Trīs krodziņi Jūrkalnē – "Zaķu krogs", "Pilsberģu krogs" un "Rīvas krogs"– un "Usmas SPA" kafejnīca, kā arī divi pilsētas krogi – "Skroderkrogs" un "Melnais sivēns" ir to 178 ēdināšanas uzņēmu skaitā, kas iekļauti "Latvijas kulinārajā kartē".
Mūspuses krodziņi iekaro ekspertu simpātijas
0Kartē, ko sagatavoja Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs", iekļauti tikai tie krodziņi, restorāni un lauku tūrisma mītnes, kas gatavo un godā latviskos ēdienus un tradīcijas. Katru ēdināšanas vietu apmeklēja eksperts, kurš izpētīja ēdienkarti, apkalpošanas kultūru, viesmīlību un vietas pieejamību.
Eksperts Juris Smaļinskis par Ventspils novadā redzēto saka: ""Zaķu krogs" ir fantastiska vieta. Tā saimniece ar patiesu interesi domā sadarbību ar vietējiem zemniekiem un zvejniekiem. Ir ieguldīts milzīgs darbs, lai ēdieni būtu garšīgi un latviski. Ja skatāmies ceļa posmu no Lietuvas robežās līdz Kolkai, tā ir viena no top vietām, ko es ieteiktu apmeklēt. Ļoti līdzīgi varu teikt arī par "Pilsberģu krogu", kas šajā vasarā atdzimis jaunā kvalitātē – ar tādu kā suitisku piesitienu. "Rīvas krogā" ir patiešām foršs saimnieks – atsaucīgs, laipns un pretimnākošs. Laikam jau var teikt, ka tā ir likumsakarība – tur, kur foršs saimnieks, tur foršs krogs. "Rīvas kroga" atrašanās vieta – Rīvas upes krastā – dara to apmeklētājiem interesantu īpaši rudenī, kad, baudot ēdienu, var vērot lecam lašus vai skatīties, kā pa straumi augšup dodas nēģi. Ir jāsaprot, ka jebkurš ēdiens evolucionē, kā, piemēram, tradicionālais rupjmaizes kārtojums "Rīvas krogā". Skaists, izskatīgs un garšīgs. No vienas puses, tradicionāls, no otras puses, forma un saturs ir mūsdienīgs."
"Usmas SPA" kafejnīca ceļa posmā no Ventspils līdz Kandavai, kā uzskata Juris Smaļinskis, ir viena no labākajām vietām, kur baudīt maltīti: "Slavējami, ka, gadiem ritot, šī kafejnīca nav zaudējusi kvalitāti. Te izdevās baudīt ārkārtīgi garšīgu jēra gaļas zupu. Redzams, ka arī šeit ir laba sadarbība ar vietējiem uzņēmējiem, kas piegādā svaigus produktus. Vietas pievienotā vērtība ir skaistais skats uz Usmas ezeru un daudzveidīgais atpūtas piedāvājumu klāsts."
Kulinārajā kartē par katru ēdināšanas vietu sniegts īss apraksts, norādīta kontaktinformācija un ģeogrāfiskās koordinātas, uzskaitīti arī uzņēmuma piedāvātie latviskie un īpašie ēdieni. Karte ir labs palīgs, ceļojot pa Latviju, jo tajā ērti var atrast ēdināšanas vietas visos reģionos, ir norādīti desmit kulinārijas tūrisma ceļi Latvijā.
Tapusi arī brošūra "Latviešu virtuve – tradicionāli un mūsdienīgi latviešu ēdieni un dzērieni", kas ilustratīvi iepazīstina ar 30 latviešu virtuves ēdieniem, ļaujot uzzināt, kādas uzkodas, zupas, saldos ēdienus un dzērienus lietojam ikdienā.
Abu izdevumu e-versijas pieejamas ŠEIT! Savukārt drukātos izdevumus ceļotājiem piedāvās nākamā gada sākumā izstādē "Balttour 2015" Rīgā, tie būs pieejami arī starptautiskajās tūrisma izstādēs Baltijā un Eiropā un Tūrisma informācijas centros.
Komentāri (0)