Svētdien, 4. augustā, plkst. 15.00 Gāliņciema bibliotēkā atklās ventspilnieces Maldas Pornieces darbu izstādi “Teic, kur zeme skaistākā…”. Izstāde bibliotēkā būs apskatāma līdz septembra beigām.

Māksliniece dabā dodas ar fotoaparātu, tverot mirkļus, ko pēc tam pārvērš gleznās. Viņu visvairāk iedvesmo daba, ziedi un arī ceļojumi.

Par savu ceļu mākslā Malda Porniece kādā intervijā teikusi tā: “Pamatā jau tēmas paliek: daba, ziedi, jūra. Tikai – dažādi gadalaiki, noskaņas, krāsas. Man ļoti patīk dabas krāsas. Es neesmu moderniste, kas trako ar krāsām – zils, zaļš, sarkans. Man patīk maigi, mierīgi toņi. Varbūt tas saistīts ar raksturu. Daba jau mums tās krāsas māca. Katrā lapiņā, ziediņā, zāles stiebriņā tas viss ir redzams – toņi, pustoņi. Skolēnus esmu aicinājusi paskatīties uz vienkāršu zariņu – kas tur redzams? Vai akmentiņu. Atrast, cik krāsu tajā ir. Brīnišķīgi darbi sanāk! Daudziem jau akmens, tas ir tā – pasper ar kāju. Bet man akmens liekas ļoti skaists gan pēc formas, gan pēc krāsām, dažādām niansēm. Cenšos šīs nianses saskatīt dabā.”

Savu mīlestību pret dzimto zemi Malda Porniece pauž arī savā dzejā. Viņa pieder, piemēram, šādas dzejas rindas:

"Skaista ir Latvija mana,
Ar brūnās zemes smaržu,
Ar liepu un ozolu šalkām
Un bērzu galotnēm baltām..."

Māksliniece, skolotāja, dzejniece Malda Porniece dzimusi Valdemārpilī. Skolas gadi aizvadīti Skrundā. Pēc tam mācījusies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā, absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju mākslas pedagoģijas specialitātē, ieguvusi arī maģistra grādu mākslā. Ventspilī Malda Porniece ieradās pirms 56 gadiem kā jauna skolotāja, sākot darbu tolaik nupat izveidotajā Ventspils 4. vidusskolā. Skolā aizvadīts bagātīgs darba mūžs, 51 gada garumā mācot vairākām ventspilnieku paaudzēm tēlotājmākslu, kulturoloģiju un mājturību.

Māksliniece ar saviem darbiem piedalījusies daudzās izstādēs gan Latvijā, gan citās valstīs. Māksliniecei bijušas ap 25 personālizstādes ne tikai Ventspilī, bet arī Ventspils novadā un citos novados. Maldas Pornieces devums izglītībā novērtēts ar Ventspils Gada balvu izglītībā – pateicību par mūža ieguldījumu. 2023. gadā māksliniece saņēma Ventspils pilsētas balvu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: