs, uz 0,5L 2 ēd.k.) un ievārījuma vienā kārtā vēl ielieku izkausētu melno šokolādi (izkausē ar krējumu vai sviestu). Ja tev būs lauku olas un īsts saldais krējums, tas arī dos to lauku kūkas efektu.
+3
-5
A.n.i.t.a03.06.2019, 05:32:13
Precīza recepte, bet tikai maza nianse, miltus es lieku par vienu karoti mazāk kā olu skaits, un miltus caur sietiņu iesijā , tad biskvīts ir mīkstāks-gaisīgāks.
+3
-1
g1103.06.2019, 08:38:37
Kārtīga lauku torte no 1922. gadā dzimušas omītes. Vienai kārtai ņem 20 īstas lauku olas. Atdala dzeltenumus no baltumiem. Baltumiem pievieno sāls šķipsniņu, dzeltenumiem pievieno 200 gr cukuru. Puto ar rokām. Olas baltumus saputo stingrās putās, dzeltenumus puto, kamēr tie maina krāsu no tumši dzeltena uz gaiši dzeltenu. Baltumus lēni iecilā dzeltenumā un iesijā 20 strīķētas ēdamkarotes miltu. Lēni, tā lai neiekultu gaisu, samaisa. Cep malkas plītī. Krēmam ņem 1,5 l svaigu, biezu lauku krējumu. Ar rokām to kuļot, atdalās sūkalas. Kad sūkalu vairs nav, pievieno cukuru, katram pēc vēlmes. turpina nu jau sviesta kulšanu, līdz izkusis viss cukurs un sviests kļuvis gaišs, gaisīgs. Kūku cep 2as kārtas, starp kārtām liekot brūkleņu ievārījumu un sakulto sviesta krēmu. Dekorē ar šo pašu sviesta krēmu. Vārītie krēmi, putukrējumi un viss cits nāca vēlāk.
0
0
Agate 03.06.2019, 09:59:19
Super, liels paldies :)
+2
-1
g1103.06.2019, 08:38:52
Kūka pamatīga, kā tā laika cilvēki, kas nebaidījās no darba. Kūka sātīga, jo saimniece ielika tajā visu savu enerģiju. kūka trekna, jo tā laika cilvēki nebaidījās no holesterīna un neskaitīja kalorijas. Lai labi garšo!
+5
-1
Nif nifs03.06.2019, 09:25:26
Protams, ka 1922.gadā olas putoja ar rokām, jo mikseru ta nebija :) Tad cilvēki daudz kustējās un kūkas ēda reti, tāpēc varēja taisīt tik treknas. Es tieši uzmanos, lai putukrējumu nesakultu sviestā. Anita, es minēju izsijātus miltus :) ja ņem kārtīgi strīķētas karotes, tad var miltus likt tikpat, cik olas. Daudzkārt darīts, iznāk labi.
+9
-3
Barons..03.06.2019, 11:38:30
Nif Nif kundz. Es bij nogājs līdz sav ķēķ,le varet precizet Informācij. Man muiž ķēķmadam oder Saimniec to Vist Paut priekš Tort ir šūmet ar tād tēraud drāt Konisk spirāl iekš Kōk kāt,le zinat. Vel varet šūmet ar pašš taisit žagar slotiņ.Tig vaidzet tos zariņs būt nomizots balts.Un ņemt Liep kōk,vaj Bērz.
+1
0
Nif nifs03.06.2019, 13:44:03
Uzputeni manā bērnībā laukos putoja ar nomizotu kociņu, kam zari vienā galā uz visām pusēm.
+1
-12
ilona kaķis03.06.2019, 10:26:48
Es tak vasarā neiešu kurināt malkas plīti! Un pilnīgi neapgāžami, ka biskvīts izcepas vienādāk elektriskajā plītī ar konvekciju. Es vēl saprastu, ja biezputras liek sutināt izkurinātas malkas plīts cepeškrāsnī, jeb ziemā skābus kāpostus vai boršču vāra uz malkas plīts, bet lai čakarētos ar precīzu uguns piekuršanu tortes biskvīta cepšanai, - nu sorry. Garšu biskvītam tas neietekmē.
+3
-2
cits04.06.2019, 05:14:04
Slinkā maita...
+1
-4
ilona kaķis04.06.2019, 10:34:00
Saukājies, cik gribi. Es esmu tortes cepusi simtiem, un varu galvu likt ķīlā, ka tortes biskvītam malkas plīts mūsu laikos nav vajadzīga. Tas ir tiem idiotiem, kas grib spēlēties, bet nejēdz ne garšas atšķirt, ne kaut ko izdarīt māk.
+1
-2
Nif nifs04.06.2019, 11:08:01
"Cita" komentārs, protams ir zemisks, bet kāpēc Ilona pati apsaukājas? Tev neviens nespiež plīti kurināt, nekur nav arī rakstīts, ka kāds to vispār darīs.
+3
-1
cits04.06.2019, 16:02:13
Nif nifam Nedomāju,ka tas zemiski,man vienkārši patīk šos divus vārdus lietot kopā.Vai "slinkā govs","slinkā aita",vai vēl kā citādāk,nebūtu zemiski? Un no tās kaķilonas rakstītā tik viena lieta uzteicama-par to matu savākšanu pie ēst taisīšanas.Tai ziņā mūsdienās pulka sievišķi grēko.
+8
0
g1103.06.2019, 11:19:22
Nav jau spiesta lieta! Katrs cilvēks dara tā, kā vēlas. Es sapratu, ka meitene jautā tiešām par īsto lauku kūku, kuras garšu nosaka pilnīgi viss: gan biskvīta mīklas pagatavošana, gan cepšana, gan pašas saimnieces attieksme. Man žēl, ja nezinat, ko tas nozīmē.
+7
0
Nif nifs03.06.2019, 13:47:04
Tas gan fakts, ka uz uguns gatavots ēdiens ir daudz garšīgāks, nekā uz gāzes. Droši vien arī kūkas biskvīts ir ar citu smeķi. Varbūt tēmas autore uzrakstīs, ko izdarīja un kā sanāca ;)
+1
-2
ilona kaķis04.06.2019, 14:01:39
Patiesībā ne visi uz uguns gatavotie ēdieni ir garšīgāki. Tādā veidā vairāk izdosies būs tie, kam nepieciešams ilgs gatavošanas laiks, jeb tādi, ko vajadzētu pasutināt siltumā. (Es runāju par tradicionālo virtuvi, nevis par eksotiskajiem Āzijas un tamlīdzīgiem ēdieniem.) Pietiekami daudz ir piemēri, kad nepieciešama vienāda gatavošanas temperatūra noteiktā laika posmā, un diemžēl ar pagājušā gadsimta metodēm to nedabūt. Var mēģināt, bet tā tiešām būs tāda teātra spēlēšana. Nodeva apziņai, ka viss baigi autentiski. (Garos brunčus uzvelciet, rišainas bumbierenes nepiemirstiet, izmargotu šircīti priekšā, bet galvenais - un bez jokiem - apjēdziet matus savākt, lai peiskas nekarājas iekšā mīklā) Taču tas viss ir blefs. Labi, dabūsiet olas, sameklēsiet krējumu. Bet tas pats cukurs jau ir citāds, un miltus arī vairs nemaļ no vecajām kviešu šķirnēm. Jā, starp citu, pirms pļaušanas laukus nomiglo ar raundapu; mēģiniet sameklēt miltus no tīriem graudiem,- vēlu veiksmi.
+1
0
Nif nifs04.06.2019, 14:23:15
Visā šajā tev, Ilona, pilnīgi piekrītu. Vien uzskatu, ka tas nav jāskaidro (nedz jāapsaukā), lai katrs dara, kā grib. Izmēģinās un nonāks pie sava secinājuma. Krāsnī ceptu kūku nemaz neesmu ēdusi, bet zupas un šo to citu uz uguns gatavotu, gan. Atšķirība bija jūtama. Pati kūkas cepu elektriskajā un sanāk labi.
+4
-3
kalējs03.06.2019, 14:33:48
g11 kā tu atļāvies tēmas autoru nosaukt par meiteni??! datu aizsardzība aizliedz atklāt dzimumu!! kaut gan,datu aizsardzībai nav spēka pretoties divu "krāniņu mīlestībai"..
+7
-1
qwerty03.06.2019, 15:00:16
Nu neviens to šeit nav pieminējis ,šo slepeno ieroci ... noticiet , lielisku garšu biskvītiem piedod konjaks. Ja ir rocība ,tad var Hennessy, bet pietiks ar Balto stārki. Kad biskvīti gatavi,atdzisuši , apslakiet tos ar konjaku (10kg tortei tieši 0,5L pudele). Tālāk lieciet zaptes un ganierējiet ar krēmiem, utt. Ticiet man, ciemiņi būs sajūsmā !
+6
0
Vilis Skuja IV03.06.2019, 15:24:47
Der arī uz visādām garšvielām nostādināts pašbrūvētais brandvīns.Ne katrs,bet daudzi māk izveidot tādu piedevu kombināciju (ozolkoka skaidas ir tikai viena no sastāvdaļām),ka produkts neatšķiras no īstā konjaka...Vispār atšķiras gan-cenas ziņā.
+1
-5
kalējs03.06.2019, 15:14:00
qwerty tu esi talants! nav tortes ir brētliņas(sālītas) un rupmaize Lūdzu apslaki ar konjaku Hennessy ja var,tad tā vairāk..
Pievieno komentāru:
Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties:
Komentāri (23)
Nu, redzi! Lai izceptu īstu seno laiku torti, ir vajadzīgi īsti lauku produkti, ne izstrādājumi, ne piedevas, ne pārtikas cementi un modernizētie sojas pulveri. Pirmkārt, kārtīga laimīgo lauku vistu ola un smaidīgās lauku govs sviests. Vajadzīgs īstais cukurbiešu cukurs un naturāla brūkleņu zapte. Ja tas viss ir, tikai tad var ķerties pie receptes.
Sastāvdaļas varu sadabūt, tik tā recepte vēl jādabū :)
Biskvīta recepte vienkārša - cik olas, tik strīķētas ēd.karotes cukura, maza šķlipsniņa sāls - saputo stingrās putās, beigās iecilā izsijātus miltus - tikpat ēdamkarotes (strīķētas), cik tev bija olas (jeb cukurs). Izcep. Ja gribi 3 kārtas, atkārto to 3 reizes. Piemēram, ja ņem 5 olas, tad 5 strīķ.ēd.k. cukura un 5 strīķ.ēd.k. miltu, bik sāls. Strīķēta karote - t.i. bez kaudzes. Iekšā smērēt var zapti, labāk skābenu, putukrējumu. Ja patīk, var vārīt krēmu, netā receptes ir. Es bez putukrējuma (tam klāt cukurs, uz 0,5L 2 ēd.k.) un ievārījuma vienā kārtā vēl ielieku izkausētu melno šokolādi (izkausē ar krējumu vai sviestu). Ja tev būs lauku olas un īsts saldais krējums, tas arī dos to lauku kūkas efektu.
Precīza recepte, bet tikai maza nianse, miltus es lieku par vienu karoti mazāk kā olu skaits, un miltus caur sietiņu iesijā , tad biskvīts ir mīkstāks-gaisīgāks.
Kārtīga lauku torte no 1922. gadā dzimušas omītes. Vienai kārtai ņem 20 īstas lauku olas. Atdala dzeltenumus no baltumiem. Baltumiem pievieno sāls šķipsniņu, dzeltenumiem pievieno 200 gr cukuru. Puto ar rokām. Olas baltumus saputo stingrās putās, dzeltenumus puto, kamēr tie maina krāsu no tumši dzeltena uz gaiši dzeltenu. Baltumus lēni iecilā dzeltenumā un iesijā 20 strīķētas ēdamkarotes miltu. Lēni, tā lai neiekultu gaisu, samaisa. Cep malkas plītī. Krēmam ņem 1,5 l svaigu, biezu lauku krējumu. Ar rokām to kuļot, atdalās sūkalas. Kad sūkalu vairs nav, pievieno cukuru, katram pēc vēlmes. turpina nu jau sviesta kulšanu, līdz izkusis viss cukurs un sviests kļuvis gaišs, gaisīgs. Kūku cep 2as kārtas, starp kārtām liekot brūkleņu ievārījumu un sakulto sviesta krēmu. Dekorē ar šo pašu sviesta krēmu. Vārītie krēmi, putukrējumi un viss cits nāca vēlāk.
Super, liels paldies :)
Kūka pamatīga, kā tā laika cilvēki, kas nebaidījās no darba. Kūka sātīga, jo saimniece ielika tajā visu savu enerģiju. kūka trekna, jo tā laika cilvēki nebaidījās no holesterīna un neskaitīja kalorijas. Lai labi garšo!
Protams, ka 1922.gadā olas putoja ar rokām, jo mikseru ta nebija :) Tad cilvēki daudz kustējās un kūkas ēda reti, tāpēc varēja taisīt tik treknas. Es tieši uzmanos, lai putukrējumu nesakultu sviestā.
Anita, es minēju izsijātus miltus :) ja ņem kārtīgi strīķētas karotes, tad var miltus likt tikpat, cik olas. Daudzkārt darīts, iznāk labi.
Nif Nif kundz.
Es bij nogājs līdz sav ķēķ,le varet precizet Informācij.
Man muiž ķēķmadam oder Saimniec to Vist Paut priekš Tort ir šūmet ar tād tēraud drāt Konisk spirāl iekš Kōk kāt,le zinat.
Vel varet šūmet ar pašš taisit žagar slotiņ.Tig vaidzet tos zariņs būt nomizots balts.Un ņemt Liep kōk,vaj Bērz.
Uzputeni manā bērnībā laukos putoja ar nomizotu kociņu, kam zari vienā galā uz visām pusēm.
Es tak vasarā neiešu kurināt malkas plīti!
Un pilnīgi neapgāžami, ka biskvīts izcepas vienādāk elektriskajā plītī ar konvekciju. Es vēl saprastu, ja biezputras liek sutināt izkurinātas malkas plīts cepeškrāsnī, jeb ziemā skābus kāpostus vai boršču vāra uz malkas plīts, bet lai čakarētos ar precīzu uguns piekuršanu tortes biskvīta cepšanai, - nu sorry. Garšu biskvītam tas neietekmē.
Slinkā maita...
Saukājies, cik gribi. Es esmu tortes cepusi simtiem, un varu galvu likt ķīlā, ka tortes biskvītam malkas plīts mūsu laikos nav vajadzīga.
Tas ir tiem idiotiem, kas grib spēlēties, bet nejēdz ne garšas atšķirt, ne kaut ko izdarīt māk.
"Cita" komentārs, protams ir zemisks, bet kāpēc Ilona pati apsaukājas? Tev neviens nespiež plīti kurināt, nekur nav arī rakstīts, ka kāds to vispār darīs.
Nif nifam
Nedomāju,ka tas zemiski,man vienkārši patīk šos divus vārdus lietot kopā.Vai "slinkā govs","slinkā aita",vai vēl kā citādāk,nebūtu zemiski?
Un no tās kaķilonas rakstītā tik viena lieta uzteicama-par to matu savākšanu pie ēst taisīšanas.Tai ziņā mūsdienās pulka sievišķi grēko.
Nav jau spiesta lieta! Katrs cilvēks dara tā, kā vēlas. Es sapratu, ka meitene jautā tiešām par īsto lauku kūku, kuras garšu nosaka pilnīgi viss: gan biskvīta mīklas pagatavošana, gan cepšana, gan pašas saimnieces attieksme. Man žēl, ja nezinat, ko tas nozīmē.
Tas gan fakts, ka uz uguns gatavots ēdiens ir daudz garšīgāks, nekā uz gāzes. Droši vien arī kūkas biskvīts ir ar citu smeķi. Varbūt tēmas autore uzrakstīs, ko izdarīja un kā sanāca ;)
Patiesībā ne visi uz uguns gatavotie ēdieni ir garšīgāki. Tādā veidā vairāk izdosies būs tie, kam nepieciešams ilgs gatavošanas laiks, jeb tādi, ko vajadzētu pasutināt siltumā. (Es runāju par tradicionālo virtuvi, nevis par eksotiskajiem Āzijas un tamlīdzīgiem ēdieniem.)
Pietiekami daudz ir piemēri, kad nepieciešama vienāda gatavošanas temperatūra noteiktā laika posmā, un diemžēl ar pagājušā gadsimta metodēm to nedabūt. Var mēģināt, bet tā tiešām būs tāda teātra spēlēšana. Nodeva apziņai, ka viss baigi autentiski. (Garos brunčus uzvelciet, rišainas bumbierenes nepiemirstiet, izmargotu šircīti priekšā, bet galvenais - un bez jokiem - apjēdziet matus savākt, lai peiskas nekarājas iekšā mīklā)
Taču tas viss ir blefs. Labi, dabūsiet olas, sameklēsiet krējumu. Bet tas pats cukurs jau ir citāds, un miltus arī vairs nemaļ no vecajām kviešu šķirnēm. Jā, starp citu, pirms pļaušanas laukus nomiglo ar raundapu; mēģiniet sameklēt miltus no tīriem graudiem,- vēlu veiksmi.
Visā šajā tev, Ilona, pilnīgi piekrītu. Vien uzskatu, ka tas nav jāskaidro (nedz jāapsaukā), lai katrs dara, kā grib. Izmēģinās un nonāks pie sava secinājuma. Krāsnī ceptu kūku nemaz neesmu ēdusi, bet zupas un šo to citu uz uguns gatavotu, gan. Atšķirība bija jūtama. Pati kūkas cepu elektriskajā un sanāk labi.
g11
kā tu atļāvies tēmas autoru nosaukt par meiteni??!
datu aizsardzība aizliedz atklāt dzimumu!!
kaut gan,datu aizsardzībai nav spēka pretoties
divu "krāniņu mīlestībai"..
Nu neviens to šeit nav pieminējis ,šo slepeno ieroci ... noticiet , lielisku garšu biskvītiem piedod konjaks. Ja ir rocība ,tad var Hennessy, bet pietiks ar Balto stārki. Kad biskvīti gatavi,atdzisuši , apslakiet tos ar konjaku (10kg tortei tieši 0,5L pudele). Tālāk lieciet zaptes un ganierējiet ar krēmiem, utt. Ticiet man, ciemiņi būs sajūsmā !
Der arī uz visādām garšvielām nostādināts pašbrūvētais brandvīns.Ne katrs,bet daudzi māk izveidot tādu piedevu kombināciju (ozolkoka skaidas ir tikai viena no sastāvdaļām),ka produkts neatšķiras no īstā konjaka...Vispār atšķiras gan-cenas ziņā.
qwerty
tu esi talants!
nav tortes
ir brētliņas(sālītas) un rupmaize
Lūdzu
apslaki ar konjaku Hennessy
ja var,tad tā vairāk..