Aizvadītajā nedēļas, 24. un 25.jūlijā, nogalē Ventspils Piedzīvojumu parkā notika starptautiskais turnīrs petankā „Ventspils kauss 2010”, kurā startēja 13 komandas no Latvijas, Lietuvas, Šveices un Francijas.

Spēcīgākās šajās sacensībās izrādījās divas Lietuvas un viena apvienotā Lietuvas – Šveices komandas, kuras pēc divu dienu sacensībām ieņēma pirmās trīs vietas. Savukārt veiksmīgākā Latvijas komanda izrādījās „Anemones”, kur apvienojušās ventspilnieces Aija Rudzīte, Jeļena Orlova – Slavinska un Agita Puriņa. Viņām šajā turnīrā izdevās izcīnīt ceturto vietu, kas ir vērā ņemams rezultāts, jo Ventspils Piedzīvojumu parkā petanka spēles laukums izveidots tikai šajā gadā.

Petankam pēc spēles principa ir radniecība ar kērlingu. Petankā spēlētāji gan individuāli, gan komandās sacenšas, kurš tuvāk mazai lodītei trāpīs kādu no speciālajām spēles bumbām. Petanka spēles sākumā viens spēlētājs izmet no apļa 6 līdz 10 m attālumā kašonetu. Kašonets ir maza lodīte, tulkojumā no franču valodas – sivēns. Pēc kašoneta izmešanas komandas pamīšus met bumbas.

Pirmais metiens pienākas komandai, kura ir metusi kašonetu, spēli turpina komanda, kuras bumbas atrodas tālāk no mazās lodītes. Metiena brīdī kājām jābūt kopā un tās nedrīkst atraut no zemes. Spēle rit līdz 13 punktiem, par katru tuvāko bumbu kašonetei komandai pienākas viens punkts.

Lai spēlētu petanku, nepieciešams bumbu komplekts (3 gabali), kašonets un mērlente. Bumbas ir ar noteiktu cietības klasi, svaru (650 līdz 800 grami), diametru (70,5 līdz 80 milimetri) un gravētu rakstu. Sacensības var notikt spēlējot vienam sāncensim pret otru, diviem pret diviem vai trijiem pret trim dalībniekiem. Spēles dalībniekiem ir nepieciešams labs acumērs, prasme aprēķināt metiena spēku un izvēlēties tā trajektoriju.

Petanks attīsta prāta elastīgumu, stratēģisko domāšanu un prasmi darboties komandā. Sīkāku informāciju par petanka spēli var iegūt Latvijas petanka sporta federācijas mājas lapā http://petanque.lv/.

Interesenti var sazināties arī ar Ventspils petanka spēles aktīvistiem pa e-pastu [email protected] .

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: